don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Το trollάρισμα του Wolfgang, στους… δρόμους ο Μητσοτάκης, compromesso storico τραπεζιτών-Φρανκφούρτης, σε απόγνωση οι Βρυξέλλες, η αμκ της Παγκρήτιας, γερμανικές πιέσεις στην ΕΚΤ, «λουκέτα» στα αρτοποιεία και το “τζίνι που βγήκε από το μπουκάλι”

*Αρχική σκέψη της DeA ήταν να ξεκινήσουμε από το trollάρισμα του Wolfgang (ένας είναι) προς τους συμπατριώτες του. Αλλά, βλέπετε η συμφωνία Ισραήλ-Λιβάνου για τον καθορισμό των θαλασσίων συνόρων μεταξύ των 2 πλευρών… Τυπικά σε πόλεμο οι 2 χώρες, αλλά η βούληση για άρση εμποδίων στην εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου μεγάλη. Επίσης, η εκτίναξη των ναύλων για πλοία LNG στα 397.000$ ήταν μεταξύ των κύριων θεμάτων στα διεθνή Μέσα. Παράλληλα, η παρ’ ολίγον κατάρρευση της αγοράς ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου, δηλαδή του ασφαλιστικού/ συνταξιοδοτικού κλάδου της πέμπτης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη. Και ο μεν υπ.Οικ., Κουάσι Κουάρτεγκ, μπορεί να δεσμεύτηκε πως είναι απόλυτα δεσμευμένος στο να βρει τι έγινε, ειδικότερα με τα μακροπρόθεσμα ομόλογα, οι δε “αγορές” από την άλλη “έδειξαν τα δόντια” τους, προειδοποίησαν για την ισχύ τους. Hyenas funds, περιτριγυρίζουν τον Ευρωπαίο βαριά ασθενή. Ένα δύο σοβαρά λάθη να γίνουν, και…

*Η στήλη- ως οφείλει- αναφερόταν από χθες στον κίνδυνο ενός deja vu του big short του 2007-2008.

*Και πάμε τώρα στον Wolfgang (ένας είναι), ο οποίος νουθετεί τους Γερμανούς- ως κακομαθημένοι, που είναι- να πάρουν κεριά, σπίρτα, φακούς καθώς πολλά δεν είναι-πλέον- αυτονόητα ούτε καν το ηλεκτρικό ρεύμα. Και καλού κακού και από ένα δεύτερο πουλόβερ. Τώρα, εμένα γιατί μου ακούγεται σαν… όπλα, παλάσκες αναλάβατε… Πάντως, εμείς 12 μνημονιακά χρόνια τα “σκοινάκια” μας τα κάναμε, την εκπαίδευση μας την πήραμε. Είμαστε πιο ψυλιασμένοι, προετοιμασμένοι. Λίγο να βοηθήσει και ο καιρός (ο… Θεός της Ελλάδος, που έλεγαν οι γιαγιάδες μας).

*Γιατί ο Μητσοτάκης παίρνει τους δρόμους, μας εξηγεί ο Νίκος Ελευθερόγλου. Και ΟΚ κοτζάμ Πρωθυπουργός το κάνει και καλώς, το ερώτημα είναι εάν βγαίνουν όλοι από τη “γυάλα” του Μαξίμου και οι υπουργοί του ανασκουμπώνονται. Γιατί… συν Αθηνά και χείρα κίνει, που έλεγαν οι πρόγονοι.

*Προς compromesso storico τραπεζίτες-Φρανκφούρτη. Αρκετά θα δώσουν (μπορεί και μερίσματα/επιπλέον αμοιβές και μπόνους) προκειμένου να διασφαλίσουν κεφαλαιακή κάλυψη, ελαστικότερη αντιμετώπιση ως προς την ανάγκη εξεύρεσης άμεσων κεφαλαίων κ.λ.π με εννοείτε. Και που να βγαίνεις τώρα στις αγορές… Αντικείμενο διαπραγμάτευσης- μέχρι το… παρά 1- και οι εγγυήσεις του Δημοσίου (προς κάλυψη των τιτλοποιήσεων, στο πλαίσιο του “Ηρακλή” Ι και ΙΙ), με το Μαξίμου να θέλει να αποφύγει την προσμέτρηση των 18 δισ. στο δημόσιο χρέος. Τώρα, που ο Χρήστος Σταϊκούρας θα μπορεί να προτάξει λόγο χρέους/ΑΕΠ χαμηλότερο και του 170%. Και μιας ο λόγος, για την συμπάθεια της στήλης, στην φθινοπωρινή σύνοδο του ΔΝΤ ο Λαμιώτης.

*Φαντάζομαι σε τι απόγνωση έχουν περιέλθει οι επιτελείς των Βρυξελλών, για να φτάσει ο Ζοζέπ Μπορέλ να τα “χώσει” στην Fed πως με την επιθετική πολιτική της “βυθίζει” όλο και περισσότερο την Ευρώπη σε ύφεση. Ευθείες βολές του Ισπανού πολιτικού στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, αλλά και έμμεσες κατά του Βερολίνου, παρομοιάζοντας την με την εμμονική νομισματική πολιτική των Γερμανών. Πως το είπε ο ξάδελφος… μήπως παίρνουν ναρκωτικά…viral, έγραψε…

*Και καλά οι ΗΠΑ αντέχουν επιτόκια ακόμη και στο 5%, η Ευρώπη (επιχειρήσεις, πραγματική οικονομία, κοινωνία) την βγάζουν με 3%; δύσκολα, πολύ δύσκολα.

*Κέντρισε την προσοχή διορατικών παραγόντων του κλάδου η οριστικοποίηση της μεταφοράς της Grivalia Hospitality στην Αθήνα (από το Λουξεμβούργο). Βέβαια, ο Γιώργος Χρυσικός (ιδρυτής και πρόεδρος του δ.σ) το είχε ανακοινώσει εδώ και καιρό, ωστόσο: σχεδιασμός για μετατροπή σε ΑΕΕΑΠ-τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα δεν υφίσταται- άρα ούτε και είσοδος στο ΧΑ σε επόμενο χρόνο. Οι σχέσεις με τον Prem Watsa- γνωστό τοις πάσι- αριστότατες, όπως και το ότι η εταιρεία προέρχεται από την Grivalia Properties (ex ΑΕΕΑΠ), που συγχωνεύτηκε με την Eurobank εισφέροντας επενδυτικό χαρτοφυλάκιο 1,1 δισ. και τη συμμετοχή στην Grivalia Hospitality. Θα επανέλθω.

*Ανατροπές και… περίμενε, μέχρι και στο… παρά 1′, για την αμκ της Παγκρήτιας. Ποσό 33 εκατ. συγκέντρωσε η σχετική διαδικασία, με τράπεζες και Νίκο Μουνδρέα να συμμετέχουν. Πλήρως κατ’ αναλογία των ποσοστών τους οι συστημικές, ο εφοπλιστής μέσω των μετοχών που κατείχε ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος. Η Green HydePark Investment Ltd (έδρα στην Λευκωσία) αποκτά το 7,9% του μ.κ.

*IMF: Βλέπει ρυθμό ανάπτυξης 5,2% (2022) και 1,8% (2023) θυμίζοντας, πως στο προσχέδιο του προϋπολογισμού εγγράφονται 5,3% και 2,1% αντίστοιχα. Πολύ κοντά ΔΝΤ και οικονομικό επιτελείο, με μία διαφορά 30 μ.β να μπορεί να προστεθεί (ή αφαιρεθεί) ανάλογα από τον τουριστικό κλάδο.

*Κάτι δεν γίνεται κατανοητό: η Bundesbank πιέζει την ΕΚΤ για να ακολουθήσει ακόμη πιο περιοριστική/επιθετική πολιτική, αλλά η Deutsche Bank προειδοποιεί ότι η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη τώρα αρχίζει. Οι δε Deutsche Bank, Commerzbank με ένα σωρό και σοβαρά κεφαλαιακά προβλήματα.

*Και χωρίς να έχει προχωρήσει-ακόμη- η Βέρνη επίσημα σε διάσωση της Credit Suisse.

*Συναινετικό- καθ’ ΄όλα- το “διαζύγιο” Χρήστου Παναγιωτόπουλου-ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ονοματολογία για Κωνσταντίνο Τούμπουρου, Πέτρου Σουρέτη δεν ευσταθεί πολύ δε περισσότερο για Λεωνίδα Μπόμπολα ή Δημήτρη Κούτρα. Πάντως στο τραπέζι των συζητήσεων (Reggeborgh- πλευρά Βαρδινογιάννη) λείπει ένας για να συμπληρωθεί “καρέ”. Θα μπορούσε να είναι ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του κατασκευαστικού βραχίονα του ΑΚΤΩΡα; Δεν είναι απόλυτα διασταυρωμένες οι πληροφορίες της στήλης.

*Ενδιαφέρον, το ότι η αιτιολογημένη γνώμη της διοίκησης της R.E.D.S που θεωρεί το προσφερόμενο τίμημα της Reggeborgh Invest ως “μη εύλογο και δίκαιο” έχει βασισθεί σε χρηματοοικονομική ανάλυση της Euroxx.

*Και μιας ο λόγος: με 9,63% στα 2,96 ευρώ (με συναλλαγές 1.432 τμχ) νέα υψηλή τιμή και χρηματιστηριακή αξία 43,78 εκατ. Προς τα 50 εκατ. cap. είχε εκτιμήσει- ένα μήνα πριν- η DeA, πως θα ολοκληρωθούν (ή όχι) οι επαφές των ενδιαφερομένων μερών.

*Έρχονται νέες ανατιμήσεις στο ψωμί-φόβοι για δεκάδες “λουκέτα” σύμφωνα με την Ομοσπονδία Αρτοποιών. Το ενεργειακό κόστος έχει “κάψει” πάνω από μισό δισ. (του τζίρου του κλάδου) και η Ομοσπονδία προειδοποιεί για 2.100 “λουκέτα”.  Ήδη έχουν κλείσει 204 αρτοποιεία (ξεχωριστά τα πρατήρια άρτου). Ένας από τους παραδοσιακούς του κλάδου, ο Νίκος Λούλης, θυμάμαι να “χτυπά” τις… καμπάνες από την άνοιξη και τελευταία προ 2 εβδομάδων. Το επισήμαινε η DeA, με τη βεβαιότητα, πως δυστυχώς, στην κυβέρνηση δεν ακούν. Όπως και τις συνεχείς εκκλήσεις άλλων επιχειρηματιών λ.χ. Παναγιώτη Τσινάβου (ΚΡΙ-ΚΡΙ) για λιπάσματα, πρώτες ύλες κ.λ.π

*“Το τζίνι βγήκε από το μπουκάλι…” προειδοποιεί για την επερχόμενη “τέλεια καταιγίδα” στις αγορές κρατικού χρέους/ομολόγων η Danske Bank. Οι αναλυτές της εκτιμούν, πως μάλλον θα υπάρξει κάποιας μορφής κοινή χρηματοδότηση. Ωστόσο, επειδή ο… διάολος κρύβεται στις λεπτομέρειες: η διαρροή Σολτς-που αποκάλυψε το Bloomberg- για να διαψεύσουν πηγές της Καγκελαρίας έκαναν λόγο για ΔΑΝΕΙΑ και όχι ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ. Θυμίζω, πως το Βερολίνο έχει επιχειρήσει-να μεθοδεύσει- είσοδο δια της πλαγίας “πλαισίου αυξημένης εποπτείας” (λ.χ. το σχέδιο Regling/ESM ) για να “δέσει” τις πιο αδύναμες οικονομίες/χώρες.

*Διαβάζω, πως η πλευρά Grimaldi μετά την απόκτηση του ΟΛΗγουμενίτσας έχει βάλει πλώρη και για τον ΟΛΗρακλείου. ΟΚ με 84 εκατ. ο… Grimaldάκης πήρε το ένα λιμάνι (Ιόνιο-Αδριατική) αλλά να το ζευγαρώσει με το άλλο (Αιγαίο) κομματάκι υπερβολικό το βρίσκω. Τις εκτιμήσεις μας, τις πληροφορίες μας τις έχουμε αναφέρει χωρίς ήξεις-αφήξεις. Μένει να δούμε.

*Στις 14 ώρες η διάρκεια του δρομολογίου Θεσσαλονίκη-Σμύρνη (με το Smyrna di Levante της Levante Ferries). Έπρεπε να περάσουν 10 χρόνια, από τις πρώτες συζητήσεις μεταξύ των 2 πλευρών για να υλοποιηθεί το εγχείρημα. Πρόσω…         

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask