*Με καλό “ταμείο” έκλεισε ο Ιανουάριος. Από Νέα Υόρκη μέχρι Φρανκφούρτη, Παρίσι και Αθήνα. Εκκίνηση Φεβρουαρίου, με κήρυξη επιβολής δασμών κατά Καναδά, Μεξικό (25%), Κίνας (10%) από τις ΗΠΑ. Ξεκίνησε ο “πόλεμος” στο τετράγωνο ΗΠΑ-Καναδάς-Κίνα-Μεξικό, ενδεικτικός τίτλος στα Μέσα, μετά το πρώτο “χτύπημα” Τραμπ, διαλύοντας κάθε ψευδαίσθηση όσων περίμεναν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα έμενε στα λόγια. Όμως, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ συνεχίζει την “πολεμική” του και στο εσωτερικό, με νέες επιθέσεις κατά Fed, Πάουελ. «Επειδή ο Τζέι Πάουελ και η Fed απέτυχαν να σταματήσουν το πρόβλημα που δημιούργησαν με τον πληθωρισμό, θα το κάνω εγώ», δήλωσε πρόσφατα ο Τραμπ σε ανάρτησή του σε πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης. Τη δήλωση περίπου μία ώρα μετά τη συνέντευξη Τύπου του Πάουελ, όπου ο επικεφαλής της Fed άφησε να εννοηθεί ότι η Κεντρική Τράπεζα υιοθετεί πλέον στάση αναμονής σχετικά με τις μειώσεις των επιτοκίων.
*Την ίδια ώρα, Λαγκάρντ και φον ντερ Λάιεν με κοινό τους ( ! ) άρθρο στους Financial Times να σημειώνουν πως, είναι καθοριστικής σημασίας για το μέλλον της Ευρώπης να παραμείνει ανταγωνιστική. Χρειαζόμαστε ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη και υψηλότερη παραγωγικότητα για να προστατεύσουμε την ποιότητα ζωής των Ευρωπαίων, από τις δουλειές και τα εισοδήματά τους μέχρι την ασφάλεια και την πρόνοια. Και αν για την επικεφαλής της ΕΚΤ ήταν, λίγο ως πολύ αναμενόμενο, το καινούργιο είναι η έμμεση παραδοχή αποτυχίας της-μέχρι τώρα- ασκούμενης πολιτικής ( ; ) από την Κομισιόν. Είτε για λόγους πολιτικής επιβίωσης, είτε για οποιονδήποτε άλλον, η Γερμανίδα δείχνει να “ξυπνά”, να αναθεωρεί κεντρικές πολιτικές (με πρώτη και καλύτερη της “πράσινης μετάβασης”), φαίνεται να λαμβάνει το μήνυμα. Εάν σε αυτά προσθέσουμε τις εξελίξεις σε Γερμανία και Γαλλία, τότε η συνέχεια προοιωνίζεται άκρως ενδιαφέρουσα. Τι σημαίνει αυτό (και) για τις αγορές; μεταβλητότητα, ρίσκο, κίνδυνοι αλλά και ευκαιρίες. Νέα κανονικότητα, η μη κανονικότητα σημειώναμε στην DeA από την επομένη κιόλας της εκλογής Τραμπ (με τον “δικό” μας Δημήτρη Απόκη να προϊδεάζει έγκαιρα από την “Ακτή Μιαούλη”).
*Εξελίξεις όμως και στο εσωτερικό, ραγδαίες μάλιστα μετά τις συγκεντρώσεις για τα Τέμπη και την τροπή που έχουν προσλάβει. Θα περιοριστώ σε δύο τελευταία περιστατικά που (έμμεσα) θα μπορούσε να σχετιστούν:
-η αποκάλυψη του Βασίλη Σκουρή (Dnews) πως τουρκική κορβέτα ζήτησε ( ; ) να σταματήσει η πόντιση καλωδίου 7 μίλια βορείως της Κρήτης. Μιλάμε για 7 μίλια βόρεια από το Λασίθι!
-το νέο “χτύπημα” Σαμαρά, με τον πρώην πρωθυπουργό, με φόντο την υπόθεση των Τεμπών που κυριαρχεί στο πολιτικό σκηνικό, στέλνει σαφές μήνυμα προς την κυβέρνηση τονίζοντας ότι «η ατμόσφαιρα στην κοινωνία και στην πολιτεία είναι βαριά. Το αίτημα για αλήθειες και δικαιοσύνη ακούγεται παντού.
*Μας αφορούν, ως επιχειρηματική, επενδυτική κοινότητα; Ελάτε τώρα, μόνο εθελοτυφλούντες δεν… Κοινός τόπος και μεταξύ κυβερνητικών συντακτών, για το βαρύ κλίμα. Ενδεικτικό το άρθρο του Φίλιππου Πανταζή (euro2day) ότι τα Τέμπη επισπεύδουν τον ανασχηματισμό. Έστω και γίνεται, αρκεί; Θα δείξει, δεν θέλω να προτρέξω. Αυτά, σε μία συγκυρία που το κλίμα στην οικονομία/επιχειρήσεις/αγορά είναι καλό-συγκριτικά πάντα με το μέσο ευρωπαϊκό- .
*Μέσω του ΟΔΔΗΧ, έχει καλυφθεί το ήμισυ του προγράμματος άντλησης κεφαλαίων από τις διεθνείς αγορές (τα 4 από τα 8 συνολικά δισ). Στο χρηματιστήριο, στα αμοιβαία, στις χορηγήσεις τα αποτελέσματα είναι ικανοποιητικά. Άνοδος 9,99% για τον Τραπεζικό Δείκτη τον Ιανουάριο. Στα 22,6 δισ. το ενεργητικό των ΟΣΕΚΑ (Αμοιβαία Κεφάλαια).
*Στην Αθήνα κλιμάκιο του οίκου Moody’s συλλέγοντας νέα στοιχεία για την αξιολόγηση της 14ης Μαρτίου (σ.σ. έχει βαθμολογήσει με Ba1 με θετική προοπτική/positive outlook). Αρκετοί οι “αστερίσκοι” που θέτουν οι αναλυτές του μεγαλύτερου/ισχυρότερου οίκου αξιολόγησης διεθνώς, με τον “πολιτικό” να έχει προστεθεί εσχάτως.
*Ραγδαίες οι εξελίξεις για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής από την Τράπεζα Πειραιώς, με τις διεργασίες να συνεχίζονται και μέσα στο Σ.Κ. Διάθεση όλων των πλευρών να ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία το ταχύτερο δυνατόν, για την CVC Capital να από επενδύσει ένα προβληματικό asset, για την Πειραιώς να ενισχύσει έτι περαιτέρω την θέση της στην “νέα τραπεζο/ασφαλιστική”, την κυβέρνηση να επιθυμεί διακαώς την δημιουργία ενός “ελληνικού αντίβαρου” στο ολιγοπώλιο των θυγατρικών ξένων ομίλων (Allianz, NN, Generali), την Εθνική σε δύσκολη θέση να προχωρούσε σ’ επαναγορά πληρώνοντας περισσότερα απ’ όσα είχε πάρει και με την Τράπεζα της Ελλάδος εξ’ αρχής ενήμερη. Κοινό μυστικό στην αγορά πως, ο Χρήστος Μεγάλου αναζητούσε μία μεγάλη εξαγορά, που θα συμπλήρωνε το portfolio του ομίλου στο ευρύτερο investment banking-bancasurrance e.t.c. Προς τούτο, Ιούλιο 2022 εξαγοράζει την Iolcus Investments, αναβαθμίζει την Πειραιώς χρηματιστηριακή σε Piraeus Securities (με τον Κώστα Ξένο επικεφαλής), “βλέποντας” στην “επόμενη ημέρα και μέσω της Snappi (κοινό εγχείρημα Πειραιώς και Natech) στο fintech κομμάτι. Κάπως έτσι φτάνει στην διεκδίκηση της Εθνικής ΕΓΑ, που εάν όντως “κλείσει”, προσθέτει ακόμη έναν τομέα/δραστηριότητα στον όμιλο. Εξέλιξη που εύλογα διευκολύνει και το Μ.Μ. Και επιβεβαιώνει το good will που έχει ο Χρήστος Μεγάλου σε στρατηγικές investment banking.
*Σήμερα (3/2) η Capital Day της Attica Συμμετοχών, στο Λονδίνο. Συνδιοργανωτές οι UBS, Euroxx και Πειραιώς χρηματιστηριακά, σε “κοινό” διαχειριστών. Στα 583,9 εκατ. ευρώ η χρηματιστηριακή αξία του ομίλου, με βάση την τιμή “κλεισίματος” των 2,40 ευρώ (την Παρασκευή). Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η διάθεση ενός ποσοστού θα μπορούσε να γίνει Μάρτιο-Απρίλιο. Η STRIX Holdings L.P. είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Attica Group, κατέχοντας άμεσα το 25,4% και έμμεσα το 61,3% μέσω της θυγατρικής της MIG Shipping S.A. και ελέγχεται μέσω αλυσίδας επιχειρήσεων, από την BLANTYRE CAPITAL (CAYMAN) LTD.
*Ξάφνιασε την αγορά η ανακοίνωση του δ.σ του ΟΛΘ- μετά την λήξη της συνεδρίασης την Παρασκευή- καθώς επικαλούμενη έκθεση ανεξάρτητου χρηματοοικονομικού συμβούλου η “εύλογη αποτίμηση” του φορέα υπολογιζόταν στα 38,88 έως 40,08 ευρώ/μετοχή. Σύμφωνα με αυτήν, το fair value του ΟΛΘ είναι χρηματιστηριακή αξία μεγέθους 380-410 εκατ. όταν η τρέχουσα είναι στα 275,1 εκατ. ευρώ. Τι σημαίνει αυτή η θεαματική αναθεώρηση των μεγεθών του φορέα της Θεσσαλονίκης- καθότι εισηγμένος λειτουργεί και ως σημείο σύγκρισης με του Πειραιά. Στα 747,5 εκατ. η τρέχουσα αποτίμηση του ΟΛΘ, που αναλογικά με την δυνητική (των 380-410 εκατ.) του ΟΛΘ θα πρέπει να “τιμολογείται” τουλάχιστον ένα (1) δισ. plus. Η εξέλιξη της Παρασκευής δημιουργεί νέα δεδομένα για την περίπτωση της δημόσιας πρότασης της LeonidsPort που έχει προτείνει τα 27 ευρώ/μετοχή, έχει καταστήσει σαφή την επιμονή της στο συγκεκριμένο τίμημα δηλαδή “ακυρώνεται” η όλη διαδικασία, με την πλευρά Dreyfus να μην έχει καταφέρει να συγκεντρώσει ποσοστό μεγαλύτερο του 3% (minus) έναντι του 20,98% του αρχικού στόχου που είχε θέσει.
*Αύριο, Τρίτη, ξεκινά η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών (μετά την αμκ) της AKTOR. Στα 5,15 ευρώ με άνοδο 6,70%, “καθοδόν” προς τον FTSE25 και με αποτίμηση, πλέον, μεγαλύτερη του ενός ( 1 ) δισ. στα 1,050 δισ. ευρώ.
*Για τις ΗΠΑ, ο Απόστολος Σκουμπούρης μας παραπέμπει στην εβδομαδιαία ανάλυση του Μάνου Χατζηδάκη. Κρατώ το ότι, η Wall Street, μετά την περίπτωση της DeepSeek επανήλθε σε ρυθμό ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων 2024. Περί τις 135 εταιρείες (του S&P500) ανακοινώνουν μεγέθη, με την AlphaBet (4/2), Amazon (6/2) στο monitoring ενώ την προσεχή Παρασκευή θα γίνουν γνωστά τα στοιχεία για τις νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ.
*Αυτά τα ολίγα, εισαγωγικά ενός Φεβρουαρίου που αν μη τι άλλο δεν θα πλήξουμε.