Η μάστιγα των τροχαίων, μετά την άρση των lockdowns έχει επανέλθει για τα καλά στον τόπο μας, σε βαθμό άκρως ανησυχητικό. Τα τροχαία δυστυχήματα είναι ο… ακήρυχτος πόλεμος των ελληνικών δρόμων, που συνεχίζει να σπέρνει την καταστροφή και τον όλεθρο. Μια καταστροφή που δεν μετράται ούτε σε αριθμούς, ούτε σε στατιστικές, ούτε σε πίνακες, παρ’ ότι αυτά τα στοιχεία βοηθούν στο να φανεί το πραγματικό μέγεθος αυτής της κατάρας…
Τα τελευταία 50 χρόνια λοιπόν, στους ελληνικούς δρόμους έχουν σκοτωθεί 130.000 άνθρωποι, 350.000 έχουν μείνει ανάπηροι, ενώ τα τροχαία είναι πρώτη αιτία θανάτου για νέους από 19 έως 29 ετών, δεύτερη αιτία θανάτου για παιδιά 5 έως 14 και τρίτη για αιτία για τις ηλικίες 30 έως 44 ετών!
Σύμφωνα με στοιχεία του Τάσου Μαρκουίζου πιο γνωστού ως Ιαβέρη, το 85% των θυμάτων των τροχαίων, είναι σε ηλικίες μικρότερες από 35 ετών! Επίσης, σύμφωνα με έρευνα του νοσοκομείου Ευαγγελισμός, έξι μήνες μετά το τροχαίο, πεθαίνουν οι έξι στους δέκα βαριά τραυματίες, εξ όσων είχαν σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις! Οι τρεις από τους δέκα μένουν μόνιμα ανάπηροι, ενώ μόλις ένας καταφέρνει να επανέλθει πλήρως.
Στοιχεία και νούμερα που κόβουν την ανάσα και θα έπρεπε να έχουν καταστήσει το ζήτημα «τροχαία δυστυχήματα στην Ελλάδα» πρώτιστο παντού, στα ΜΜΕ, στην πολιτική, στα σχολεία, στην εκπαίδευση, στους δήμους, στο διαδίκτυο. Και μόνο αυτοί οι μακάβριοι αριθμοί, θα έπρεπε να έχουν αφυπνίσει τους πάντες! Πολίτες, πολιτικούς, αστυνομία, τροχαία, δημοσιογράφους, εξεταστές, σχολές οδηγών.
Μόνο το Μάιο είχαμε 21 νεκρούς στην Αττική
Σύμφωνα με τα στοιχεία της τροχαίας, κατά το μήνα Μάιο στην περιοχή της Αττικής σημειώθηκαν 578 τροχαία ατυχήματα με 675 παθόντες (νεκρούς, ελαφρά ή βαριά τραυματίες),
Πιο συγκεκριμένα, τον περασμένο μήνα καταγράφηκαν είκοσι θανατηφόρα δυστυχήματα με 21 νεκρούς, 19 σοβαρά τραυματίες και 635 ελαφρά.
Κυριότερες αιτίες που προκάλεσαν αυτά τα ατυχήματα και οδήγησαν στο θάνατο 21 συμπολίτες μας και πολλούς άλλους σε μόνιμες αναπηρίες, ήταν η οδήγηση χωρίς σύνεση και προσοχή, η παραβίαση ρυθμιστικών πινακίδων και η παραβίαση των κανόνων κυκλοφορίας από πεζούς, ενώ η μη χρήση προστατευτικού κράνους από τους οδηγούς και επιβάτες των δικύκλων επέτεινε, σε πολλές περιπτώσεις, τη σοβαρότητα του τραυματισμού τους.
Μόνο το Μάιο, η Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής βεβαίωσε 19.803 παραβάσεις από τις οποίες 844 σε βαθμό πλημμελήματος.
Ενδεικτικά βεβαιώθηκαν:
410 παραβάσεις για οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος, από τις οποίες οι 41 ήταν σε βαθμό πλημμελήματος,
839 παραβάσεις ορίου ταχύτητας,
156 παραβάσεις για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη,
430 παραβάσεις για χρήση κινητού τηλεφώνου,
897 παραβάσεις για μη χρήση ζώνης ασφαλείας,
957 παραβάσεις για μη χρήση προστατευτικού κράνους και,
41 παραβάσεις για επικίνδυνους ελιγμούς.