Με ταχείς ρυθμούς προχωρούν τα σχέδια για την δημιουργία της πρώτης πολιτείας καινοτομίας στη χώρα. Το έργο το οποίο αναμένεται να έχει σημαντικά οφέλη για την ανάπτυξη της καινοτομίας και του εγχώριου νεοφυούς οικοσυστήματος καθώς και να συμβάλλει στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Αττικής, πέρασε πρόσφατα στη δεύτερη φάση υλοποίησης του, αυτή του ανταγωνιστικού διαλόγου. Στόχος μάλιστα, βάσει του υφιστάμενου σχεδιασμού, είναι η σχετική διαδικασία να ολοκληρωθεί σύντομα και μέχρι τον Ιούνιο του 2022 να έχει επιλεγεί ο ανάδοχος του έργου.
Να θυμίσουμε ότι η Πολιτεία Καινοτομίας θα δημιουργηθεί στις εγκαταστάσεις που φιλοξενούσαν παλιά την βιομηχανική μονάδας τη «ΧΡΩΠΕΙ», μέσω Σύμπραξης Δημοσίου & Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Η επένδυση η οποία, βάσει του σχεδιασμού και του business plan το οποίο έχει εκπονήσει ήδη το υπουργείο Ανάπτυξης, εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα €100 εκατ. δεν αναμένεται να επιβαρύνει το ελληνικό Δημόσιο, δεδομένου ότι το κόστος κατασκευής και λειτουργίας θα αναλάβει ο ιδιωτικός τομέας.
Να θυμίσουμε ότι ο Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης (ΙΦΣ) που θα προκύψει από τον Διαγωνισμό θα θα αναλάβει την κατασκευή και τη λειτουργία της Πολιτείας Καινοτομίας για τουλάχιστον 30 χρόνια (προβλέπεται και 15ετή παράταση). Ο φορέας αυτός θα υλοποιήσει τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση των κτιριακών εγκαταστάσεων του Κέντρου Καινοτομίας, ενώ θα έχει υπ’ ευθύνη του και την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης και ανάδειξης της Καινοτομίας και εμπορικής εκμετάλλευσης των εν λόγω εγκαταστάσεων.
Αυτός είναι και ο λόγος που στα τέσσερα σχήματα που εκδήλωσαν ενδιαφέρον κατά την πρώτη φάση του διαγωνισμού συμμετείχαν και φορείς καινοτομίας. Κατά την πρώτη φάση του διαγωνισμού είχαν εκφράσει ενδιαφέρον τους τέσσερα σχήματα, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, ο όμιλος Intracom (Intrasoft-Intrakat) και η Dimand Real Estate. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχήμα της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ συμπληρώνουν το FOUND.ATION και η Mantis Business Innovation ενώ ενδιαφέρον εξέφρασαν το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών αλλά και το Επιχειρηματικό Πάρκο Βαρκελώνης.
Οι όποιοι ενδιαφερόμενοι καλούνται πλέον να υποβάλλουν τις προτάσεις τους ώστε να διαμορφωθεί το τελικό τεύχος προκήρυξης του διαγωνισμού, πάνω στο οποίο θα κατατεθούν και οι δεσμευτικές προσφορές.
Στόχος της ανάπλασης στην οποία και θα προχωρήσει ο όποιος ανάδοχος του έργου είναι να δημιουργήσει έναν σύγχρονο και πολυδύναμο χώρο, όπου ερευνητές, νεοφυείς επιχειρήσεις και τμήματα R&D εταιρειών και βιομηχανιών θα συστεγάζονται και θα αλληλεπιδρούν δημιουργώντας επιχειρηματικές συνέργειες και παράγοντας καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες προς όφελος της Ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Σύμφωνα με τον ισχύοντα σχεδιασμό το Κέντρο αναμένεται να φιλοξενήσει περισσότερους από 2.500 εργαζόμενους.
Το σίγουρο είναι ότι ο ανάδοχος θα αναλάβει την ανακατασκευή ή και τον εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων κτιρίων και υποδομών ή και την κατασκευή νέων κτιριακών συγκροτημάτων και υποδομών, με τον απαραίτητο εξοπλισμό και θέσεις στάθμευσης. Παράλληλα θα μεριμνήσει και για την διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του ακινήτου, καθώς και κάθε περαιτέρω ενέργεια που απαιτείται από τη φύση ή το σκοπό του Κέντρου Καινοτομίας.
Σημειωτέον ότι το ακίνητο της ΧΡΩΠΕΙ βρίσκεται σε έκταση περίπου 18 στρεμμάτων, εντός της οποίας υπάρχουν κτίσματα που έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα. Κατ επέκταση ο Φορέας θα έχει τη δυνατότητα να αναστηλώσει τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις και να δημιουργήσει νέες με μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση περίπου 46.000 τμ και επιτρεπόμενη κάλυψη περίπου 10.000 τμ.