Τετάρτη, Ιανουάριος 15, 2025
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤρ. Πειραιώς: Ο δείκτης των αγροτικών προϊόντων υποχώρησε σε μηνιαίο επίπεδο

Τρ. Πειραιώς: Ο δείκτης των αγροτικών προϊόντων υποχώρησε σε μηνιαίο επίπεδο

Μικτή εικόνα παρουσίασαν οι διεθνείς μετοχικές αγορές, με τον S&P500 (-0,21%) να υποχωρεί οριακά και τον MSCI EM (+2,19%) να υπεραποδίδει σε μηνιαίο επίπεδο, όπως σημειώνεται στο 9ο Δελτίο Τιμών Αγροτικών Προϊόντων για το 2021, της Τράπεζας Πειραιώς. Στο επίκεντρο των μακροοικονομικών εξελίξεων των ΗΠΑ παραμένει ο υψηλός πληθωρισμός, με τη FED να είναι έτοιμη για την αντίστροφη μέτρηση του προγράμματος «ποσοτικής χαλάρωσης» (tapering) των ΗΠΑ, σε ορίζοντα τέλη του 2021.

Στα τέλη του 2022 εκτιμάται μια πιθανή πρώτη αύξηση του επιτοκίου. Αισιοδοξία στην Ευρωζώνη, με τις εκτιμήσεις για πληθωρισμό γύρω στο 2,5% μέχρι τα τέλη του 2021. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΚΤ προχωράει σε μέτρια μείωση του έκτακτου προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (πρόγραμμα PEPP) από τον Οκτώβριο και μετά. Οι αποδόσεις της αμερικανικής 10ετίας και 2ετίας διαμορφώθηκαν στο 1,34% και 0,21%, αντίστοιχα. Ενισχυμένο το δολάριο τόσο έναντι του ευρώ όσο και ενός καλαθιού νομισμάτων, καθώς επίσης το πετρέλαιο, τα βιομηχανικά μέταλλα, αλλά και ο χρυσός λόγω των ανησυχιών για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Στον αντίποδα τα αγροτικά προϊόντα, των οποίων οι τιμές δέχθηκαν ισχυρές πτωτικές τάσεις, με μοναδικές εξαιρέσεις το βαμβάκι και το χυμό πορτοκαλιού. Ο αυξημένος κίνδυνος έλλειψης τροφίμων, λόγω κλιματικής αλλαγής, με παράλληλη μείωση των στρεμματικών αποδόσεων μέχρι και 30%, καθώς και οι προκλήσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα, πιθανά να ενισχύσουν περαιτέρω τις τιμές των προϊόντων, σύμφωνα με το Τμήμα Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA). Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για ενίσχυση της τιμής σε σιτάρι, βοοειδή και ζάχαρη εν αντιθέσει με το καλαμπόκι, τη σόγια και το ρύζι. Ενώ για το βαμβάκι, η τιμή του θα μπορούσε να ενδυναμωθεί περαιτέρω στη βάση των χαμηλών αποθεμάτων, ωστόσο η εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα συνεχίζει να αποτελεί αρνητικό παράγοντα της ανόδου του.

Παρότι ο δείκτης των εμπορευμάτων ενισχύθηκε (+1,27%), ο δείκτης των αγροτικών προϊόντων υποχώρησε (-7,32%) σε μηνιαίο επίπεδο. Ως πιθανή αιτία καταγράφονται οι υπερβολικές προσδοκίες προσφοράς σε σχέση με τη ζήτηση για αγροτικά προϊόντα. Η τεχνική εικόνα του δείκτη εμφανίζεται, πλέον, ουδέτερη βραχυπρόθεσμα, με τα μακροοικονομικά στοιχεία της Κίνας να είναι χαμηλότερα των εκτιμήσεων εν μέσω αδυναμίας της εγχώριας ζήτησης και του αυξημένου κόστους των πρώτων υλών, συγκρατώντας την οικονομική της δραστηριότητα. Επιπλέον, το ενδεχόμενο κοντινής έναρξης του περιορισμού των αγορών χρεογράφων από τη Fed πιθανά να ενισχύσει περαιτέρω το δολάριο, θέτοντας σε πτωτική πίεση τις τιμές των αγροτικών προϊόντων, ενώ και πρόσφατα δημοσιεύματα, που κάνουν λόγο για πιθανή κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, ενδέχεται να έχουν αρνητικό αντίκτυπο.

Το Δελτίο Τιμών Αγροτικών Προϊόντων, το οποίο υλοποιείται, για τον Αγροτικό Τομέα της Τράπεζας Πειραιώς από τη Μονάδα Οικονομικής Ανάλυσης & Επενδυτικής Στρατηγικής, απευθύνεται σε εξαιρετικά ευρύ κοινό, που δραστηριοποιείται στον αγροδιατροφικό τομέα.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ