“Πέφτουν” οι υπογραφές για το μεγάλο σιδηροδρομικό έργο της ΕΡΓΟΣΕ που πρόκειται να φέρει το σύγχρονο τρένο στην «πόρτα» της Πάτρας. Πρόκειται για το έργο ολοκλήρωσης της νέας διπλής σιδηροδρομικής γραμμής υψηλών ταχυτήτων από το Αίγιο μέχρι το Ρίο το οποίο αναμένεται να υπογραφεί στις 24 Νοεμβρίου.
Ανάδοχος του έργου είναι το σχήμα ΤΕΡΝΑ-ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, το οποίο έχει αναλάβει και το έργο ηλεκτροκίνησης στο προηγούμενο τμήμα, από το Κιάτο μέχρι το Αίγιο. Το ηλεκτροκίνητο τρένο, με την υπόθεση πως στην κατασκευή δεν θα έχουμε καθυστερήσεις θα μπορεί να κινηθεί στον άξονα Αθήνα-Κιάτο-Ρίο σε περίπου τρία χρόνια και σε λιγότερο από δύο ώρες με ένα intercity express.
Πλέον το μόνο έργο που απομένει για να ολοκληρωθεί πλήρως η γραμμή Αθήνα-Πάτρα είναι το τελευταίο αστικό τμήμα από το Ρίο μέχρι το Νέο Λιμάνι Πάτρας. Ο διαγωνισμός είναι σε εξέλιξη από την ΕΡΓΟΣΕ από τις αρχές του έτους.
Το έργο περιλαμβάνει όλες τις εργασίες προκειμένου να παραδοθεί “με το κλειδί στο χέρι”, δηλαδή να είναι έτοιμο σε λειτουργία. Ακολουθεί το σκεπτικό του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, για έργα που να μπορούν να ολοκληρώνονται και να παραδίδονται και να υπάρχουν κατατμήσεις ανά αντικείμενο, χωρίς να υπάρχει ορατό αποτέλεσμα για τους επιβάτες.
Οι νέοι σιδηροδρομικοί σταθμοί
Με το νέο αυτό έργο θα κατασκευαστούν εξ` αρχής νέοι σιδηροδρομικοί σταθμοί και στάσεις. Συγκριμένα προβλέπεται η κατασκευή τριών σιδηροδρομικών σταθμών: Ψαθόπυργος, Αραχωβίτικα και Ρίο. Επίσης η κατασκευή τεσσάτων σιδηροδρομικών στάσεων: Ροδοδάφνη, Σελιανίτικα, Καμάρες και Άγιος Βασίλειος.
Το κόστος του έργου με ΦΠΑ είναι 174,97 εκατ. ευρώ. Το ανάδοχο σχήμα ΤΕΡΝΑ-ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ αναλαμβάνει το έργο με ποσοστό έκπτωσης 8,29 %. Να θυμίσουμε πως ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στις 4 Νοεμβρίου 2021 και στις 10 του ίδιου μήνα έγινε η αποσφράγιση των προσφορών.
Η διάρκεια του έργου έχει οριστεί σε 36 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης και αυτό σημαίνει πως έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος του 2025. Η χρηματοδότηση του έργου καλύπτεται αρχικά από το ΕΣΠΑ 2014-2020 και στη συνέχεια θα ολοκληρωθεί ως έργο-γέφυρα από το ΕΣΠΑ 2021-2027.
Η ακτινογραφία του έργου
– Κατασκευή 28,8 χλμ διπλής σιδηροδρομικής επιδομής από την είσοδο της Σιδ. Στάσης Ροδοδάφνης Χ.Θ. 193+950 μέχρι μετά το πέρας του υπογείου έργου (Cover and Cut) Ρίου Χ.Θ. 222+750.
– Κατασκευή 4 Σιδηροδρομικών Στάσεων και 3 Σιδηροδρομικών Σταθμών, δύο Κτιρίων Εξυπηρέτησης Η/Μ εγκαταστάσεων Σήραγγας (ΚΕΣ) (εισόδου & εξόδου σήραγγας Παναγοπούλας) με τους περιβάλλοντες χώρους αυτών και την διαμόρφωση της διασυνδετήριας στοάς Νο 5 της σήραγγας Παναγοπούλας για την στέγαση του Υ/Σ-2.
– Κατασκευή των Η/Μ εγκαταστάσεων εντός της σήραγγας Παναγοπούλας, των κτιρίων εξυπηρέτησής της (ΚΕΣ), των τεχνικών χώρων του Υ/Σ-2 της διασυνδετήριας Νο.5 και του C&C Άγ. Βασιλείου.
– Κατασκευή σύγχρονου σύστηματος αμφίδρομης σηματοδότησης με τηλεδιοίκηση και ETCS επιπέδου 1.
– Κατασκευή συστήματος ηλεκτροκίνησης 25kV/50Hz, με τηλεδιοίκηση (SCADA).
– Κατασκευή σύγχρονου συστήματος Τηλεπικοινωνιών.
– Eπαλήθευση «EK» των υποσυστημάτων «υποδομή», «ενέργεια» και «έλεγχος-χειρισμός και σηματοδότηση» που κατασκευάζονται στο πλαίσιο του παρόντος έργου.