don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Το “τρίγωνο” Κέκροψ-Intracom Properties-Intracom Holdings, η “μάχη” Motor Oil-Millenium Management, η στρατηγική των μετόχων (Helleniq Energy), προοίμιο το deal ΟΤΕ-NOVA, το 6μηνο του ΟΠΑΠ και δύσκολοι καιροί για VolksWagen

*Για τις πολιτικές εξελίξεις στην Γερμανία η DeA δεν έχει να προσθέσει περισσότερα απ’ όσα καιρό τώρα επισημαίνει για την ΕΕ, τις Βρυξέλλες κ.λ.π. Τα επίχειρα και ακόμη ήμαστε στην αρχή. Και ουδείς “σεισμός”, by the book.

*Πρωτοφανές: Λουκέτο σε εργοστάσια στην Γερμανία εξετάζει η διοίκηση της VolksWagen. Εάν όντως μπει τότε θα είναι η πρώτη φορά στην 87ετή ιστορία της αυτοκινητοβιομηχανίας που θα γίνεται κάτι τέτοιο. Να θυμίσω 2-3 βασικά για το “αυτοκίνητο του λαού”, η VW ιδρύθηκε από το German Labour Front στο Wolfsburg/Lower Saxony το 1937. Και το σταματώ εδώ, όποιος ενδιαφέρεται για περισσότερα το αρχειακό υλικό είναι όντως εντυπωσιακό.

*Αφορμή το αποτέλεσμα σε Thuringia-Saxony για να “τσιμπήσει” η απόδοση σε όλες τις χρονικές σειρές των γερμανικών ομολόγων. Ειδικότερα, σε ότι αφορούσε στο 10ετές (σημείο αναφοράς το bund) έφτασε μέχρι το 2,327%, υψηλότερο σημείο από τα τέλη Ιουλίου. Αυτά, για την πρώτη οικονομία της Ευρώπης.

*Γνωστά, για την δεύτερη της Ευρώπης. Για αυτό και η DeA είναι πολύ προσεκτική σε αυτά τα τόσο λεπτά ζητήματα, για αυτό επικροτεί ενέργειες όπως λ.χ της έκδοσης εντόκου από τον ΟΔΔΗΧ, αύριο Τετάρτη. Όσο πιο μακριά, όσο πιο στην άκρη του ευρω-τέλματος η ελληνική οικονομία τόσο καλύτερα. Για αυτό και οι συντελεστές της στήλης περιμένουν με εύλογο ενδιαφέρον την ομιλία του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ, Σάββατο στο Βελλίδειο.

*Σχεδόν “κλειδωμένη” η εξαγγελία-παρέμβαση Μητσοτάκη στο θέμα/πρόβλημα της στέγης. Ο στόχος που είχε τεθεί αφορούσε στην διάθεση δανείων συνολικού ύψους 2 δισ.- μέσω του προγράμματος “Σπίτι μου ΙΙ”. Το θέμα το συζήτησε προσωπικά ο ίδιος με παράγοντες στις Βρυξέλλες, εξασφαλίζοντας το ΟΚ για την αλλαγή χρήσης κονδυλίων του Ταμείου Ανάπτυξης προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το πρώτο σκέλος του προγράμματος που είχε ανταπόκριση κυρίως από νέους. Ειδικότερα, τα κρατικά κεφάλαια καλύπτουν το 75% των δανείων, ενώ επιδοτείται πλήρως και το επιτόκιο, ώστε να μηδενίζεται για τον δανειολήπτη. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά: κατ’ αρχήν όφελος για τον δανειολήπτη. Επίσης, όφελος καθώς εντάσσονται “παραγωγικά” χιλιάδες “κλειστά” σπίτια (με αποτέλεσμα την διαμόρφωση πιο ισόρροπης ζήτησης-προσφοράς). Αλλά και για τις τράπεζες, σημαίνει δανεισμός με ελάχιστο ρίσκο. Συνακόλουθα λειτουργικά μικτά κέρδη επαναλαμβανόμενα, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει ευρύτερα. Εκτιμώ ότι ο πρωθυπουργός έχει σχετική δημοσιονομική ευελιξία να εξαγγείλει στοχευμένα μέτρα τόνωσης της αγοράς (ζήτησης). Πως; ο υψηλός πληθωρισμός μπορεί να “γονατίζει” τον πολίτη, το νοικοκυριό, τον επαγγελματία όμως από την άλλη (συν)εισφέρει στα δημόσια έσοδα. Μέσω ΦΠΑ, ΕΦΚ κ.α με αποτέλεσμα τα έσοδα από έμμεσους φόρους να φθάνουν τα 6 δισ. (σύμφωνα με στοιχεία 2022/Tax Foundation). Πρόκειται για το περίπου 3,2% του ΑΕΠ, δεν το λες και λίγο. Επίσης, θα πρέπει να συνυπολογισθεί πως η κατανάλωση στην χώρα μας δεν αφορά τα 10 εκατ. των κατοίκων αλλά για ικανό διάστημα και πολύ μεγάλο μέρος από τα εκατ. τουριστών που μας επισκέπτονται. Δύο στοιχεία ενδεικτικά, στα 32.735 εκατ. οι επισκέπτες το 2023, από 27.835 εκατ. το 2022. Όσο “μαύρο χρήμα” και εάν κυκλοφορεί, υπολογίστε έσοδα από έμμεσους φόρους για διάστημα, λ.χ 5μηνών…σε σύνολο 33 εκατ. τουριστών.

*Φιλότιμες οι προσπάθειες του Τάκη Θεοδωρικάκου, «Είμαι υπουργός ανάπτυξης, όχι ακρίβειας. Βασική δουλειά μου είναι η προσέλκυση επενδύσεων για να υπάρχουν δουλειές και να αυξάνονται τα εισοδήματα των πολιτών», πρόσθεσε ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος μιλώντας στον Σκάι. «Αρμοδιότητά μου είναι οι τιμές τροφίμων και των βασικών ειδών διαβίωσης». Όντως, ένα κάποιο αποτέλεσμα προκύπτει τους τελευταίους 4 μήνες, στα σούπερ μάρκετ. Για το συγκεκριμένο ο υπ. Ανάπτυξης ήταν σαφής: «Απαγορεύεται να υπάρχει μεγαλύτερο ποσοστό κέρδους απ’ ότι στις 31 Δεκεμβρίου του 2021 με το υπουργείο να έχει εξαπλασιάσει το ανώτατο ύψος προστίμου. Είναι σε εξέλιξη από τη ΔΙΜΕΑ έλεγχος σε 26 μεγάλες εταιρείες -κατά προτεραιότητα στις πολυεθνικές όπου έχουν παρατηρηθεί διαφορές τιμών σε διάφορες χώρες- και σε χιλιάδες κωδικούς». Όμως, όπως έλεγαν οι πρόγονοι…Συν Αθηνά…για αυτό και απαιτείται η δική μας ενεργότερη συμμετοχή.  Έχει μεγάλη σημασία η συμπεριφορά όλων ημών των καταναλωτών, να ενημερωνόμαστε από την πλατφόρμα e-katanalotis.

*Προς χρονιά-ρεκόρ και η κρουαζιέρα.

*Και μιας ο λόγος: σήμερα (στις 16.30′ στο Athens Capital) ενημέρωση συντακτών από μέλη της διοίκησης της AEGEAN. Το ενδιαφέρον; η σχετική ειδοποίηση μας εστάλη μεσημεράκι Δευτέρας, χθες. Δεν κατάφερα να “βγάλω λέξη” απ’ όσα θα ανακοινωθούν, για να δούμε.

*Σήμερα ανακοινώνονται τα μεγέθη 6μηνου του ΟΠΑΠ. Μικρή πτώση, της τάξεως του 1,1%, αναμένει για τα καθαρά κέρδη του ΟΠΑΠ η Axia, αφού εκτιμά ότι θα διαμορφωθούν στα 105,2 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, αναμένει τα EBITDA να ανέλθουν στα 180,2 εκατ. ευρώ, με το περιθώριο να μειώνεται στο 33,8%. Κατά την Axia, οι επιδόσεις του θα αντικατοπτρίζουν τη ζήτηση για τα παιχνίδια του UEFA EURO 2024, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη του τμήματος των διαδικτυακών καζίνο, που θα αυξήσει το GGR. Όπως και τα προηγούμενα έτη, η Axia αναμένει από τον ΟΠΑΠ να ανακοινώσει προμέρισμα για το 2024, το οποίο υπολογίζει στα 0,5 ευρώ ανά μετοχή. Υπενθυμίζεται εδώ ότι πέρυσι ο ΟΠΑΠ είχε ανακοινώσει προμέρισμα 1,0 ευρώ ανά μετοχή, από το οποίο το 50% σχετιζόταν με τα κέρδη από την πώληση του μεριδίου της Betano. Στα 16,15 ευρώ, με άνοδο 3,26% και συναλλαγές 255 χιλ τμχ χθες η μετοχή. Με το μείον 2,01% της Παρασκευής διαμορφώθηκε ευρύ volatility σε μόλις 2 συνεδριάσεις. Αριστοτέχνης ο m/m δεν λέω…

*ΟΤΕ, στα 15,08 ευρώ με άνοδο 2,86%. Από 13,16 ευρώ στις 4 Ιουλίου-όταν αναλάμβανε ο Κώστας Νεμπής- τα έχουμε πει έκτοτε. Έχει αλλάξει 180ο  η χρηματιστηριακή τάση για το χαρτί έκτοτε, με την JPMC να διαδραματίζει ρόλο. Δεν ανέβασε τυχαία την τιμή-στόχο στα 18,40 (από 17,30) διατηρώντας σύσταση για απόδοση μεγαλύτερη της αγοράς.

*Παράγων γνώστης (και απολύτου εμπιστοσύνης) μας διευκρίνισε πως το deal OTE-NOVA(EON) θα πρέπει να θεωρείται προοίμιο ευρύτερων ανακατατάξεων σε έναν κλάδο που το πολύ υψηλό κόστος επενδύσεων (με υψηλά επιτόκια) επιβάλλει την δημιουργία οικονομιών κλίμακος.

*Κάτι “τρέχει” στο τρίγωνο Κέκροψ- Intracom Properties/ΚΛΜ- Intracom Holding. Το χθεσινό 9,29% στα 1,53 ευρώ έχει παρασκήνιο.

*Σε εξέλιξη η “μάχη” Motor Oil vs Millenium Management. Το hedge fund με υπό διαχείριση (AUM) 67,9 δισ$ βγαίνει short στη μετοχή της Motor Oil, προφανώς “παίζοντας” με την έξοδο από τον MSCI Greece Standard. O.K έχει μία λογική-για hedge fund- αλλά όταν-όπως εξηγούσαμε χθες- η ΜΟΗ είναι διαχρονικά το ισχυρότερο divident stock άντε να πάρει έναν-το πολύ δύο- γύρους. Από 29 Αυγούστου η πλευρά Βαρδινογιάννη ενεργοποίησε και το buy back, την Παρασκευή είχε αποτέλεσμα (έως τα 22,18 ευρώ), χθες επίσης (21,98-21,60) δεν θα απέκλεια το ενδεχόμενο το hedge fund (των Israel Englander και Simon Lome) να υποχρεωθεί σε shortsqueeze.

*Ξεδιπλώνεται σιγά-σιγά η στρατηγική των μετόχων (TAIΠΕΔ και ΡΟ&ΙΗ/Λάτσης) για το επόμενο placement μετοχών της Helleniq Energy. Θα προηγηθούν οι κινήσεις με την ΔΕΠΑ Εμπορίας (δρομολογείται ήδη) και με την Elpedison. Πηγές της στήλης υπολογίζουν το placement προς το Δεκέμβριο ( ; ) Και ανάλογα με το κλίμα που θα επικρατεί στις αγορές, από την επομένη των εκλογών στις ΗΠΑ (σ.σ 5 Νοεμβρίου).

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask