Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΤρενάκι του τρόμου οι αγορές – Γύρισε πτωτικά το Χ.Α. το 2022

Τρενάκι του τρόμου οι αγορές – Γύρισε πτωτικά το Χ.Α. το 2022

Τρενάκι του τρόμου θυμίζουν πλέον οι χρηματιστηριακές αγορές το τελευταίο διάστημα εν μέσω κλιμάκωσης της ειδησεογραφίες που όχι μόνο δεν ευνοεί την αύξηση του ρίσκου, αλλά αλλάζει όλο το οικοσύστημα ρευστότητας που επικρατούσε τα τελευταία πολλά χρόνια, ύστερα από την αλλαγή πολιτικής στα επιτόκια από την Federal Reserve.

Η εικόνα έχει αλλάξει εντελώς καθώς οι αγορές φαίνεται πως ετοιμάζονται για ύφεση και αυτό αργά ή γρήγορα θα έχει αντανάκλαση στις αποτιμήσεις, ενώ και το κλίμα στις αγορές ομολόγων έχει αλλάξει εντελώς. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου στο 1% είναι η υψηλότερη των τελευταίων εφτά χρόνων, το 10ετές κρατικό ομόλογο της Ιταλίας είναι στο 3% και το ελληνικό στο 3,4%…

Όλο το τελευταίο διάστημα οι αγορές έχουν πολλά και ανοικτά μέτωπα, καθώς η πανδημία συνεχίζει να ταλανίζει οικονομίες και επιχειρήσεις, ο πόλεμος στο όριο της Ευρώπης μαίνεται για τα καλά, η εφοδιαστική αλυσίδα βλέπει αρκετούς κρίκους να σπάνε, ενώ οι τιμές πρώτων υλών σε τρόφιμα, ενέργεια και κατασκευές διαμορφώνονται σε επίπεδα – ρεκόρ.

Κορυφαίοι διεθνείς δείκτες – οδηγοί του συστήματος είναι κοντά στο να γυρίσουν σε bear market τάση, ύστερα από τις ιδιαίτερα μεγάλες απώλειες του Απριλίου, ενώ χάνουν από την αρχή του χρόνου από 10% έως 15%.

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, οι δείκτες της Wall Street «τρελαίνουν» τους συνδαιτυμόνες, καθώς στη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής έκλεισαν με πολύ μεγάλες απώλειες έως και 4%, κατόπιν αντέδρασαν με αποκορύφωμα τη συνεδρίαση της Τετάρτης που κέρδισαν έως και 4% περίπου, ενώ χθες Πέμπτη κατέγραψαν εξαιρετικά μεγάλες απώλειες, τις μεγαλύτερες της τελευταίας διετίας, ήτοι από το Μάρτιο του 2020 και την εμφάνιση της πανδημίας.

Μαύρη Πέμπτη στη Wall Street

Χθες λοιπόν περισσότερες από οκτώ στις δέκα μετοχές του S&P 500 υποχώρησαν, ενώ και οι 11 βασικοί κλάδοι του εν λόγω δείκτη υποχώρησαν, κάτι καθόλου συνηθισμένο. Αναλυτικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 3,12% στις 32.997,97 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 διολίσθησε κατά 3,56% στις 4.146,87 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq κατέγραψε «βουτιά» 4,99% στις 12.317,69 μονάδες.  

Την ίδια ώρα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου «εκτινάχθηκε» ξανά πάνω από το 3% και έφτασε στο υψηλότερο επίπεδό της από το 2018. Τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές των τεχνολογικών εταιρειών, με τη μητρική του Facebook, τη Meta Platforms, και την Amazon να υποχωρούν κατά 5,8% και 7,1%, αντίστοιχα.

Βασικό ρόλο στην εικόνα ξεπουλήματος που παρουσίασε η Wall Street έπαιξαν οι ανακοινώσεις της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve) την Τετάρτη, όπου αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 50 μονάδες βάσης, από το 0,25% στο 0,75%.

Έχασε όλα τα κέρδη του 2022 το Χ.Α.

Το ελληνικό χρηματιστήριο το οποίο τις τελευταίες ημέρες έχει χάσει το momentum θετικής αυτονόμησης που είχε έως πρότινος έναντι των διεθνών αγορών, έχασε χθες και τις 900 μονάδες, ενώ γύρισε και αρνητικά στο σύνολο του έτους. Μάλιστα, η χθεσινή συνεδρίαση ήταν η 6η πτωτική στις εφτά τελευταίες από τις 21 Απριλίου, με το Γ.Δ. να υποχωρεί σε ποσοστό 6,45% αυτό το διάστημα, ο FTSE 25 χάνει 7,02%, ο Mid Cap είναι στο -7,64%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης βρέθηκε στην κορυφή των πιέσεων με απώλειες 11,63%.

Μολονότι αρχικά ο Γ.Δ. έφτασε έως το υψηλό των 915,37 μονάδων όταν κέρδιζε 1,67%, κατόπιν έχασε σταδιακά όλα τα κέρδη, γυρνώντας σε πτωτική τροχιά, αφήνοντας πολύ πικρή γεύση στους επενδυτές, ειδικά σε όσους ανέμεναν αντίδραση και «έχτισαν» θέσεις το πρωί. Το κλείσιμο βρήκε το Γ.Δ. κάτω από τις 900 μονάδες και στις 888,47 μονάδες με πτώση 1,32%, που ήταν και το χαμηλό ημέρας.

Τράπεζες και μετοχές ενέργειας βρέθηκαν όλες τις τελευταίες ημέρες στο καναβάτσο, με τις πρώτες να αντανακλούν την ανησυχία για τον πληθωρισμό και την επιδείνωση του οικονομικού κλίματος και τις μετοχές ενέργειας να πιέζονται λόγω των γνωστών θεμάτων στον κλάδο. Πλέον, το Χ.Α. έχασε όλα τα κέρδη του 2022, με το Γενικό Δείκτη πλέον να υποχωρεί το έτος 0,55%, τον FTSE 25 να βρίσκεται στο +0,06%, τον Mid Cap σε πτώση 3,60% και τον τραπεζικό δείκτη να κρατάει κέρδη +6,25%.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ