don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Το volatility της Wall, ο Λάκων Jamie Dimon προειδοποιεί για επιτόκια 4,5% και ύφεση, χειρότερα στην Ευρώπη, στο monitoring ισχυρή ΑΧΕΠΕΥ, ποιος ενοικίασε γραφεία στο Μαρούσι, οι “ψωμάδες” και… ολίγον ναυτιλία

*Αυτό ήταν reverse, χθες βράδυ στην Wall Street. Volatility, σχεδόν 200 μονάδων για τον S&P500 με αναλυτές να αποδίδουν το θεαματικό “γύρισμα” τόσο σε τεχνικούς, όσο και σε ουσιαστικούς λόγους. Τεχνικά, καθώς στη “βουτιά” προς τα χαμηλά (3.491,66 μονάδες) οι απώλειες για τον S&P500 έφταναν το 50% του rally μετά τον Covid-19, γεγονός που ενεργοποίησε τα… ρομποτάκια αγορών. Πάντως άκουσα και αναλυτές (Bloomberg, Reuters e.t.c) να αποδίδουν το rebound στο ότι μεγάλο μέρος των συνεπειών έχει προεξοφληθεί.

*Προσωπικά, θα πόνταρα περισσότερο στο πρώτο- το τεχνικό- καθώς οι περισσότερες ενδείξεις συντείνουν πως τα δυσκολότερα είναι μπροστά.

*Για παράδειγμα, στο Ηνωμένο Βασίλειο-σήμερα Παρασκευή- θα φανεί εάν η πρωθυπουργός Λιζ Τρας θα σταματήσει την στήριξη (μέσω της BoE) στην αγορά κρατικών ομολόγων. Η προθεσμία λήγει σήμερα, η ΒοΕ μάλλον έχει διαφορετική εικόνα. Το πρόβλημα, στη “ρίζα” του συστημικό, από την στιγμή που αφορά στην βιωσιμότητα του ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού συστήματος του ΗΒ. Δεν πρόκειται για κρίση στην “στεγαστική πίστη” (Lehman) αφορά αυτό καθ’ εαυτό το σύστημα, την σύνθεση του (οικονομική/κοινωνική). Θα επιμείνω, καθώς η ευκολία με την οποία “χτύπησαν” τα funds το City επιβεβαιώνει την ισχύ τους αλλά και τα άλλα τρωτά της αγγλικής οικονομίας. Έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο, στο… Θεό, πληθωρισμός στα… αστέρια, που σύμφωνα με το ΔΝΤ θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια σε σχέση με άλλες οικονομίες.

*Για αυτό, πηγαίνω με το πρώτο- το τεχνικό- ενδεχόμενο.

*Δύσκολο το slow landing για την οικονομία των ΗΠΑ προειδοποιεί ο Jamie Dimon. Επιμένει στην πρότερη εκτίμηση του, πως στην περίπτωση βαθιάς ύφεσης η διόρθωση του S&P500 μπορεί να φτάσει το 20% ακόμη και το 30%, υπολογίστε με βάση τις 3.670 μονάδες.

*Στα υψηλά 40ετίας ο δομικός πληθωρισμός των ΗΠΑ. Δηλαδή η μεταβολή του δείκτη χωρίς τις κατηγορίες διατροφής-ποτών, καπνού, ενέργειας. Να το συγκρίνουμε, με έναν “δικό” μας δείκτη (αγαθών) που από τις 114,95 ανέβηκε στις 120,48 (μηνιαία αύξηση 4,8%) αποτυπώνοντας ακριβώς την συνεχόμενα αυξητική τάση που βιώνουμε καθημερινά στο σούπερ-μάρκετ. Επανέρχομαι στον ceo της JPMC, καθώς εκτιμά ότι η Fed δεν θα καταφέρει να μειώσει τον πληθωρισμό χωρίς να προκαλέσει ύφεση. Συνεπώς, το δίλημμα είναι slow/soft landing ή meltdown.

*Ακόμη χειρότερη η κατάσταση στην Ευρώπη, με τις αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων προς ιστορικά υψηλά. Στο 2,32% το Γερμανικό, στο 4,76% το Ιταλικό, στο 4,91% το Ελληνικό. Κρατήστε μία τιμή: 2,423% το all time high για το bund. Και ακόμη είμαστε στα μέσα Οκτωβρίου.

*Η DeA επιμένει ιδιαίτερα σ’ αυτά, γιατί δεν θέλουμε να δημιουργηθεί η ψευδαίσθηση πως η διόρθωση στα χρηματιστήρια ολοκληρώνεται και ότι το κόστος χρήματος πιάνει “ταβάνι”. Προφανώς και τα γνωρίζουν εξ ιδίων, οι επιχειρηματίες, οι επαγγελματίες με τα κόστη δανεισμού απαγορευτικά, δεν περιμένουν εμάς. Ωστόσο, πρέπει να λέγονται ως έχουν.

*Το άλλο πάλι, η ΕΚΤ πρέπει να αρχίσει να περιορίζει την ρευστότητα της. Και δεν το είπε ο Γερμανός (Νάγκελ), αλλά ο Γάλλος (ντε Γκαλό). Επιπλέον η Φρανκφούρτη θα πρέπει να πάρει πίσω τα χρήματα των TLTROs και μετά να προχωρήσει σε νομισματική σύσφιξη (QT). Δεν θέλω να σκεφτώ τι θα συνέβαινε εάν η ΕΚΤ προχωρούσε σε απόσυρση ρευστότητας και επιπλέον σύσφιξη. Δεν πρόκειται, γιατί σε μία τέτοια περίπτωση απλά… Θυμίζω τι είπε ο Κεντρικός της Γαλλίας (σε διάλεξη του στο Κολούμπια), “…η ΕΚΤ θα πρέπει να αρχίσει να μειώνει τον ισολογισμό της μόλις το επιτόκιο φτάσει το 2%, πρώτα πείθοντας τις τράπεζες να αποπληρώσουν τα δάνεια τους και στη συνέχεια περιορίζοντας τα ομόλογα της…”

*Δεν θέλω να στεναχωρήσω τους φίλους στην Eurobank, αλλά μάλλον για ένα χρόνο πίσω θα το έβλεπα το μέρισμα.

*Θα πρότεινα να διαβαστεί με τη δέουσα προσοχή η ανάλυση του old school Γιάννη Αγγέλη για τον φαύλο κύκλο πληθωρισμού, επιτοκίων, ύφεσης και χρέους που χτυπάει “κόκκινο”. Στο insider.

*Του συρμού: Για την συμφωνία Intrakat- Ellington θα διαβάσατε, για τον διαμεσολαβητικό ρόλο του Σταύρου Παπασταύρου (στενού συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά) επίσης, το ενδεχόμενο συγχρονισμού με τις εξελίξεις στην Attica Bank… Αλλά το ότι φέρεται να έχουν στο monitoring τους ισχυρή ιδιωτική ΑΧΕΠΕΥ (της 5άδας); Η στήλη αναφέρεται εδώ και καιρό στην περίπτωση της Euroxx, με την τιμή της μετοχής να ανεβαίνει με λίγες χιλιάδες ευρώ καθημερινά. Με την αποτίμηση της να πλησιάζει προς τα 50 εκατ.

*Για τη μετάθεση- σε εύθετο πολιτικό χρόνο- του διαγωνισμού της “Αττικής Οδού” οι τακτικοί μας αναγνώστες έχουν ενημερωθεί, όταν δεξιά & αριστερά έγραφαν για Νοέμβριο-Δεκέμβριο 2022. Αυτά πάνε. Όπως και οι προσδοκίες του Δημήτρη Πολίτη για τίμημα 2 δισ. plus. Βέβαια ο ceo του ΤΑΙΠΕΔ τα εκτιμούσε πριν έρθει ο… κόσμος ανάποδα, γνώστης (και σοβαρός μάλιστα είναι) ξέρει πως σε αυτή την συγκυρία με 1,5 δισ. θα άνοιγαν σαμπάνιες (και) στο Μαξίμου.

*Η διοίκηση της Δομικής Κρήτης απάντησε-ως όφειλε σε σχετικό ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για τα δημοσιεύματα που την φέρουν να συζητά το ενδεχόμενο διάθεσης πλειοψηφικού ποσοστού. Η απάντηση ήταν… copy paste, ως είθισται, ναι… μεν… αλλά κ.λ.π. Δύο ερωτήματα έχει η στήλη, τα γραφεία που νοικιάστηκαν-ήδη- σε κτήριο επί της Κηφισίας (Μαρούσι) ποιος τα ενοικίασε; Η εργοληπτική ΑΧΑΤΗΣ, ποιανού ιστορικού μεγαλοπαράγοντα του κλάδου είναι; και εάν συνδέεται (και πως) με την ΕΚΤΕΡ.

*Η ουσία είναι, πως τα υπέρογκα κόστη (υλικών, πρώτων υλών, κατασκευών, χρήματος κ.λ.π ) επιβάλλουν συνενώσεις δυνάμεων. Και αν σε αυτή την φάση η σχετική διαδικασία αφορά τις μικρομεσαίες του κλάδου, …αύριο θα μπορούσε να φτάσει μέχρι τις πιο μεγάλες. Επειδή απλά τα κόστη δεν βγαίνουν.

*Με αυτή την λογική θεωρώ, πως έχουν βάση πληροφορίες που θέλουν επιχειρηματίες της αλευροβιομηχανίας, “ψωμάδες”, αλυσίδες κ.λ.π να συζητούν όλοι με όλους. Ονόματα κυκλοφορούν, γίνεται λόγος για Καραμολέγκο, για Βενέτη και φυσικά δεν είναι οι μόνοι.

*Μου έκανε εντύπωση η πληροφορία φίλου-υψηλόβαθμου της Alpha Bank- πως στην προ ημερών περιοδεία του Βασίλη Ψάλτη στην Δυτ. Ελλάδα (από Αχαΐα μέχρι Ήπειρο) ο ceo του ομίλου είδε περισσότερους επιχειρηματίες (και δυνατά ονόματα) λ.χ. στα Ιωάννινα απ’ ότι στην Πάτρα. Δεν το περίμενα, πως η Ήπειρος θα ήταν πιο μπροστά επιχειρηματικά από την Αχαΐα.

*Καλά τα λέει ο νεαρός (αλλά τσακαλάκι…) του finup, Εμμ. Νότης: Το ράλι στα έσοδα των επιχειρήσεων καλά κρατεί… Είναι και η αύξηση των τιμών βέβαια, αλλά θα περίμενα να δω τα έσοδα τέταρτου τριμήνου 2022-πρώτου 2023 για να βεβαιωθώ για την ανθεκτικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων.

*Και συνεχίζουμε… προειδοποιητικά. Όποιος άκουσε τον Tobias Adrian (διευθυντής νομισματικής πολιτικής του ΔΝΤ) στο CNBC θα ξανά σκεφτεί με προσοχή τις επιλογές του. Το 2023 θα μοιάζει έτος ύφεσης για εκατομμύρια ανθρώπους σ’ ολόκληρο τον κόσμο και ελπίζει να αποφευχθεί ένα συστημικό συμβάν (ατύχημα ; ).      

*Ο Giancarlo Giorgetti έλαβε την υποστήριξη της Giorgia Meloni για το πόστο του υπουργού Οικονομικών της Ιταλίας, στην κυβέρνηση συνασπισμού της κεντροδεξιάς που επίκειται. Ο Giorgetti (έχει διατελέσει υπουργός Βιομηχανίας) ανήκει στη Λέγκα του Σαλβίνι, ο οποίος, όπως φαίνεται, δεν θα τοποθετηθεί στο Εσωτερικών, όπως επιθυμεί. Για να δούμε τι θα γίνει με τον Σίβλιο.

*Τρεις σύντομες ναυτιλιακές ειδήσεις επί του πιεστηρίου. Η Lomar συμφερόντων Γιώργου Λογοθέτη εξασφάλισε 86 εκατ. δολάρια δάνειο από την Macquarie για αναχρηματοδότηση έξι πλοίων της. Η Seanergy (Σταμάτης Τσαντάνης) από την πλευρά της εξασφάλισε 28 εκ. δάνειο για αναχρηματοδότηση δύο capesize και η Diana Shipping της Σεμίραμις Παληού συμφώνησε με την Cargill ναύλο για ένα ultramax σε ετήσια βάση, έναντι 6 εκατ. δολαρίων.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask