Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΤο VAR θα βγάλει τον πρωταθλητή

Το VAR θα βγάλει τον πρωταθλητή

Χρειάστηκε ένα λογικό διάστημα, προκειμένου να γίνει κατανοητό – και τελικά αποδεκτό – πως ο πρωταθλητής της Super League έχει νόημα να προκύψει από τη διαδικασία του μίνι τουρνουά των play off, μετά την ολοκλήρωση της κανονικής περιόδου δηλαδή των 26 αγωνιστικών. Το αναλύσαμε, το καταλάβαμε, πάμε παρακάτω.

Ο Ολυμπιακός, είναι διαπιστωμένο από την εκκίνηση της σεζόν πως, βρίσκεται σε διαφορετικό, σε υψηλότερο επίπεδο από τους ανταγωνιστές του. Οι οποίοι φρόντισαν από μόνοι τους άλλωστε να… λιγοστέψουν.

Εάν η θεωρία στο ξεκίνημα παρουσίαζε ως τέτοιους, απέναντι στους Πειραιώτες, τον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ, η ομάδα του Αργύρη Γιαννίκη βγήκε από τη μέση από μόνη της και τελικά η συζήτηση έχει να κάνει μόνο με το “δικέφαλο” του βορρά. Η απόσταση των εννέα βαθμών από την κορυφή προφανώς δεν είναι αμελητέα, όμως υπάρχει δρόμος αρκετός ακόμη και μάλιστα να αγώνες με ιδιαιτερότητες.

Είναι σημαντικό πως οι έξι πρώτοι θα μεταφέρουν αυτούσια της βαθμολογία τους στα play off. Που σημαίνει πως μπροστά στις δέκα αγωνιστικές ο σε κάθε περίπτωση δυνατός, πιο πλήρης και καλύτερος Ολυμπιακός δεν μπορεί πάντως να κοιμάται ήσυχος, από τώρα. Μιλάμε μάλιστα για αγώνες, οι περισσότεροι εκ των οποίων θα έχουν το χαρακτήρα ντέρμπι. Καθώς η εξάδα, που θα συμμετάσχει στα play off, όπως όλα δείχνουν θα έχει και τον Παναθηναϊκό. Με τον δυνατό και συμπαγή ΠΑΣ Γιάννινα να έχει βέβαιη τη μία από τις άλλες δύο θέσεις και τον ΟΦΗ με τον Αστέρα Τρίπολης να δίνουν μάχη έως το τέλος, για το τελευταίο εισιτήριο. Ομάδες και οι δύο που παίζουν ποδόσφαιρο, χωρίς να μπαίνουν στους αγώνες με καταστροφική λογική.

Η κρισιμότητα των αγώνων στα play off δεν μπορεί να εγγυηθεί στον Ολυμπιακό πως η ανωτερότητα που έχει εμφανίσει έως τώρα θα είναι αρκετή. Θα χρειαστεί σωστή διαχείριση από τον προπονητή, με μοίρασμα χρόνου συμμετοχής σε παίκτες, οι οποίοι θα είναι απαραίτητοι, ανάλογα με την τακτική του κάθε αγώνα.

Εκείνο που θα έχει επίσης μεγάλη σημασία είναι ο ρόλος του VAR.

Διότι σε αγώνες η ισορροπία των οποίων θα είναι εξαιρετικά λεπτή και τα αποτελέσματά τους θα κρίνουν όλες τις θέσεις στην τελική βαθμολογία, κάθε διαιτητική απόφαση θα είναι κρίσιμη.

Δεν πρέπει μάλιστα να ξεχνάμε πως το VAR χειρίζονται άνθρωποι. Αυτός, ο ανθρώπινος παράγοντας, θα κληθεί να σταθεί στο απαραίτητο επίπεδο και γι αυτό χρειάζεται αντικειμενικότητα, νηφαλιότητα και εμπειρία.

Μου έλεγε φίλος, πολύ σημαντικός διαιτητής από το παρελθόν, κατά λέξη : “Το VAR δεν είναι η επί το δικαίω λύτρωση για το ποδόσφαιρο. Για έναν και μόνο λόγο. Είναι ανθρώπινος ο χειρισμός του, που σημαίνει πως μπορεί να είναι…χρήσιμο προς πάσα κατεύθυνση. Επομένως καταλήγουμε ξανά στην ικανότητα, την ηθική και την προσωπικότητα του κάθε διαιτητή, γενικώς!”.

Επομένως στην τελική ευθεία δεν θα δώσουν εξετάσεις μόνο οι ομάδες και οι πρώτοι διαιτητές, αλλά και όλοι εκείνοι που θα εμπλακούν στο χειρισμό του VAR. Θα είναι η πρώτη φορά που η συμμετοχή τους θα έχει τεράστια έως και καθοριστική σημασία, ακόμη και για την ανάδειξη του πρωταθλητή.

Δεν πρέπει δε να ξεχνάμε πως μιλάμε για ένα πρωτάθλημα, το επίπεδο του οποίου παλεύει να σταθεί τα όρια της αξιοπρέπειας και που χρειάζεται την παρουσία του κορυφαίου διαιτητή Μπριχ, ώστε να διεξαχθεί ομαλά ένα ντέρμπι Άρης- ΠΑΟΚ, μετά τα τραγικά πρόσφατα συμβάντα.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ