Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΤράπεζες και ενέργεια εκ νέου στο προσκήνιο του Χρηματιστηρίου

Τράπεζες και ενέργεια εκ νέου στο προσκήνιο του Χρηματιστηρίου

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Ελπιδοφόρα αντίδραση αυτοσυντήρησης και επιβεβαίωσης της διακράτησης της ζώνης των 900 – 910 μονάδων με ποιοτικά στοιχεία, νέους πρωταγωνιστές και «καλό» τζίρο έβγαλε χθες το χρηματιστήριο, σε μια συγκυρία με ενδιαφέρουσες εξελίξεις που μπορούν να συντηρήσουν το κρεσέντο.

Θυμίζουμε πως ξεκινούν οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων 3ου τριμήνου για τις τράπεζες, αρχής γενομένης αύριο από την Πειραιώς Financial, με αρκετούς αναλυτές να αναμένουν θετικές εκπλήξεις, ενώ αύριο το βράδυ αναμένεται η ετυμηγορία του αμερικανικού οίκου Moody’s.

Είναι θετικό ότι η αγορά κατά το εξαήμερο πτωτικό σερί που προηγήθηκε έδειξε σημαντικές άμυνες κάνοντας κυρίως ενδοσυνεδριακές διορθώσεις με τα κλεισίματα οριακά αρνητικά, στοιχείο που έδειξε ότι διαθέσεις για σημαντικές πωλήσεις δεν υπάρχουν, ενώ δεν απειλήθηκαν τα τεχνικά κεκτημένα και η ζώνη των 900 – 910 μονάδων.

Παράλληλα, και λόγω της αναβαθμισμένης εικόνας της ΔΕΗ, ο τζίρος έχει φύγει από τα επίπεδα των 50 ή 55 εκατ. ευρώ δείχνοντας αυξητικές διαθέσεις. Χθες η αξία συναλλαγών ανήλθε στα 86,73 εκατ. ευρώ με τα 21,55 εκατ. ευρώ να προέρχονται από τη ΔΕΗ που δεσπόζει εδώ και δέκα περίπου συνεδριάσεις. Όμως, ακόμη και αν αφαιρεθούν οι συναλλαγές της ΔΕΗ, ο τζίρος ήταν στα 65,18 εκατ. ευρώ, επίδοση ικανοποιητική.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η αναβαθμισμένη παρουσία της ΔΕΗ

H ΔΕΗ που είναι πλέον στην 4η θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α. έχοντας αναβαθμισμένο ρόλο και στη διαμόρφωση του Γενικού Δείκτη αλλά και του FTSE 25, έκλεισε στα 10,07 ευρώ διορθώνοντας εύλογα (-2,42%) μετά την… υπερφόρτωση όλου του τελευταίου διαστήματος, με αποκορύφωμα το προχθεσινό rebalancing.

Πλέον η ΔΕΗ είναι η 3η ισχυρότερη μετοχή σ’ ό,τι αφορά τον επηρεασμό του Γενικού Δείκτη με στάθμιση 8,58%, πίσω μόνο από τις Coca Cola HBC και ΟΤΕ που είναι οι leader με στάθμιση 9,37% και 9,33% αντίστοιχα. Οπότε, το χθεσινό +0,87% του Χ.Α. λαμβάνει μεγαλύτερη αξία, καθώς Coca Cola HBC και ΔΕΗ έκλεισαν αρνητικά.

Τράπεζες

Αιχμή του δόρατος για την αλλαγή του σκηνικού στην αγορά ήταν οι τράπεζες και κυρίως η Εθνική που ξεχώρισε με ράλι +4,95%, ενώ έκλεισε με αγοραστές πάνω από 107 χιλ. τεμάχια. Αναλυτές αποδίδουν την κίνηση στην προσμονή για καλύτερες των εκτιμήσεων ανακοινώσεις κερδοφορίας 3ου τριμήνου, ενώ υπήρξαν και κάποιες φήμες περί ενδιαφέροντος εξαγοράς μέρους του ποσοστού που κατέχει το ΤΧΣ, που δεν επιβεβαιώνονται από κάπου.

Η Εθνική πλέον ενισχύεται το 2021 σε ποσοστό 25% και είναι πίσω από τη Eurobank που με ράλι +67% είναι μακράν η πιο προσοδοφόρα μετοχή του Large Cap φέτος. Η Eurobank έκλεισε στα 0,9660 ευρώ, μια ανάσα από τα υψηλά διετίας, με αγοραστές πάνω από 193 χιλ. τεμάχια. Με άνοδο έκλεισαν και οι Alpha Bank και Πειραιώς Financial, επίσης με αγοραστές 105.274 και 48.661 τεμάχια αντιστοίχως.

Ο κλάδος της ενέργειας στο προσκήνιο

Από εκεί και πέρα, σημαντικές κινήσεις έκαναν οι περισσότερες ενεργειακές μετοχές του FTSE 25, με τον κλάδο να επιβεβαιώνει σε κάθε ευκαιρία ότι βρίσκεται στο προσκήνιο και εκεί θα παραμείνει, τόσο επιχειρηματικά, όσο και χρηματιστηριακά. Δεν είναι τυχαίο ότι μέσα στο πρώτο 10μηνο του 2021, ο ενεργειακός κλάδος έχει δώσει δύο αυξήσεις κεφαλαίου (Ελλάκτωρ και ΔΕΗ) με τη μία εξ αυτών να είναι η μεγαλύτερη μη τραπεζικής εταιρείας μετά τη μεγάλη ΑΜΚ της MIG το 2008, έχει δώσει πολλαπλές εκδόσεις ομολόγων (ΔΕΗ, Motor Oil, ΕΛΠΕ, Μυτιληναίος, ElvalHalcor), ενώ συμμετέχει στα μεγαλύτερα και πιο κομβικά projects (μαζί με τον κλάδο υποδομών – κατασκευών) που εκτελούνται ή πρόκειται να εκτελεστούν στη χώρα.

Η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή έχοντας ράλι +18,60% στις οκτώ τελευταίες συνεδριάσεις και +23,23% από τις 11 Οκτώβρη έκλεισε χθες στα 13,90 ευρώ (+4,51%) επίπεδα που είναι υψηλά 9μήνου, καθώς εκεί είχε να βρεθεί από τον περασμένο Φεβρουάριο. Ράλι +4,79% και για την ElvalHalcor καθώς χθες ξεκίνησε η διαπραγμάτευση του μεγάλου 7ετούς ομολόγου των 250 εκατ. ευρώ, ενώ του 2% ενισχύθηκαν οι Ελληνικά Πετρέλαια, Viohalco και ΑΔΜΗΕ.

Πως διαμορφώνεται η τεχνική εικόνα

Πάγιο ζητούμενο πλέον για το ελληνικό χρηματιστήριο είναι μια πειστική υπέρβαση των 920 – 925 μονάδων ώστε να μπορέσει να «σπάσει» το φράγμα των προηγούμενων υψηλών (930-932 μονάδες) που θα ανοίξει το δρόμο για τα προ Covid επίπεδα των 950 μονάδων. Σε χθεσινό του σχόλιο, ο διευθύνοντας σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης σημειώνει πως «αισίως πιάσαμε τις 30 εβδομάδες συσσώρευσης στα επίπεδα με την αγορά να μην έχει καταφέρει να δείξει κατεύθυνση.

Για τον τραπεζικό κλάδο που χθες επανήλθε στις 600 μονάδες, σημειώνει πως «ο τραπεζικός δείκτης συντήρησε το long σήμα του με το stop να ανεβαίνει στις 583 μονάδες σε κλείσιμο, ενώ φαίνεται πως δοκιμάζει εκ νέου τα υψηλά του. Αν το καταφέρει σε κλείσιμο, τότε ανοίγει ο δρόμος για τα υψηλά των 940 μονάδων».

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ