Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεση “Winter 2024 Economic Forecast”, την οποία δημοσίευσε στα μέσα Φεβρουάριου, αναφέρει ότι η ελληνική οικονομία θα διατηρήσει ένα σταθερό ρυθμό ανάπτυξης την διετία 2024 -2025 στο 2,3%. Επίσης με σταθερό ρυθμό αύξησης, αντίστοιχο του 2023, θα κινηθεί η κατανάλωση, με αποτέλεσμα να συνεχίσει να αποτελεί βασικό μοχλό ανάπτυξης περιορίζοντας ωστόσο οριακά τη συμβολή της στην αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ, σύμφωνα με το δελτίο οικονομικών εξελίξεων της Τράπεζας Πειραιώς.
Όπως σημειώνει η τράπεζα, προβλέπεται σημαντική τόνωση της επενδυτικής δραστηριότητας, μέσα από την πορεία υλοποίησης του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας και τις ευνοϊκότερες συνθήκες χρηματοδότησης, ενώ ταυτόχρονα εκτιμάται ότι θα δοθεί έμφαση και σε επενδύσεις μηχανημάτων και μηχανολογικού εξοπλισμού. Ωστόσο, αναμένεται ότι οι επενδύσεις είναι πιθανό να προκαλέσουν υψηλότερη ζήτηση για εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών, η οποία εκτιμάται ότι τη διετία 2024 – 2025 θα περιορίσει τη θετική συμβολή του εξωτερικού εμπορίου στο ρυθμό ανάπτυξης της χώρας. Τέλος, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα περιοριστεί σταδιακά στο 2,7% το 2024 και στο 2% το 2025.
Διεθνεiς Εξελiξεις
Στις ΗΠΑ, η πιο αργή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, η ανθεκτικότητα της αγοράς εργασίας και συνολικότερα της οικονομίας παρά τα σχετικά υψηλά επιτόκια δίνουν τη δυνατότητα στη Fed να μη βιαστεί να προχωρήσει σε μείωση του παρεμβατικού επιτοκίου της παρά σε χρόνο που έχει πειστεί ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε διατηρήσιμη πτωτική πορεία. Το επικρατέστερο σενάριο είναι ότι η πρώτη μείωση θα αποφασιστεί στη συνεδρίαση του Ιουνίου που θα συνοδεύεται και από τις νέες προβλέψεις της.
Στην Ευρωζώνη, αντίθετα, οι προκλήσεις παραμένουν. Ο ρυθμός ανάπτυξης το δ΄ τρίμηνο του 2023 ήταν μηδενικός σε τριμηνιαία βάση και μόλις 0,1% σε ετήσια. Βάσει της εξέλιξης των πρόδρομων οικονομικών δεικτών, η εικόνα αυτή κατά το α΄ τρίμηνο του 2024 δεν αναμένεται να βελτιωθεί σημαντικά. Παράλληλα, ο πληθωρισμός επιβραδύνεται με πολύ αργό ρυθμό. Ωστόσο, ιστορικά χαμηλό παραμένει το ποσοστό ανεργίας.
Στην Κίνα, τέλος, οι ενδείξεις αποπληθωρισμού και τα σοβαρά προβλήματα στην αγορά ακινήτων της αποτελούν σημαντικά προσκόμματα στην προσπάθεια διατήρησης ενός υψηλού ρυθμού ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα.