Στις διμερείς συμφωνίες θα στραφεί η κυβέρνηση για να διασφαλίσει την τουριστική κίνηση της φετινής χρονιάς, αν τα σενάρια για μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική που θα περιλαμβάνει και την ελεύθερη μετακίνηση όσων διαθέτουν διαβατήριο εμβολιασμού, αποτύχουν.
Προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση γίνονται ήδη, όπως έδειξε η πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Ισραήλ. Να θυμίσουμε κατά την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στο ισραηλινό κράτος, συζητήθηκε η υιοθέτηση του «πράσινου διαβατηρίου», ενός διαβατηρίου με το οποίο όσοι έχουν εμβολιαστεί θα μπορούν να ταξιδέψουν στην χώρα μας χωρίς του περιορισμούς που θα ισχύουν κάθε φορά – PCR τεστ ή καραντίνα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μετά την άφιξη. Παράλληλα υπεγράφη πενταετή συμφωνία μεταξύ του υπουργού τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη και της ισραηλινής ομολόγου του κα Orit Farkash-Hacohen για διευρυμένη, πιο συστηματική και στενή συνεργασία Ελλάδας και Ισραήλ στον τομέα του τουρισμού εν γένει.
Η πρωτοβουλία για διμερείς συμφωνίες αυτή δεν αφορά αποκλειστικά την ελληνική κυβέρνηση. Σε αντίστοιχες κινήσεις προχωρούν κι άλλα κράτη που η τουριστική δραστηριότητα έχει ισχυρό αποτύπωμα στην οικονομίας τους. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι αυτό της συμφωνίας μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ η οποία ανακοινώθηκε το σαββατοκύριακο που μας πέρασε. Στο πλαίσιο αυτής, οι δύο χώρες συμφώνησαν πώς ήδη από την 1η Απριλίου, οι Ισραηλινοί πολίτες στους οποίους έχει χορηγηθεί εμβόλιο εγκεκριμένο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, δεν θα υποβάλλονται σε PCR τεστ για να ταξιδέψουν στην Κύπρο, ούτε να τίθενται σε αυτοπεριορισμό.
Στην περίπτωση της χώρας μας, ήδη ο πρωθυπουργός έχει αφήσει να εννοηθεί ότι προσβλέπει σε αντίστοιχη συμφωνία και με τις βρετανικές αρχές, μιας και ο ρυθμός εμβολιασμών στη χώρα είναι υψηλότερος σε σχέση με άλλες χώρες και τον μέσο όρο της ΕΕ. Μια τέτοια συμφωνία θα μπορούσε να εμπνεύσει αισιοδοξία για την αντιστροφή των αρνητικών ρεκόρ που καταγράφηκαν πέρυσι στον κλάδο. Κι αυτό γιατί η Βρετανία συγκαταλέγεται στις σημαντικές χώρες-τροφοδότες του ελληνικού τουρισμού. Να θυμίσουμε ότι οι τουριστικές εισπράξεις από την Βρετανία την χρονιά ρεκόρ του 2019 κατέγραψαν την μεγαλύτερη αύξηση, 31,9% από έτος σε έτος, αφήνοντας στα ελληνικά ταμεία περί τα 2,5 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, την ίδια χρονιά, η ταξιδιωτική κίνηση από το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψε αύξηση της τάξης του 18,9% και διαμορφώθηκε στις 3.499 χιλ. ταξιδιώτες. Ωστόσο πέρυσι οι αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψαν πτώση της τάξης του 73,9%.
Πέρα από την διασφάλιση της τουριστικής κίνησης, οι διμερείς αυτές συμφωνίες θα μπορούσαν να ανοίξουν το δρόμο και για μια ταχύτερη επανεκκίνηση, αφού θα μπορούσαν να επιτρέψουν την άφιξη τουριστών από την άνοιξη, όπως έγινε στην περίπτωση της Κύπρου και του Ισραήλ. Το γεγονός αυτό θα έδινε ανάσα στον κλάδο ο οποίος καταγράφει πρωτοφανή υστέρηση εσόδων. «Εκτιμώ ότι όσο πιο γρήγορα προχωράνε οι εμβολιασμοί σε άλλες χώρες, στο Ηνωμένο Βασίλειο ας πούμε, το οποίο προχωράει πολύ πιο γρήγορα, πελάτες που θα έρθουν από το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να έρχονται από τον Απρίλιο, από τον Μάιο, από τη στιγμή που έχουν πιστοποιητικό ότι έχουν εμβολιαστεί», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά σε πρόσφατη συνέντευξή του ο πρωθυπουρ
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τουριστικές εισπράξεις της προηγούμενης χρονιάς κινήθηκαν χαμηλότερα από το 25% των 18.5 δισ. ευρώ της προηγούμενης χρονιάς ρεκόρ (2019). Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2020, το ταξιδιωτικό ισοζύγιο εμφάνισε πλεόνασμα 3.514 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 15.406 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2019 ενώ οι ταξιδιωτικές εισπράξεις παρουσίασαν μείωση κατά 13.638 εκατ. ευρώ (-76,3%) φτάνοντας τα 4.247 εκατ. ευρώ. Πτώση κατά 1.745 εκατ. ευρώ (-70,4%) παρατηρήθηκε και στις ταξιδιωτικές πληρωμές, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 733 εκατ. ευρώ. Κι όλα αυτά την ώρα που η άμεση συνεισφορά του κλάδου στην οικονομία της χώρας φτάνει στο 20,8% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τον ΙΝΣΕΤΕ.
Νίκη Παπάζογλου