Περισσότερα από 140 δισ$ σε μετοχικά αμοιβαία των ΗΠΑ έχουν επενδυθεί από την επομένη των αμερικανικών εκλογών, τάση που εντείνεται όσο πλησιάζει η ορκωμοσία του 47ου Προέδρου της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη.
Τα bets των traders είναι στην λογική της προεξόφλησης πως, η νέα κυβέρνηση Τραμπ θα εφαρμόσει φιλοαναπτυξιακή ατζέντα, συμπεριλαμβάνοντας περικοπές φόρων, μεταρρυθμίσεις ευνοϊκές για τις επιχειρήσεις παράλληλα με την εργαλειοποίηση του θηριώδους αμερικανικού χρέους που “τιμολογείται” διεθνώς σε όρους δολαρίου-του μοναδικού (μέχρι τώρα) παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος. Συν την…κερκόπορτα που άνοιξε ο ίδιος για την είσοδο των cryptos στο σύστημα συναλλαγών στον “Λευκό Οίκο”.
Brian Armstrong, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Coinbase, Howard Lutnik, CEO της Cantor Fitzgerald- σ.σ. η εταιρεία που συμμετέχει στην διαχείριση των αποθεμάτων του giga stablecoin, Tether, Elon Musk e.t.c ενδεικτικά και μόνο ονόματα ενός “βαρέος οπλοστασίου” με τα οποία προσέρχεται στο μέτωπο για το 2025, το team Trump.
Σε αντιδιαστολή, σημειολογικά και μόνο ας σκεφτεί ο καθένας μας- καλοπροαίρετα- τι αντιπαρατάσσει η Ευρώπη, στο πεδίο.
Σύμφωνα με τους Financial Times, από τις 6 Νοεμβρίου και μετά οι εισροές προς τα αμερικανικά μετοχικά Α/Κ είχαν ξεπεράσει τα 139,5 δισ$ (με βάση στοιχεία της EPFR, στα μέσα Δεκεμβρίου, σε σημείο που ο “πυρετός” μεταφοράς κεφαλαίων τον ανέδειξε (σ.σ. Νοέμβριο) το μήνα με το μεγαλύτερο ύψος εισροών (καθαρών flows) που έχει καταγραφεί από το πρώτο έτος τήρησης αρχείων, το 2000. Πρακτικά, μέγιστο 24ετίας, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχεια-τόσο για την Ευρώπη που τελεί σε εκτός τόπου και χρόνου…νιρβάνα- όσο για την Ελλάδα που σε μία κρίσιμη περίοδο ιστορικών αλλαγών καλείται να ανταπεξέλθει όσο το δυνατόν καλύτερα γίνεται.
Η ατζέντα που έχει βάλει στο τραπέζι ο Trump έχει γίνει πλήρως αποδεκτή, σύμφωνα με τον Dec Mullarkey (CEO της SLC Management), προσθέτοντας πως οι επιλογές του για κορυφαία πόστα στην κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα φιλικές προς τις αγορές. Η νέα κυβέρνηση στελεχώνεται με πρόσωπα όπως ο επενδυτής Σκοτ Μπέσεντ, ο ultra fan των cryptos Πωλ Άτκινς για την προεδρεία της SEC. Ενδεικτική και μόνο η σταχυολόγηση των ανωτέρω, έτσι απλά για να έχουμε πιο σαφή εικόνα για το τι προοιωνίζεται το 2025.
Όσον αφορά στην Ευρώπη, στα πολλά και ουσιαστικά ζητήματα που χρήζουν δραστικής διαχείρισης…εχθές, έχει προστεθεί και η απόφαση της ΕΚΤ να ελαχιστοποιήσει την επανεπένδυση (επαναγορά) ομολόγων του ΡΕΡΡ (του έκτακτου προγράμματος ενίσχυσης ρευστότητας της ευρω-οικονομίας, λόγω πανδημίας Covid-19). Για το συγκεκριμένο θα αναφερθώ στην εξής-λιγότερο γνωστή λεπτομέρεια- η Φρανκφούρτη- κυρίως μετά τις Ευρωεκλογές χρειάσθηκε να κάνει μέσω του PEPP, μεγάλες αγορές γαλλικών ομολόγων για να συγκρατήσει τις αποδόσεις τους σε επίπεδα ανάλογα με τα ελληνικά.
Τον δε Σεπτέμβριο είχε υποχρεωθεί να προχωρήσει σε ανάλογες αγορές ιταλικών ομολόγων. Και δεν έχει γίνει γνωστό τι ακριβώς συνέβη με τις αγορές της ΕΚΤ τον Νοέμβριο (με αφορμή την κατάρρευση της κυβέρνησης Μπαρνιέ). Γιατί, όπως θεωρεί ότι η κρίση στην Γαλλία έχει ξεπερασθεί ή εθελοτυφλεί ή θα πρέπει να ξανά ρίξει μία ματιά στο “γλωσσάρι” των διεθνών κρίσεων.
Και αν το PEPP διαδραμάτισε τον ρόλο του…σερίφη στην wild west των funds που ενεργούν στην αγορά του χρέους, το ΤΡΙ που έχει συγκροτήσει ως νέο εργαλείο παρέμβασης η ΕΚΤ (δηλαδή σκοπό, την στήριξη των τιμών των κρατικών ομολόγων) δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμα. Το σημαντικό όμως; το νέο “όπλο” είναι ένα Transmission Protection Instrument που εκτός από το ότι δεν έχει δοκιμασθεί επί του πεδίου, η χρήση του προϋποθέτει την τήρηση αυστηρών δημοσιονομικών κανόνων που προσομοιάζουν σε “μνημόνιο” για την χώρα/οικονομία που θα υποχρεωθεί να προσφύγει στην συνδρομή του.
Και για να μην το κουράζω, θα μας πάω στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν όταν τα vulture funds “επιτέθηκαν” στο αγγλικό χρέος, υποχρεώνοντας τη μέσα σε ένα Σ.Κ παραίτηση της Λιζ Τρας.
Για αυτό, κατά την γνώμη έγκριτων οικονομολόγων και αναλυτών όλο και περισσότεροι αρμόδιοι παράγοντες αναφέρονται (άμεσα/έμμεσα) στην προοπτική επέκτασης των eurobonds για την ευρω-οικονομία.
Πρακτικά νέο ενιαίο χρέος για να “καλύψει” προηγούμενο ενιαίο χρέος, κάτι σαν babuska debt.