*Καλημέρα, όπως είχαμε πει πριν την εορτή των Χριστουγέννων, σήμερα Παρασκευή-αλλά και την Δευτέρα, Τρίτη που ακολουθούν η DeA θα επιδιώξει να είναι πιο χρηστική.
*Ομόλογα, μετοχές και (προ)ετοιμασίες για ενδεχόμενο January effect, επειδή εμείς εδώ, στην στήλη ακολουθούμε την παράδοση: “Των φρονίμων, κ.λ.π… Με γνώμονα τις εισροές των τελευταίων συνεδριάσεων, σε Wall Street και Φρανκφούρτη φαίνεται πως τα “μεγάλα παιδιά” κάνουν τις προμήθειες τους για τις πρώτες εβδομάδες του νέου έτους. Κάτι το έθιμο-January effect- κάτι η προεξόφληση των MAGAnomics και του Trump trade και οι long σχεδιάζουν θερμό κλίμα στην “αγορά των αγορών” με ορίζοντα την ορκωμοσία του 47ου Προέδρου των ΗΠΑ. Το αν θα τους βγει το bet, μένει να φανεί στο χρηματιστηριακό ταμπλό, στην δευτερογενή αγορά ομολόγων, στα cryptos e.t.c, εμείς απλά καταγράφουμε τις κινήσεις τους.
*Από κοντά και ορισμένοι-λιγοστοί μεν/διορατικοί δε- στο Χρηματιστήριο Αθηνών, οι οποίοι στην συνεδρίαση της Δευτέρας “σκούπιζαν” την προσφορά που έβγαινε σε Εθνική (7,592), Πειραιώς (3,854), Eurobank (2,224) και Alpha Bank (1,578). Λίγα τινά, από την συνεδρίαση της 23/12: μεγαλύτερη διόρθωση για την Εθνική, με 3,16%, περισσότερες συναλλαγές σε Eurobank, με 3,13 εκατ. μτχ, μικρότερες απώλειες-0,22% για την Alpha Bank. Το trend των long, στην Ευρώπη “στήνεται” στον τραπεζικό κλάδο- για αυτό και η προσοχή στον EuroStoxx Banks-.
*Οι τελευταίες δηλώσεις του Τζερόμ Πάουελ για την τακτική της Fed- σε επιτόκια/διάθεση κεφαλαίων/χρήματος- συνηγορούν υπέρ overweight τάσης των τραπεζικών. Στην Ευρώπη, πολύ δυνατά θα “παίξουν” σενάρια και ενέργειες συγκέντρωσης, διασυνοριακών συγχωνεύσεων κ.λ.π με την ΕΚΤ να ακολουθεί μάλλον μετριοπαθή τακτική. Η Κριστίν Λαγκάρντ θα μειώσει μεν τα επιτόκια αλλά όχι τόσο επιθετικά, όσο θεωρούσαμε πρόσφατα. Ο λόγος; συγκερασμός για φθηνότερο χρήμα/τραπεζικών κερδών. Θεωρώ πολύ πιθανότερο ένα re-rating των τραπεζικών, παρά επιθετικές μειώσεις επιτοκίων. Ναι μεν δεν “τετραγωνίζεται ο κύκλος”, πλην όμως διευκολύνεται το slowdown, κυρίως οικονομιών μεγέθους Γαλλίας. Εάν, όντως επιβεβαιωθεί η long τάση για τις μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών, μέρος της “ουράς” θα φθάσει μέχρι το ΧΑ.
*Για το εγχώριο banking το 2024 ήταν χρονιά-σταθμός. Και μόνο που οι διοικήσεις και των τεσσάρων συστημικών προχώρησαν στην διανομή κερδών-μέρισμα στους μετόχους ήταν game changer. Από το 2007-2008, ότι και να ειπωθεί, όπως και να θεωρηθεί ο κλάδος έκανε επιτυχώς την πιο επικίνδυνη στροφή. Προφανώς και υπάρχουν προβλήματα, βεβαίως και οι τραπεζίτες θα πρέπει να βάλουν “πλάτη” στην χρηματοδότηση και μέρους της ΜμΕπιχειρηματικότητας, αναμφίβολα θα πρέπει να μειωθεί η επίπτωση από τον DTC, e.t.c, e.t.c ωστόσο είναι σε άλλο επίπεδο. Από συζητήσεις που έχουν γίνει με υψηλόβαθμα στελέχη των ομίλων, συμπεραίνω ότι σημαντικό μέρος χορηγήσεων που θα μπορούσε να εκταμιευθούν προς τις Εορτές (Δεκέμβριο) μετατέθηκε για τις αρχές του 2025 (Ιανουάριο-Φεβρουάριο), δίνοντας έτσι δυναμική εκκίνησης σε ότι αφορά στην πιστωτική επέκταση. Παράλληλα, στο Q4/2024 προορίζεται να εγγραφούν εφ’ άπαξ δαπάνες, έτσι ώστε να είναι ελαφρύτερο το Q1/2025. Δεν είναι σε θέση το team της DeA να έχει το μέγεθος των one off δαπανών, εκτιμώ ότι με έναν δεύτερο γύρο επαφών μας, θα μπορούμε να ενημερώσουμε το τακτικό κοινό, τις πρώτες 1-2 εβδομάδες. Η Eurobank και λόγω Ελληνικής, έχει ένα μικρό προβάδισμα αλλά και Εθνική, Πειραιώς έχουν συγκριτικά πλεονεκτήματα. Θα ήθελα να δω και την Alpha Bank να καλύπτει την υποαπόδοση του 2024. Στην περίπτωσή της το “χαρτί” είναι ιταλικό-UniCredit- το OneMarkets fund των Ιταλών το είδα και το βρήκα ενδιαφέρον.
*Παράλληλα με τα τραπεζικά, τα bets έχουν διευρυνθεί σε κλάδους αιχμής: ευρύτερα εννοούμενος ενεργειακός, κατασκευών-υποδομών, υλικών κ.λ.π. Δυστυχώς λάμπουν με την απουσία τους κλάδοι επίσης αιχμής, λ.χ. ναυτιλία, φαρμακοβιομηχανία (Attica Συμμετοχών, Lavipharm δεν σώζουν την κατάσταση) αλλά αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να δει ο Μιχάλης Γ. Αργυρού. Προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του ΠΘ, ο εκ Λευκωσίας μπορεί να είναι πιο ουσιαστικός/αποτελεσματικός από τον προκάτοχό του. Θα δείξει…
*Στον ενεργειακό κλάδο, η αποχώρηση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής-από το ΧΑ- αποστερεί μεν βραχυπρόθεσμα κρίσιμη αποτίμηση, αλλά δημιουργείται ζωτικός χώρος/περιθώριο αναπλήρωσης. Η ΔΕΗ θα είναι ένας από τους πρωταγωνιστές του 2025, ο σχεδιασμός Στάσση δεν “χωρά” στην αποτίμηση των 4,383 δισ. ευρώ. Η Metlen με 4,741 δισ. είναι, κατά γενική εκτίμηση από τα deep undervalue μεγέθη για το 2025, με την προοπτική εισόδου στο LSE και ένταξης στον FTSE100. Στο ευρύτερο energy συμπεριλαμβάνονται Motor Oil, HelleniQ Energy. Στον μεν πρώτο όμιλο σημαντική αντιστάθμιση περιμένω από την σταδιακή αποκατάσταση της ζημιάς στη μονάδα διύλισης, στον δε δεύτερο με επίκεντρο τις (και) μετοχικές εξελίξεις που έχουν δρομολογηθεί.
*Για τον όμιλο ΤΙΤΑΝ, οι τελευταίες πληροφορίες μας, επιμένουν για το ΙΡΟ της TITAN America μέσα στον Ιανουάριο, οι ανάδοχοι ποντάρουν πολλά στο Trump trade. Θεωρώ πως το μισό δισ. θα είναι το ελάχιστο που θα “σηκώσει” η θυγατρική από το NYSE.
*Cenergy Holdings, που “έτρεξε” με 29,89% το 2024, το 2025 είναι η χρονιά περαιτέρω ωρίμανσης της επένδυσης στις ΗΠΑ. Το growth story της διοίκησης είναι χαμηλού ρίσκου-υψηλής απόδοσης. Γνωρίζω διαχειριστές funds που το έχουν “αγοράσει” (και από τα 9 ευρώ της αμκ) και θα το ακολουθήσουν το επόμενο έτος.
*ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, με τέτοιο ισολογισμό (μετά την πώληση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής) τα 1,905 δισ. αποτίμηση είναι απλά…peanuts.
*ΑΔΜΗΕ, ΔΑΑ “Ελευθέριος Βενιζέλος”, διαφορετικές περιπτώσεις μεν-κοινός παρονομαστής δε. Ο Διαχειριστής θα παραμείνει από τα bets της DeA και το 2025. Με 18,67% το 2024 και ισχυρό δεύτερο 6μηνο, εάν προχωρήσει λ.χ το Great Sea Interconnector τα 600,8 εκατ. ευρώ είναι απλά…αστεία. Θα δοκιμαστούν και άλλα στην περίπτωση του GSI και σε (γεω)πολιτικό επίπεδο. Από τη μία η ξεκάθαρη (υπο)στήριξη του εγχειρήματος από το Παρίσι-τόσο με την Nexans-όσο κυρίως με την ένταξη- και χρηματοδοτικά- του Meridiam- από την άλλη η προφανής/εύλογη (υπο)στήριξη από το Τελ-Αβιβ, αλλά όπως έλεγαν οι πρόγονοι “Συν Αθηνά…” θα πρέπει να αποδείξει έμπρακτα και η Αθήνα πως “και μπορεί” (ακόμη και επί του πεδίου, όπου πιθανότατα θα χρειαστεί).
*Κράτησα το ότι στην τελευταία, προ ημερών, επίσκεψη του Ελι Κοέν στην Αθήνα και την συνάντηση του με τον Θόδωρο Σκυλακάκη, ο υπ. Ενέργειας και Υποδομών του Ισραήλ είχε επαφές τόσο με τον Μανούσο (Μάνο) Μανουσάκη του ΑΔΜΗΕ-όσο με τον Κωνσταντίνο Ξιφαρά της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Αρτι ανανεωθείσα η θητεία (4ετής) του πρώτου, ο οποίος απρόσκοπτα μπορεί να προχωρήσει από την πλευρά του Διαχειριστή το project, πλέον “κρατικός ενεργειακός βραχίονας” η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα συμβάλει ανάλογα.
*Αυτά τα ολίγα για σήμερα, θα έχουμε περισσότερα να πούμε Δευτέρα-Τρίτη, τελευταίες δύο συνεδριάσεις του 2024. Γιατί όπως επιμείναμε στην DeA και το 2024, ο ενημερωμένος/”ψυλλιασμένος” επενδυτής είναι και καλύτερα προετοιμασμένος.