don't even ask

don't even ask

spot_img

Το placement της Mytilineos, η νέα…έξοδος του ΟΔΔΗΧ, η εμφάνιση Viohalco και Cenergy, τα μεγέθη της Noval, το fund DFC και ο ΑΔΜΗΕ, ψηλότερα ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ, και…άρεσαν τα μεγέθη της ΔΕΗ

*Σε αναμονή ανακοίνωσης του πληθωρισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο- σήμερα Τετάρτη- η χθεσινή περιορισμένη διόρθωση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Λίγο ως πολύ αναμενόμενο το ελεγχόμενο profit taking σε Φρανκφούρτη, Παρίσι, Λονδίνο. Το πως θα ενεργήσει η ΒοΕ είναι το ζητούμενο.

*Alert στην Wall Street, καθώς σήμερα ανακοινώνει μεγέθη Q1 η Nvidia, με τους αναλυτές να εκτιμούν πως οι πωλήσεις της κορυφαίας τεχνολογικής εταιρείας- σε ΑΙ-  αυξήθηκαν κατά 243% το πρώτο 3μηνο. Ωστόσο το ράλι 90% της μετοχής (από την αρχή του έτους) καθιστά αρκετούς traders επιφυλακτικούς. 

*Επίσης, η προσοχή είναι και στις τιμές των εμπορευμάτων: Σε υψηλά Ιανουαρίου 2023 ο Bloomberg Comodity Spot, ενισχυμένος από την άνοδο χρυσού, ασημιού και χαλκού. Η άνοδος στις τιμές των εμπορευμάτων δεν αλλάζει σημαντικά την εκτίμηση των αναλυτών πως ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ θα συνεχίσει να μειώνεται, άρα η Fed θα μπορεί να “χαλαρώσει” την επιτοκιακή της πολιτική. Για την ποσοτική, δεν γίνεται λόγος, μια χαρά πηγαίνει το “χαλάρωμα”- και προεκλογική περίοδος γαρ.

*Στις αγορές ξανά βγαίνει, σήμερα, ο ΟΔΔΗΧ με επανέκδοση ομολόγου. By the book για την ομάδα της Ομήρου, σιγά και μη δεν…στον αυτόματο το’ έχουν οι του Οργανισμού. Ωστόσο, έχει την σημασία της η κίνηση καθότι στις 31 Μαΐου “βαθμολογεί” την ελληνική οικονομία ο οίκος Fitch. Δύσκολο, πολύ δύσκολο, να αλλάξει το rating από το ΒΒΒ-, άλλωστε το investment grade το έδωσαν όταν έπρεπε. Όμως, θα είχε ενδιαφέρον εάν αναβάθμιζαν το outlook, δηλαδή τις προοπτικές σε “θετικές” από “σταθερές”. Λήξης 2034 η επανέκδοση, τα 250 εκατ. ο στόχος. Άνετα…

*Μόνο τυχαία δεν ήταν η χθεσινή εμφάνιση των Viohalco και Cenergy Holdings. Με άνοδο 3,01% στα 6,50 ευρώ η πρώτη, με 3,28% στα 8,82 ευρώ. Με συναλλαγές 290 χιλ τμχ και 196 χιλ τμχ, προφανώς και δεν αγόραζε το “λιανοπούλι” στα ιστορικά υψηλά της Cenergy Holdings. Big play για την συμμετοχών, έχει αναφερθεί η DeA η προοπτική των ΗΠΑ αλλάζει τα δεδομένα, προφανώς και τα μεγέθη (αποτιμήσεις). Η σχετική διαδικασία δεν θα προχωρήσει ούτε με Goldman Sachs αλλά ούτε και με JPMC.Στα 1,667 δισ η αποτίμηση, από τα 2,0 δισ και πάνω θα αρχίσουμε να συζητάμε σοβαρά για στρατηγικού χαρακτήρα συμφωνία με μετοχική συμμετοχή.Προς ώρας, για τον όμιλο προέχουν η ανακοίνωση των οικονομικών μεγεθών της ElvalHalcor και η αμκ/είσοδος στο ΧΑ της Noval Property.

*Έχω υποσχεθεί αναλυτική/εκτενή αναφορά γιατί η Noval Property δεν είναι μία απλή ΑΕΕΑΠ, άλλωστε εάν ήταν, δεν θα επένδυε στο μ.κ η EBRD.Ενδεικτικά 3-4 στοιχεία, έτσι για “ζέσταμα”: Καθαρή Αξία Ενεργητικού (NAV) 427 εκατ., Καθαρά Κέρδη EBITDA 65 εκατ.,Λειτουργική 17,8 εκατ., Ταμειακές Ροές που δημιουργούνται από Real Estate Investment Trust (Reits )Funds from Operations 6,3 εκατ., και δείκτη ποσού δανείου/αξία στοιχείου- Loan to Value- στο 38,5% και Καθαρό LTV στο 27,6% καιΜέση Ακαθάριστη Απόδοση Ενοικίασης ανά Κατηγορία Ενεργητικού κατανέμεται σε Logistics/Warehouses με 6,8%, Γραφεία με 6%,Hospitality με 6,8%, Λιανική με 8,3% και Residential με 2,5% διαμορφώνοντας το υψηλό Average Gross Rental Yield per Asset Class. Θεαματικός ο ρυθμός αύξησης των Ετήσιων Λήξεων Ακαθάριστου Εισοδήματος από Ενοίκια, με κυριότερα τα 5,3 εκατ. από τα ΙΚΕΑ, 3,8 εκατ. από την Viohalco, 2,7 εκατ. από Wydham Grand.   

*Έβλεπα τις εντολές αγοράς στον ΑΔΜΗΕ και αναρωτιόμουν για το συν 3,61% στα 2,295 ευρώ (με συναλλαγές 319 χιλ). Είδα αργότερα, για το έμπρακτο ενδιαφέρον να συμμετάσχει στη διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ Great Sea Interconnector εξέφρασε το  fund DFC. Μέσω επιστολής προθέσεως (Letter Of Intent), που απηύθυνε στη διοίκηση του ΑΔΜΗΕ το “κρατικό” αμερικανικό fund. Το DFC έλαβε τη σχετική απόφαση μετά από οικονομική και τεχνική αξιολόγηση του έργου και η συμμετοχή του θα έχει τη μορφή είτε συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο, είτε δανειοδότησης, είτε συνδυασμού των δύο. Δεν το λες και λίγο, κοτζάμ US International Develpment Finance Corporation είναι αυτό.

*ΕΛΛΑΚΤΩΡ, με 2,47% στα 2,695 ευρώ, με συναλλαγές 360 χιλ τμχ. Το deal με Motor Oil για την ΗΛΕΚΤΩΡ προχωρά by the book. Οι γνωστοί…ειδήμονες μην επιμένουν, θα εκτεθούν…

*Κατά γενική ομολογία ήταν το σκάνδαλο της μεταπολίτευσης, επιχειρηματικά/ επενδυτικά /χρηματιστηριακά. Στα μαλακά ρίχνει ο εισαγγελέας τους Κουτσολιούτσους (διαβάζω στον Χαμαιλέοντα/euro2day), να δούμε οι δικαστές. Θα αντιπαραβάλλω, την περίπτωση FTX fraud στις ΗΠΑ. Εκεί λειτουργεί SEC, Ομοσπονδιακή e.t.c. Στην συγκεκριμένη περίπτωση η εκδίκαση δεν χρειάστηκε 5ετία plus, η απόδοση δικαιοσύνης ήταν ουσιαστική, οι δε ζημιωθέντες αποζημιώθηκαν-σχεδόν- πλήρως. Εδώ…

*Σιγά μην άφηνε ο Γιάννης Γιώτης-ΣΕΒΤ- αναπάντητες τις αιτιάσεις των υπουργών, και δεν θα “σήκωνε το γάντι”.

*Σε χρόνους d.t το χθεσινό placement για το 3,5% του μ.κ της Mytilineos. Όσοι γνωρίζουν πως “στρώνεται” ο δρόμος για το Λονδίνο περίμεναν μία τέτοια κίνηση που διευρύνει την “ελεύθερη διασπορά”. Με αυτόν τον τρόπο τόσο η εισηγμένη, όσο και οι επενδυτές που θα τοποθετηθούν- πιθανότατα- θα αποκομίσουν κέρδη και υπεραξίες από το dual listing. Στις 25 Απριλίου είχε ανακοινωθεί η πρόθεση για (κύρια) εισαγωγή στο City/FTSE100- σε χρονικό ορίζοντα 12 έως 18 μηνών. Με ευνοϊκές συνθήκες στις διεθνείς αγορές θα μπορούσε να προχωρήσει και έως (το πολύ) 12 μήνες. Όσο για το rebranding το Mytilineos Energy & Metals μπορεί να γίνει trend, κάτι σαν Μ Ε&Μ…

*Άρεσαν τα μεγέθη της ΔΕΗ, περισσότερο όμως η προοπτική του group PPC- όπως την έχει στο μυαλό του ο Γιώργος Στάσσης-. Ήδη, η Goldman Sachs δίνει τιμή-στόχο τα 14,5 ευρώ (ουδέτερη σύσταση), ενώ η JPMC τα 15 (με υπεραπόδοση).

*Στα 2,646 δισ η αποτίμηση της HelleniQ Energy. Πόσο την “βλέπει” γνώστης insider; εάν το επόμενο placement πραγματοποιηθεί μέσα Σεπτεμβρίου- Οκτωβρίου (πριν τις Προεδρικές στις ΗΠΑ/5 Νοεμβρίου) θα μπορούσε να είναι και στα 3,3-3,5 δις. Μάλιστα θα εξεταστεί το ενδεχόμενο το ΤΑΙΠΕΔ να διαθέσει σεβαστό ποσοστό. Θα δείξει, το κρατώ πάντως.  

*Φρέναρε ο τζίρος των ελληνικών επιχειρήσεων τον Μάρτιο, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Θα συμπλήρωνα και την αρνητική πιστωτική επέκταση, για ακόμη ένα μήνα.

*Το νέο πλαίσιο ανακοίνωσε το Χρηματιστήριο μετά την έγκριση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Δημιουργεί νέα δεδομένα σε ότι αφορά την αναστολή, διαγραφή και επαναδιαπραγμάτευση αξιογράφων. Σε ότι αφορά την κύρια αγορά θέτει παράλληλα νέο πλαίσιο για την αρχική διασπορά των μετοχών, την κερδοφορία και την κεφαλαιοποίηση. Σημαντικό μέτρο η κατάργηση του φορολογικού πιστοποιητικού.

*Προ ημερών η DeA αναφερόταν στην συνάντηση Γιάννου Κοντόπουλου-Βύρωνα Νικολαΐδη στην Κωνσταντινούπολη. Και την εύλογη προσπάθεια του επικεφαλής της ΕΧΑΕ να “φέρει” την PeopleCert- έστω για dual listing- στην Αθήνα.

*Στην κατηγορία under 20 m διαδραματίζονται ενδιαφέρουσες καταστάσεις. Με συναλλαγές αξίας μίας ξαπλώστρας στο Nammos “αυγατίζει” η χρηματιστηριακή αξία εταιρειών λ.χ. Doppler, DotSoft e.t.c. Τι σημαίνει αυτό; (μεγαλύτερη αποτίμηση) θα το καταλάβει η αγορά όταν ο Νικόλας Καραμούζης, ο Τζιουζέπε Τζιάνο πετύχουν τον στόχο τους. Ποιος είναι αυτός; μεγάλα παιδιά είστε… Το κυριότερο- ειδικότερα όσον αφορά στην ΕΝαλλακτική Αγορά, όλα αυτά περνούν κάτω από το ραντάρ, έξω από το monitoring των αναλυτών.

*Μόλις μία μέρα δεν κράτησε το profit taking στην Optima. Την Δευτέρα έκαναν “ταμείο”, την Τρίτη ξανά μπήκαν. Με ρωτούσε φίλος για το ποια εταιρεία ΕΛΛΑΚΤΩΡ ή Optima Bank θα περάσει στο club των billionaires. Αποτίμηση ΕΛΛΑΚΤΩΡ στα 938,4 εκατ , Optima Bank στα 860,7 εκατ. Your bets please.

*Μόλις 200 τμχ όλα κι όλα στη μετοχή της ΛΑΜΨΑ, χθες. Στα 36 ευρώ η τιμή, κάτι θα πρέπει να κάνει ο βασικός μέτοχος όσον αφορά αποτίμηση/ελεύθερη διασπορά. Στα 769,1 εκατ. η αποτίμηση. Υπό παρακολούθηση ανθρώπου της στήλης η χρηματιστηριακή συμπεριφορά της εισηγμένης, εάν είναι βάσιμες οι πληροφορίες του για τις προθέσεις του Θανάση Λασκαρίδη.

*Προφανώς και δεν πήρε το “λιανοπούλι” τα χθεσινά πακέτα στον ΔΑΑ. Είναι ο ίδιος/ίδιοι που μαζεύουν ότι προσφέρεται σε “καθηλωμένες” τιμές στο χαρτί. “Βγάζει μάτια” η συσσώρευση και επαναλαμβάνω δεν αγοράζουν μικροί.

*Αλλά και στην Autohellas, περίεργη-πολύ μάλιστα- η χρηματιστηριακή συμπεριφορά. Όπως μας εξηγούσε φίλος: η συσσώρευση έχει φτάσει στους 11 μήνες και σε εύρος από τα 12.2 έως τα 14 ευρώ. Το μέγιστο ήταν στις 29/5/23 στα 14,62 ευρώ.

*Σε καμία περίπτωση δεν έχει συμπεριληφθεί η υπεραξία τής ΑΡΑΙΓ (ήταν στα 9.84 την αντίστοιχη ημερομηνία), ούτε το μέρισμα που πληρώθηκε μετά από 4 χρήσεις…..Οπερ…το ψάχνουμε.

*Σήμερα, η εκδήλωση της Protergia, εορταστική για τη νέα εποχή. Στην Πέτρινη Αποθήκη του ΟΛΠ, στις 21.00′.

*Αλλά, και αύριο θα έχει ενδιαφέρον: ΣΕΒ- Ο κόσμος αλλάζει- Η Ευρώπη μπορεί; Θα συζητήσουν οι Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, Πρόεδρος ΔΣ ΣΕΒ, Αντιπρόεδρος ERT και Ευάγγελος Μυτιληναίος, Αντιπρόεδρος ΔΣ ΣΕΒ, Πρόεδρος Eurometaux. Θα συντονίσει ο Αλέξης Παπαχελάς, Διευθυντής της Καθημερινής. Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στην αίθουσα Φάρος του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Ώρα προσέλευσης: 17:00-17:30

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask