Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΤο Red Bull Cliff Diving World Series "έκλεισε" 100! Μετά τη Βουλιαγμένη,...

Το Red Bull Cliff Diving World Series “έκλεισε” 100! Μετά τη Βουλιαγμένη, η Βοστώνη!

Από την έναρξή του μέχρι και σήμερα το Red Bull Cliff Diving World Series έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο, προκαλώντας κορυφαίους divers σε διάφορες τοποθεσίες, καθεμία από τις οποίες έχει τις δικές τις προκλήσεις.

Από τα απομακρυσμένα νησιά του Ράπα Νούι, στα νησιά του Πάσχα, μέχρι τα φυσικά πηγάδια με τα υπόγεια νερά στη cenote κοντά στην Τσιτσέν Ιτζά, στο Μεξικό, το υπερσύγχρονο τοπίο του Ντουμπάι και τα ιερά νερά του Τακαχίχο στην Ιαπωνία, το Red Bull Cliff Diving World Series έχει ωθήσει στα άκρα τα όρια κάθε αθλητή που έχει ανέβει στην πλατφόρμα από το 2009 και μετά.

Το περασμένο Σάββατο 8 Ιουνίου 2024, το Red Bull Cliff Diving World Series συμπλήρωσε τις 100 τοποθεσίες από τότε που ξεκίνησε, με 100ό σταθμό τη Βοστώνη των Ηνωμένων Πολιτειών.

Μέχρι στιγμής, έχουμε δει τους αθλητές του Cliff Diving να βουτάνε από βραχώδεις και απόκρημνες πλαγιές σε μία εντυπωσιακή εκδήλωση , στη Λίμνη Βουλιαγμένης στην Αθήνα και στην συνέχεια να μεταφέρονται στο λιμάνι της Βοστώνης στις Ηνωμένες Πολιτείες για βουτιές με φόντο το αστικό τοπίο.

Η Βοστώνη έγινε το 100 stop του Cliff Diving που ταξιδεύει κυριολεκτικά όλο τον κόσμο.

Ποια είναι όμως η αληθινή αίσθηση  του να βουτάς στα κρύα νερά του λιμανιού μίας πόλης όπως η Βοστώνη;

Όλη η δράση λαμβάνει χώρα από πλατφόρμες που είναι τοποθετημένες πάνω από το Ινστιτούτο Σύγχρονης Τέχνης στην περιοχή Seaport, με τις γυναίκες να κάνουν καταδύσεις από τα 21 μέτρα και τους άνδρες από τα 27 μέτρα. Τίποτα το καινούριο μέχρι εδώ, σωστά; Λάθος.

Το σημείο εισόδου για τις καταδύσεις στη μαρίνα είναι εκτεθειμένο στις παλίρροιες του λιμανιού, πράγμα που σημαίνει ότι η απόσταση μεταξύ της πλατφόρμας και της επιφάνειας του νερού αλλάζει συνεχώς κατά τη διάρκεια της ημέρας.

“Όταν έρχεται η παλίρροια, χάνουμε λίγο από το ύψος μεταξύ του νερού και της πλατφόρμας. Όταν η παλίρροια αποσύρεται, τότε αρχίζουμε να κερδίζουμε ύψος, λίγο λίγο”, εξηγεί ο αθλητικός διευθυντής του Red Bull Cliff Diving World Series, Orlando Duque.

“Όταν στέκεσαι στην κορυφή του ICA (Institute of Contemporary Art), ο άνεμος περνάει μέσα από τα γύρω κτίρια και μπορεί να γίνει πολύ δυνατός”.

“Γνωρίζοντας ότι υπάρχει αυτό το φαινόμενο, οι divers πρέπει να το λαμβάνουν υπόψιν”, λέει ο προπονητής της καναδικής ομάδας, Στεφάν Λαπόν. “Έτσι, αν η παλίρροια είναι πιο ψηλή, ο αθλητής πρέπει να κινηθεί λίγο πιο γρήγορα ή να περιορίσει όλες τις περιστροφές του για να ολοκληρώσει την κατάδυση – και αντίστροφα. Όλες αυτές τις πληροφορίες τους τις δίνουμε λίγο πριν από την έναρξη της ημέρας, ώστε να γνωρίζουν τις τρέχουσες και ακριβείς συνθήκες και να μπορούν να προσαρμοστούν σε αυτές”.

Από το 2011, όταν η σειρά Red Bull Cliff Diving World Series έκανε την πρώτη της επίσκεψη στη Βοστώνη, το σημείο κατάδυσης των αθλητών στη μαρίνα μπροστά από το ICA παραμένει ίδιο. “Το συγκεκριμένο σημείο είναι η μόνη περιοχή που έχουμε διαθέσιμη για καταδύσεις”, λέει ο Duque. “Είναι ένα μικρό άνοιγμα στο λιμάνι, αλλά παίζει σημαντικό ρόλο. Δίνει στους divers τη δυνατότητα για να δουν την είσοδο στο νερό, να υπολογίσουν πού βρίσκεται το νερό και να σχεδιάσουν την κατάδυσή τους ανάλογα”.

Παρόλο που οι δύτες κάνουν προπονήσεις και μπορούν να κάνουν αρκετές καταδύσεις πριν ξεκινήσουν τους γύρους του διαγωνισμού, οποιαδήποτε ευκαιρία να προετοιμαστούν και να εξοικειωθούν γρήγορα με το περιβάλλον της κατάδυσης είναι κρίσιμη. Αλλά δεν είναι όλα θέμα προετοιμασίας, φυσικής δύναμης και επιδεξιότητας – υπάρχει και μια άλλη ικανότητα που παίζει ρόλο στη Βοστώνη.

Η κρυμμένη δεξιότητα

Για να ανταγωνιστούν στο υψηλότερο επίπεδο και να βαθμολογηθούν υψηλά σε αυτές τις απρόβλεπτες συνθήκες, οι αθλητές του Red Bull Cliff Diving World Series έχουν αναπτύξει την ικανότητα να προσαρμόζονται και να αντιδρούν, μερικές φορές ακόμα και κατά τη διάρκεια των καταδύσεών τους.

“Πρέπει να προσαρμόζεσαι σε κάθε κατάσταση. Η Βοστώνη είναι ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον σε σύγκριση με την Ελλάδα και με αυτό που θα βρούμε σε μερικές εβδομάδες στην Ιταλία”, εξηγεί ο Duque. “Οι αθλητές πρέπει να ανέβουν στην πλατφόρμα και να αναλύσουν ολόκληρη την περιοχή γύρω τους. Πρέπει να δουν όχι μόνο τα κτίρια και στις δύο πλευρές, αλλά και πώς φαίνεται το λιμάνι –να πάρουν αυτά τα σημεία αναφοράς και να προσαρμοστούν σε όλη την κατάσταση”.

Το Red Bull Cliff Diving World Series είναι ένα μοναδικό υπερθέαμα που συνδυάζει αδρεναλίνη, δέος και δράση και τα πιο περίεργα, ασυνήθιστα και πανέμορφα μέρη του κόσμου.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ