Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΤροπολογία «μήνυμα» στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας για συγκράτηση των τιμών του ρεύματος

Τροπολογία «μήνυμα» στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας για συγκράτηση των τιμών του ρεύματος

Η υπουργική απόφαση που ουσιαστικά επισπεύδει τη διαδικασία φορολόγησης των υπερεσόδων που αποκόμισαν οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας -ποσά της τάξεως των 450 εκατ. ευρώ θα φορολογηθούν με συντελεστή 90%- ήταν το πρώτο από τα προγραμματισμένα βήματα με στόχο την περαιτέρω συγκράτηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ακολουθεί -πιθανότατα μέσα στην εβδομάδα- η τροπολογία για την φορολόγηση των υπερεσόδων που προκύπτουν αυτή τη φορά στη διανομή της ηλεκτρικής ενέργειας και όχι στην παραγωγή. Ποιο είναι το σκεπτικό; Γνωρίζοντας οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας ότι θα φορολογηθούν, να συγκρατήσουν ακόμη περισσότερο την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην λιανική.

Ας πάρουμε ως παράδειγμα την εξέλιξη των τιμών του Οκτωβρίου. Χθες, ο μήνας έκλεισε με την τιμή χονδρικής να διαμορφώνεται στα 235 ευρώ ανά μεγαβατώρα για το σύνολο του μήνα. Αν ήμασταν ακόμη στο καθεστώς της ρήτρας αναπροσαρμογής, η τιμή λιανικής του ηλεκτρικού ρεύματος δεν θα υπερέβαινε τα 35 λεπτά ανά κιλοβατώρα (σ.σ 11 λεπτά ανά κιλοβατώρα ήταν το ακριβότερο τιμολόγιο παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας πριν από την κρίση). Πόσο έφτασε να πωλείται η κιλοβατώρα για τον μήνα Οκτώβριο; Ακόμη και 60 λεπτά.

Είναι προφανές ότι η διαφορά συνιστά -σε πολύ μεγάλο βαθμό- υπερέσοδο. Με την προοπτική φορολόγησης αυτών των υπερεσόδων, ήδη οι τιμές λιανικής του Νοεμβρίου έχουν υποχωρήσει αισθητά στα 40 λεπτά. Ενδεχομένως να υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω πτώσης κάτι βεβαίως που είναι σε άμεση εξάρτηση με την πορεία των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στο χρηματιστήριο.

Ποιο είναι το ζητούμενο; Οι πάροχοι να γνωρίζουν ότι σε περίπτωση μεγάλης αύξησης των τιμών λιανικής -αύξησης, η οποία θα στηρίζεται σε μια πρόβλεψη για την εξέλιξη των τιμών- θα έρθει απολογιστικά ο μηχανισμός φορολόγησης για να πάρει πίσω τα όποια υπερέσοδα. Με αυτό τον τρόπο θα επιδιωχθεί να παραμείνουν χαμηλά οι τιμές λιανικής και να μην χρειάζονται αυξημένοι πόροι από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης ή τον κρατικό προϋπολογισμό για να επιδοτούνται τα τιμολόγια λιανικής του ρεύματος.

Είναι μακρύς ακόμη ο δρόμος και αυτός ο μηχανισμός θα είναι μαζί μας τουλάχιστον μέχρι και τα μέσα του 2023…

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ