Όσοι βάζουν σε μια χρονοσειρά τα γεγονότα όπως αυτά προγραμματίζονται, προσπαθούν να… μαντέψουν τον χρόνο που θα στηθούν οι κάλπες. Πότε θα είναι πιο ικανοποιημένο το εκλογικό σώμα από τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης στο οικονομικό πεδίο και πότε θα περιοριστεί η όποια δυσαρέσκεια από τους χειρισμούς της πανδημίας ή την αντιμετώπιση του κύματος ακρίβειας;
Με τα μέχρι τώρα δεδομένα διαμορφώνεται το ακόλουθο χρονοδιάγραμμα όσον αφορά στις πολιτικές που μπορούν να οδηγήσουν σε αυξήσεις μισθών:
Για την 1η Μαίου –και αφού προηγηθούν διεργασίες μέσα στο πρώτο τρίμηνο- θα ενεργοποιηθεί η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού η οποία μπορεί να κυμανθεί από το 5% έως και το 8% με το πιο αισιόδοξο σενάριο να είναι και το επικρατέστερο.
Εκτιμάται ότι όλες οι κλαδικές, επιχειρησιακές ή άλλες συμβάσεις που θα υπογραφούν από αυτό το χρονικό σημείο και μετά, θα φέρουν και αυτές αυξήσεις με αποτέλεσμα αυτοί που θα δουν το κάτι παραπάνω στις μηνιαίες αποδοχές τους, να μην είναι μόνο οι δικαιούχοι του κατώτατου μισθού αλλά η πλειοψηφία των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Εκτιμάται άλλωστε ότι η περίοδος αύξησης μισθών στον ιδιωτικό τομέα ύστερα από μια πολύ σκληρή 10ετία, τώρα ξεκινάει με αποτέλεσμα και οι εργοδότες να αντιλαμβάνονται και από μόνοι τους ότι θα πρέπει να πληρώνουν κάτι παραπάνω για να κρατήσουν ευχαριστημένο το προσωπικό.
Στον δημόσιο τομέα, δεν υπάρχει κάτι ορατό στον ορίζοντα για φέτος. Θα υπάρξει όμως από το φθινόπωρο καθώς θα εξειδικευτούν και θα ανακοινωθούν μέτρα όπως η θέσπιση των bonus, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, το ξεπάγωμα των κλιμακίων ύστερα από μια 10ετία περικοπών και «παγώματος» μισθού αλλά και η θέσπιση κινήτρων για την προσέλκυση στελεχών από τον ιδιωτικό τομέα.
Όλα αυτά θα ανακοινωθούν φέτος (στο β’ εξάμηνο και λογικά τον Σεπτέμβριο στην ΔΕΘ) αλλά θα εφαρμοστούν από το 2023. Ιδού λοιπόν και το πολιτικό δίλημμα που θα προκύψει: εκλογές το καλοκαίρι του 2023 με τα μέτρα υλοποιημένα και εκπληρωμένη την πρωθυπουργική δέσμευση για εξάντληση της 4ετίας ή εκλογές το φθινόπωρο φέτος όταν ακόμη οι εξαγγελίες θα είναι «νωπές»;