Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΤο τέρας του πληθωρισμού δείχνει τα δόντια του και στην Ελλάδα– Τι...

Το τέρας του πληθωρισμού δείχνει τα δόντια του και στην Ελλάδα– Τι σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο

Χθες είχαμε και την επίσημη διάψευση του σεναρίου περί μείωσης συντελεστών ΦΠΑ προκειμένου να ανασχεθεί το κύμα ακρίβειας. Σήμερα όμως, θα έρθει η ΕΛΣΤΑΤ με την ανακοίνωση του πληθωρισμού για να… θυμίσει ότι το πρόβλημα του πληθωρισμού είναι εδώ. Και αν ένας πληθωρισμός της τάξεως του 5% δεν αντιμετωπίζεται με μειώσεις ΦΠΑ τότε πώς αντιμετωπίζεται;

Η συζήτηση για το ότι η ελληνική επιχειρηματικότητα πρέπει να βάλει πλάτη, άνοιξε και… επίσημα από χθες ύστερα από την σχετική έκκληση-προτροπή του υπουργού Οικονομικών. Πόσο εύκολο όμως είναι να σηκώσουν αυτό το βάρος οι ελληνικές επιχειρήσεις, ακόμη και οι μεγαλύτερες όταν δείχνουν να μην τα καταφέρνουν κολοσσοί στις ΗΠΑ, και στην Μεγάλη Βρετανία; Μόλις χθες οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πληθωρισμό ρεκόρ των τελευταίων 40 ετών, ενώ και στην Μεγάλη Βρετανία καταγράφηκαν μεταβολές που είχαν να αποτυπωθούν από το 1992. Αυτές οι επιδόσεις είναι σαφής απόδειξη ότι στις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, οι τιμές έχουν ξεφύγει; Όταν αυτό συμβαίνει τι πιθανότητες έχουν οι ελληνικές επιχειρήσεις; Ειδικά οι ελληνικές επιχειρήσεις οι οποίες σε επίπεδο λιανικής πωλούν κυρίως εισαγόμενα προϊόντα, ενώ σε επίπεδο βιομηχανίας, παράγουν βασιζόμενες κυρίως σε εισαγόμενες πρώτες ύλες.

Το οικονομικό επιτελείο δύσκολα θα αποφύγει την αύξηση του πληθωρισμού και στο πρώτο τρίμηνο του 2022, ενώ η προοπτική αποκλιμάκωσης του φαινομένου προς το τέλος του πρώτου εξαμήνου, φαντάζει αυτή τη στιγμή με… ευχή. Γι’ αυτό μπορεί να μην προχωρήσει «εδώ και τώρα» η μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ όμως αργά ή γρήγορα (και μάλλον γρήγορα) η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να ανακοινώσει νέα μέτρα στήριξης, καθώς αυτή τη φορά οι ανατιμήσεις δεν θα περιοριστούν στο ηλεκτρικό ρεύμα και στο φυσικό αέριο κάτι που σημαίνει ότι δεν θα μπορούν να επουλωθούν οι πληγές στον οικογενειακό προϋπολογισμό μόνο με τους πόρους του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης.

Η επίσπευση των διαδικασιών για την νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, θα είναι μια πρώτη απάντηση στον προβληματισμό. Είναι ένα μέτρο που τονώνει την αγοραστική δύναμη των πιο ευάλωτων και δεν έχει ουσιαστικό δημοσιονομικό κόστος. Αρκεί και οι εργοδότες να είναι πρόθυμοι να καταβάλλουν την αύξηση η οποία θα αποφασιστεί από την κυβέρνηση.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ