don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Το buy back της Aegean, το long σενάριο για ΧΑ, τα 20χρονα της ΚΡΙ ΚΡΙ, οι αναβαθμίσεις και οι διαγραφές, πως είδαν οι νουνεχείς την Moody’s, τα προβλήματα των εξαγωγέων, ήξεις αφήξεις από την Κριστίν και…μύρια έπονται για Σολτς

*Τετάρτη “κληρώνει” για την Fed, η μείωση κατά 25 μ.β έχει προεξοφληθεί/ενσωματωθεί. Άνοδος 4,02% για τον S&P500 την προηγούμενη εβδομάδα. Μικρή πιθανότητα για μείωση κατά 50 μ.β, αλλά ένα σημαντικό ποσοστό αναλυτών “βλέπει” μείωση συνολικά 115 μ.β μέχρι τα Χριστούγεννα. Θα έχουν προηγηθεί (5 Νοεμβρίου) οι προεδρικές στις ΗΠΑ και η “επόμενη ημέρα” (με επίσης μεγάλο ενδιαφέρον…).

*Δεν ριψοκινδύνευσε η Κριστίν Λαγκάρντ, by the book η μείωση κατά 25 μ.β, προφανώς και ανεπαρκής με τα κόστη χρήματος επαχθή για την ευρωπαϊκή οικονομία. Διόλου τυχαίο πως, η Ρώμη αντέδρασε πρώτη-πρώτη. Πιθανολογείται ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε ακόμη μία μείωση τον Δεκέμβριο (στις 12/12). Ωστόσο, θα μπορούσε να διευκολύνει την κατάσταση χαλαρώνοντας λίγο την ποσοτική σύσφιξη, με περισσότερες επαναγορές κρατικών ομολόγων (που λήγουν).

*Έκανε αίσθηση η επαμφοτερίζουσα στάση της Κριστίν Λαγκάρντ στην Έκθεση Ντράγκι. Η Γαλλίδα επικεφαλής της ΕΚΤ χαιρέτησε μεν την πρωτοβουλία του προκατόχου της (και πως να μην…), αλλά από την άλλη ξεκαθάρισε πως δεν προτίθεται να “βάλει πλάτη” με τα επιτόκια (δηλαδή να υιοθετήσει επιθετικότερη τακτική). Στάση της νυν επικεφαλής έναντι του πρώην που σχολιάστηκε ευρύτερα και διόλου κολακευτικά για την Γαλλίδα νομικό.

*Αίφνης ( ; ) και “μεταναστευτικό” για το Βερολίνο των μύριων προβλημάτων. Πρόσθετο μέτωπο- στα τόσα- πολιτικής αντιπαράθεσης, χαρακτηριστικός ο τίτλος της FAZ οι μετανάστες “απελαύνουν” τον Σολτς από την Καγκελαρία. Ξανά σημειώνω, ομοσπονδιακές εκλογές τον Σεπτέμβριο 2025 (28/9), δεν θέλω να υποθέσω πως θα είναι αυτός ο ένας χρόνος για την Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ε.Ε.

*Μας αφορά- και επιχειρηματικά/οικονομικά- η Γερμανική κρίση. Το γιατί: Η χώρα αποτελεί για την Ελλάδα τον πρώτο εμπορικό εταίρο, με μερίδιο 8,7% επί συνολικού όγκου εμπορίου και τον τρίτο σε επίπεδο εξαγωγών, με μερίδιο 6,7%. Το 2023 οι εξαγωγές προς τη Γερμανία αυξήθηκαν 5,3%, στα 3,2 δισ. ευρώ. Ανοδική τάση που συντηρήθηκε και το πρώτο 6μηνο του 2024, με 9,6% αύξηση.  Όμως, τα μηνύματα για την συνέχεια δεν είναι και τόσο ευοίωνα. Για να δούμε: Τον Ιούλιο, με βάση (προσωρινά στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, οι Γερμανικές εξαγωγές μειώθηκαν 1,2% και οι εισαγωγές 0,1% (σε σχέση με τον Ιούλιο 2023. Μάλιστα σε διάστημα 7μηνου (Ιανουάριος-Ιούλιος), οι εισαγωγές μειώθηκαν 5,1% σε σχέση με το αντίστοιχο 7μηνο 2023. Πως το εκτιμά ο καθ’ ύλην αρμόδιος Αλκιβιάδης Καλαμπόκης: η Γερμανία είναι ένας παραδοσιακός και αξιόπιστος εμπορικός εταίρος εδώ και πολλά χρόνια. Τα προϊόντα μας βρίσκονται σε αλυσίδες super market σε μεγαλύτερη έκταση απ’ οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Πρακτικά, οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη στη γερμανική οικονομία θα δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα για τους Έλληνες εξαγωγείς. Τα στοιχεία της Destatis προοιωνίζονται δύσκολο τελευταίο 3μηνο 2024.

*Και μιας ο λόγος για εξαγωγές: σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων τα προβλήματα της Γερμανίας είναι το κερασάκι στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες εξαγωγείς. Αυξημένο μεταφορικό κόστος για τις εξαγωγές προς την Ασία,. υψηλό ενεργειακό κόστος,  έλλειψη φορολογικών κινήτρων, χρηματοδότησης και επιτόκια που παραμένουν υψηλά.

*Κάτι παρεμπίπτον για το ενεργειακό κόστος- μετά τη μνημειώδη πρωθυπουργική αποστροφή/αναφορά (ΔΕΘ) πως προτεραιότητα έχουν τα νοικοκυριά. Καίριοι κλάδοι της βιομηχανίας πλήττονται υπέρ μέτρα σε σχέση με ανταγωνιστικούς της Ευρώπης. ΟΚ ο πρωθυπουργός απέστειλε- και ορθώς- τα σχετικά προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όμως, δεδομένων των ρυθμών… χελώνας, των φυγόκεντρων τάσεων κ.λ.π, κ.λ.π αλήθεια πότε εκτιμά ο Κυριάκος Μητσοτάκης πως θα μπορούσε να υπάρξει ( ; ) αποτέλεσμα για την Ελλάδα, την βιομηχανία, μεταποίηση της χώρας. Σε ποιες καλένδες των Βρυξελλών, ας μην το συνεχίσω…

*Πως είδαν οι νουνεχείς και γνώστες της αγοράς χρέους, την ετυμηγορία της Moody’s; Δεν έδωσε την επενδυτική βαθμίδα, αναβάθμισε τις προοπτικές ο Moody’s, την Παρασκευή. Λίγο ως πολύ αναμενόμενη η στάση του ισχυρότερου οίκου (αξιολόγησης) στα θέματα χρέους διεθνώς “και πάλι καλά, που αναθεώρησε τις προοπτικές σε θετικές από ουδέτερες…”, σημείωνε υψηλόβαθμο στέλεχος με ενδελεχή γνώση του ζητήματος. Όντως, κατά γενική εκτίμηση παραγόντων με θέσεις στο ελληνικό (δημόσιο) χρέος η κίνηση των αναλυτών του οίκου ήταν ότι καλύτερο θα μπορούσε να δοθεί σε αυτή την συγκυρία. Αβεβαιότητα διεθνώς, ρευστότητα στις αγορές, άκρως επιφυλακτική στάση της ΕΚΤ, έγερση μεταναστευτικού από την Γερμανία, κάλπες στις ΗΠΑ (σ.σ 5 Νοεμβρίου), κόπωση στις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, περιθωριοποιημένο χρηματιστήριο κ.ο.κ. κ.ο.κ ο Moody’s δεν θα μπορούσε να κάνει υπέρ διπλή υπέρβαση- όπως τον Σεπτέμβριο 2023- πρακτικά να αναλάβει επιπλέον ρίσκο έκθεσης δίνοντας και investment grade και “θετικό” outlook. Εύλογα περιορίστηκε σε αυτό που χαρακτηρίστηκε σαν “…φιλικό σκούντημα στην πλάτη…” του οικονομικού επιτελείου πως, πράγματι έχουν συντελεστεί αρκετά πλην όμως πρέπει να γίνουν περισσότερα. Το τραπεζικό σύστημα σε εμφανώς βελτιωμένη θέση ωστόσο καίρια προβλήματα παραμένουν (DTC, ουσιαστική εκκαθάριση/διαχείριση NPEs), η επιχειρηματικότητα παραμένει ανθεκτική όμως με βασικές αγορές των ελληνικών εξαγωγών σε φθίνουσα πορεία η συνέχεια προοιωνίζεται δύσκολη. Η κυβέρνηση από την πλευρά της το προσπαθεί αλλά είναι κοινός τόπος πως ο μεταρρυθμιστικός ρυθμός έχει επιβραδυνθεί, αλλαγές που θα έπρεπε να έχουν γίνει…προχθές (λ.χ νομικό σύστημα) παραμένουν στάσιμες, ποιοτικά στοιχεία εξαγωγών-εισαγωγών, εμπορικό έλλειμμα κ.α προβληματίζουν, ο ρυθμός ανάπτυξης “τρώγεται” από τον σταθερά υψηλό πληθωρισμό, πολλοί κλάδοι λειτουργούν με μορφή ολιγοπωλίου/καρτελοποιημένες, η ενέργεια είναι σοβαρή τροχοπέδη για τις επιχειρήσεις.

*Προφανώς οι του Moody’s- όπως και των άλλων οίκων αξιολόγησης έχουν γνώση της πολιτικής κατάστασης στην Ελλάδα (όπως και στην Ευρώπη), εύλογα ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει ο αδιαφιλονίκητος παράγων ο οποίος μπορεί να διασφαλίσει τα απαιτούμενα για την οικονομία, αλλά… οι συσχετισμοί δεν είναι το ίδιο εδραίοι όπως τον Σεπτέμβριο 2023, οι εξελίξεις στην αντιπολίτευση, η διογκούμενη δυσαρέσκεια των πολιτών κ.α συνθέτουν ένα σκηνικό που ανά πάσα στιγμή μπορεί να βελτιωθεί/επιδεινωθεί επωφελεία/επιβαρυντικά και της οικονομίας. Πάντως, για να παινέψουμε και το “σπίτι” μας, ο Βασίλης Γούλας τα είχε αναλύσει πολύ προσεκτικά, νωρίς πρωϊ της Παρασκευής.

*Σήμερα, πριν την συνεδρίαση, ανακοινώνει αποτελέσματα η ΚΡΙ ΚΡΙ. Αύριο, Τρίτη, η εκδήλωση στο ΧΑ για την 20ετή παρουσία της σερραϊκής εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Εξαιρετικές οι επενδυτικές/χρηματιστηριακές επιδόσεις όλα αυτά τα χρόνια, όπως άλλωστε οι επιχειρηματικές. Επίσης αύριο ανακοινώνει οικονομικά αποτελέσματα η Noval Property, ακολουθούν την Πέμπτη Viohalco, Lavipharm  Attica Bank. “Κατάφεραν” οι απώλειες για τη μετοχή της Attica Bank να φτάσουν στο 37% την προηγούμενη εβδομάδα.

*Και λήξη σειράς παραγώγων (Σεπτεμβρίου) την Παρασκευή και rebalancing λόγω FTSE/Russell. Ειδικότερα, η Cenergy Holdings αναβαθμίζεται στον Large Cap από τον Mid Cap, η Intralot αναβαθμίζεται στον MidCap και η Interlife στον MicroCap. AustrianCard, AVAX, DIMAND, Lavipharm, Premia, Πλαστικά Θράκης, ΕΛΑΣΤΡΟΝ διαγράφονται από τους δείκτες FTSE Total Cap Index.

*Σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη, η απώλεια των 1.425 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη τον φέρνει σε πτωτικό κανάλι. Όμως η παρουσία αγοραστών την Παρασκευή δίνει πιθανότητες στο long σενάριο.

*Αγορές σε μετοχές των ElvalHalcor (στα 1,87 ευρώ), ΟΠΑΠ (16), ΔΕΗ (11,40), Jumbo (24,38), Cenergy Holdings (9,56), Metlen (33,76), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (1,98),  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (17,20), Motor Oil (21,66).

*Από τα αποτελέσματα 6μηνου της HelleniQ Energy προκύπτει πως, περίπου 200 εργαζόμενοι αποχώρησαν από τον όμιλο, μέσω του προγράμματος εθελουσίας, αρχές 2024. Στα 50,6 εκατ. ευρώ το κόστος αλλά πρόκειται για μη επαναλαμβανόμενη δαπάνη.

*Και μία λεπτομέρεια που αφορά στο buy back της Aegean: Έως τα μέσα Αυγούστου είχαν αγορασθεί 557.967 μετοχές, έναντι 6,62 εκατ. ευρώ. με μέση τιμή κόστους 11,87 ευρώ. Αγορές ιδίων που πραγματοποιήθηκαν από την αρχή του έτους. Πρόγραμμα επαναγοράς που είχε αποφασισθεί/εγκριθεί στην τακτική γ.σ του 2023. Αλλά που το δεύτερο 6μηνο πέρυσι δεν ξεπέρασε τις 10 χιλ. μτχ. Αλλαγή τακτικής μετά την άσκηση/επαναγορά των warrants, λεπτομέρεια που δείχνει την εμπιστοσύνη της διοίκησης στην προοπτική της εταιρείας.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask