Η καμήλα κατέχει ξεχωριστή θέση και μοναδικό ρόλο στις ζωές των πολιτών της Σαουδικής Αραβίας καθώς και στην ανάπτυξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του Βασιλείου. Η παράδοση ορίζει την καμήλα ως εθνικό ζώο της Σαουδικής Αραβίας λόγω της συμβολής της στον βιοπορισμό των ανθρώπων της και του αποτυπώματος της στην πολιτιστική κληρονομιά της χώρας στους τομείς της τέχνης, της χειροτεχνίας, της λογοτεχνίας και του τρόπου ζωής των πολιτών του Βασιλείου.
Έχοντας ως πηγή έμπνευσης την καμήλα, το Υπουργείο Πολιτισμού της Σαουδικής Αραβίας, θα διοργανώσει εκδηλώσεις, εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και δραστηριότητες σε τομείς όπως η τέχνη, η μόδα, η παραγωγή τροφίμων, οι γαστρονομικές παραδόσεις και η βιωσιμότητα.
Το Έτος της Καμήλας συμπίπτει με την ανακήρυξη του 2024 ως το Διεθνές Έτος Καμηλοειδών από τα Ηνωμένα Έθνη, αναδεικνύοντας την σημασία τους στην πολιτιστική κληρονομιά και τον ισχυρό δεσμό μεταξύ ανθρώπων και καμηλοειδών. Η καμήλα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας πολλών ανθρώπων σε διάφορους πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο. Ο διεθνής εορτασμός των καμηλοειδών αποτελεί μια ευκαιρία να αναδειχθεί ο σημαντικός ρόλος τους στη βιωσιμότητα. Εν μέσω προκλήσεων που αντιμετωπίζει η παγκόσμια κοινότητα με την κλιματική αλλαγή, την επισιτιστική ασφάλεια και τον κίνδυνο της ασφάλειας της βιοποικιλότητας, η καμήλα αναδεικνύεται ως ένα διαχρονικό σύμβολο ανθεκτικότητας, καθώς μπορεί να διανύσει έως και 150 χιλιόμετρα στην έρημο χωρίς νερό.
Η καμήλα αντιπροσωπεύει τις αξίες της υπομονής, της επιμονής και της προσαρμοστικότητας, ενώ ταυτόχρονα είναι πιστή σύντροφος του ανθρώπου καθώς μπορεί να εγκλιματιστεί σε ποικίλα περιβάλλοντα. Οι καμήλες έχουν χαράξει νέα μονοπάτια και έχουν χαρακτηριστεί ιστορικά ως τα «πλοία της ερήμου», καθώς έχτισαν γέφυρες σε άγονες περιοχές, συνδέοντας άμεσα ανθρώπους από διαφορετικούς πολιτισμούς.
Η στενή επαφή των ανθρώπων με την καμήλα διαμόρφωσε παραδόσεις, που επιφέρουν σημαντική αξία στην πολιτιστική κληρονομιά της Σαουδικής Αραβίας. Στους βράχους της ερήμου Al-Jawf, που βρίσκονται στην βόρεια περιοχή του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, έχουν ανακαλυφθεί σκαλίσματα σε φυσικό μέγεθος καμήλας χρονολογίας 2.000 ετών. Επιπλέον, η ιδιαίτερη προφορική παράδοση “Alheda’a” που έχει καταχωρηθεί στην λίστα της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, χρησιμοποιείται για την επικοινωνία μεταξύ των βοσκών με αυτά τα εμβληματικά ζώα της ερήμου, ώστε να καλούν τα κοπάδια τους, εκπροσωπώντας τον ισχυρό δεσμό μεταξύ της καμήλας και του βοσκού. Ακόμη, οι παραδοσιακοί αγώνες και τα καλλιστεία με καμήλες γεμίζουν περηφάνεια τους ιδιοκτήτες τους και εξάπτουν την φαντασία.
Το νέο έτος προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να τιμηθεί η πολιτιστική αξία της καμήλας στην σαουδαραβική κοινωνία από γενιά σε γενιά. Η καμήλα αποτελεί το διαχρονικό θεμέλιο της εθνικής ταυτότητας του Βασιλείου και τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στην κληρονομιά, τις αξίες και τις σύγχρονες φιλοδοξίες της Σαουδικής Αραβίας.
Οι εκδηλώσεις για το Έτος της Καμήλας αναμειγνύουν το παραδοσιακό στοιχείο με το μοντέρνο μέσω της συμμετοχής τοπικών καλλιτεχνών, συγγραφέων και τεχνιτών που συμβάλλουν ενεργά στην διατήρηση και την συνέχιση των διαχρονικών παραδόσεων με έμπνευση την καμήλα. Η ανεκτίμητη αυτή κληρονομιά μεταβιβάζεται στις μελλοντικές γενιές διαφυλάσσοντας και προωθώντας τέτοιου είδους πολιτιστικές δραστηριότητες. Επίσης, οι πολιτιστικές αυτές δραστηριότητες θα τονίσουν την μακρά ιστορία και την «συντροφιά» της καμήλας χτίζοντας μια πλατφόρμα πολιτιστικής συνεργασίας σε διεθνές επίπεδο.
Η διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς που στηρίζεται στον ισχυρό δεσμό μεταξύ των Σαουδάραβων και της καμήλας αποτελεί θεμελιώδης στοιχείο μετάδοσης της στις επόμενες γενιές. Ο θεσμός του πολιτιστικού έτους της καμήλας αποτελεί μια δυναμική πλατφόρμα ανάδειξης του μοναδικού πολιτισμού της Σαουδικής Αραβίας τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.