don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Το σύμφωνο σταθερότητας, Ελ Εριάν για πληθωρισμό, πλήρωσαν τα mezzanines, το ομόλογο της Ideal Holdings, οι ειδήσεις του Εξάρχου, το ρεκόρ του ΔΑΑ και τα πρόστιμα σε doValue και Cepal

*Λίγο διαφορετική η αρχή μας, σήμερα. Με αφορμή την επίσκεψη Ερντογάν. Ολιγόωρη και στην Αθήνα. Η υφυπ. Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου χειρίζεται τα ζητήματα προσέγγισης Ελλάδας- Τουρκίας και προφανώς το διπλωματικό γραφείο του Πρωθυπουργού. Το ενδιαφέρον; σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (ρεπορτάζ του Βασίλη Νέδου) λίγα 24ωρα πριν την επίσκεψη διαρρέουν πληροφορίες για πάγωμα της διαδικασίας πρόσκτησης κορβετών και υλοποίησης σημαντικού μέρους του νέου αμυντικού δόγματος. Να υποθέσει κάποιος πως Αθήνα και Άγκυρα αναζητούν διέξοδο από την “παγίδα του Χομπς”. Η θεωρία του Άγγλου διανοητή-φιλόσοφου περί “προληπτικών χτυπημάτων”. Για να δούμε, μακάρι να είναι έτσι, γιατί αλλιώς…αυτά τα ολίγα συνοπτικά για τα υπόψιν.

*Στο παρά…μισό θα εξευρεθεί κοινός τόπος όσον αφορά στο Σύμφωνο Σταθερότητας. Αργά το βράδυ, οι πληροφορίες του Bloomberg για την πρόταση της Μαδρίτης. Πρόταση που κατέθεσε η Ισπανία, η οποία ασκεί την προεδρία της ΕΕ, θα αναγκάσει τις χώρες να μειώσουν το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ κατά 1 ποσοστιαία μονάδα ετησίως κατά μέσο όρο σε μια περίοδο προσαρμογής, εφόσον το χρέος υπερβαίνει το 90% του ΑΕΠ. Μας αφορά- και πολύ- το θέμα, καθώς-εάν επιτευχθεί τελικά συμφωνία- προβλέπει και αμυντικές δαπάνες-επενδύσεις.

*Μιλώντας σε συνέδριο στο Παρίσι χθες, Τρίτη, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ είπε ότι οι κανόνες είναι θεμελιώδεις για την ανοικοδόμηση της δημοσιονομικής υγείας, αλλά είπε ότι δεν πρέπει να οδηγήσουν σε λιτότητα. «Δεν μπορείτε να μου πείτε να εξυγιάνω τα δημόσια οικονομικά τα επόμενα τρία χρόνια, αλλά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου να μην επιτρέπεται καμία επένδυση για την κλιματική, καμία επένδυση για την ασφάλεια ή την πράσινη βιομηχανία», όπως είπε.

*Πλησιάζει το 3ήμερο των διαδοχικών συνεδριάσεων Fed, ECB e.t.c. Στις 12-13 Δεκεμβρίου η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και την αμέσως επομένη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Τα μέχρι τώρα στοιχεία δεν παραπέμπουν σε αύξηση επιτοκίων, ωστόσο η γραμμή Λαγκάρντ είναι “επιτόκια υψηλά και για μακρύ χρονικό διάστημα”. Ο αντίλογος δια στόματος Ελ- Εριάν: Η Fed έχει χάσει τον έλεγχο της επικοινωνίας με τις αγορές, τόνισε λέγοντας ότι οι αγορές κάνουν λάθος να αναμένουν άμεσα περικοπές επιτοκίων. Ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz υποστήριξε επίσης ότι η Fed θα πρέπει να ανεχτεί υψηλότερο πληθωρισμό αντί να βυθίσει την αμερικανική οικονομία σε ύφεση, για να επιτύχει τον στόχο του 2%. Χθες η DeA αναφερόταν στις προειδοποιήσεις του Jamie Dimon. Σήμερα, ο Ελ- Εριάν υποστηρίζει ότι, οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να είναι πιο ταπεινές για τον ρόλο τους, επειδή ζουν σε έναν διαφορετικό κόσμο, με λιγότερο ευέλικτες αγορές εργασίας και εφοδιαστικές αλυσίδες.

*Να δούμε και την εκτίμηση της BofA: η αναπτυξιακή δυναμική θα εξασθενήσει και οι αγορές, ειδικά στην Ευρώπη θα βιώσουν ένα δύσκολο εξάμηνο. Αυτό είναι η βασική εκτίμηση της Bank of America για το περιμένει τον κόσμο το πρώτο 2024, θεωρώντας ότι τους πρώτους έξι μήνες ο αντίκτυπος της επιθετικής νομισματικής σύσφιξης θα υλοποιηθεί πλήρως. Στο outlook του 2024 των ευρωπαϊκών αγορών, η Bank of America βλέπει να επανέρχεται η… βαρύτητα στην οικονομία και τις αγορές. Σε ότι μας αφορά, εντύπωση μου έκανε η εκτίμηση των αναλυτών της για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά μόλις 1% το 2024 από 2% που είναι ο μέσος όρος των αναλυτών. Ωστόσο, είναι η ίδια που βγαίνει long στα ελληνικά ομόλογα, και μάλιστα στα GR5Y.

*Και μιας ο λόγος, σήμερα ο ΟΔΔΗΧ προσφέρει έντοκα 12μηνης διάρκειας με απόδοση-τουλάχιστον- 4 φορές μεγαλύτερη από την βέλτιστη προθεσμιακή κατάθεση. Σταθερές οι εκροές καταθέσεων από επιχειρήσεις αλλά και ιδιώτες. Εύλογα με το spread να ανοίγει κι άλλο-αν είναι δυνατόν- αναζητούν άλλες εναλλακτικές. Είναι ενδεικτικό ότι στην ευρωζώνη τα επιτόκια για στεγαστικά δάνεια διαμορφώνονταν το καλοκαίρι του 2021 από 1,24% έως 1,48%. Τώρα, με βάση τα πιο τελευταία στοιχεία που αφορούν τον Οκτώβριο του 2023 διαμορφώνονται από 3,6% έως 4,81%. Αντίστοιχα, τα μέσα επιτόκια στην ευρωζώνη για καταναλωτικά δάνεια που στις αρχές του 2022 κυμαίνονταν μεταξύ 4,64% και 5,69%, τον Οκτώβριο του 2023 έφτασαν ούτε λίγο ούτε πολύ το 7,28% με 8,59%, όπως δείχνουν νέα στοιχεία της ΕΚΤ.

*Εν τέλει, ούτε ο Κωστής Χατζηδάκης κατάφερε να πείσει τους τραπεζίτες να αυξήσουν τα επιτόκια (καταθέσεων) και να μειώσουν τα χορηγήσεων. Έτσι, αρνητική θα είναι η πιστωτική επέκταση και το Q4/2023. Να υποθέσω πως, πλέον με Γκίκα Χαρδούβελλη επικεφαλής της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών αυτές οι…ακρότητες θα αμβλυνθούν. Όλα κι όλα όμως, μαθαίνω ότι μετά από 4 χρόνια είναι στο στάδιο της τελικής προετοιμασίας από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, το πόρισμα για ενδεχόμενη λειτουργία καρτέλ. Θυμόσαστε 4 Δεκέμβρηδες πριν την πολυδιαφημισμένη έφοδο στα γραφεία των CEOs, θα δούμε-επί τέλους- αποτέλεσμα; και ποιο θα είναι αυτό; Πάντως τα πρόστιμα σε doValue και Cepal ήταν “τσουχτερά”.   

*Πολύ καλή δουλειά στο 1ο Συνέδριο του Υπερταμείου. Τα εύσημα, από το Ταμείο, τους διοργανωτές, τους συμμετέχοντες, την άρτια επικοινωνία. Επιτέλους και μία ημερίδα ουσιαστική, με παραγωγή αποτελέσματος.

*Νέο ετήσιο ρεκόρ επιβατικής κίνησης «κλείδωσε» για το 2023 το αεροδρόμιο της Αθήνας. Η συνολική επιβατική κίνηση στο 11μήνο του έτους είναι αυξημένη κατά 24,5% σε σχέση με το 2022, αλλά και κατά 9,9% σε σχέση με το 2019, που ήταν και το τελευταίο προ πανδημίας έτος. Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι πως καταγράφεται μεγάλη αύξηση στην επιβατική κίνηση τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο σε σχέση τόσο με το 2022 όσο και με το προπανδημικό 2019. Γεγονός το οποίο δείχνει πως ολοένα και περισσότεροι ταξιδιώτες επιλέγουν την χώρα μας και μετά από το παραδοσιακά πιο ισχυρό τρίμηνο του Ιουλίου-Σεπτεμβρίου. Επίσης, καλός και ο Νοέμβριος: η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου της Αθήνας κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου 2023 ανήλθε σε 1,9 εκατ. επιβάτες, αυξημένη κατά 18,8% σε σύγκριση με το 2022, αλλά και αυξημένη κατά 13,9% σε σχέση με το 2019.

*Καθώς “τροχοδρομεί” προς το ΧΑ (για το 20% του μ.κ και παραχώρηση του 10% στην AviAlliance) η DeA θα έχει άνθρωπο πολύ κοντά στην διαδικασία. Το ζήτημα του fair value του premium που θα δώσουν τελικά οι Καναδοί είναι σε monitoring διαρκείας.

*Ο Αλέξανδρος Εξάρχου έβγαλε ειδήσεις: δεν χρειάζεται ΑΜΚ το προσεχές 6μηνο, έρχονται νέες κινήσεις. Ο όμιλος Intrakat είναι σε θέση να καλύψει χρηματοδοτικά τις ανάγκες της θυγατρικής αλλά και της μητρικής, ενόψει και νέων έργων, χωρίς να απαιτείται κάποια νέα κεφαλαιακή ενίσχυση (ΑΜΚ) τουλάχιστον για το προσεχές εξάμηνο. Στο ίδιο διάστημα, αναμένεται να έχει «κλειδώσει», εκτός απροόπτου και το μοντέλο δράσης του ομίλου, δηλαδή η σχέση ανάμεσα σε Intrakat και ΑΚΤΩΡ (αν μείνουν δύο διακριτές οντότητες, αν πάμε σε συγχώνευση κ.λπ.) αλλά και… έως το τέλος του 2023 αναμένονται δύο σημαντικές κινήσεις από την Intrakat, αν και ο ίδιος δεν θέλησε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το αν αφορούν σε επιχειρηματικές αποφάσεις, στο χρηματοοικονομικό επίπεδο (π.χ. ομολογιακό) ή σε άλλον τομέα, διευκρινίζοντας ότι δεν αφορά  κάποια εξαγορά. Χρηματιστηριακά; “τραίνο” με νέα άνοδο 4,29% στα 3,645 ευρώ, νέα υψηλά.

*Ideal Holdings: Στις 11 Δεκεμβρίου ξεκινά η Δημόσια Προσφορά για το ομόλογο των 100 εκατ. ευρώ που εκδίδει η Ideal. Στις 8 Δεκεμβρίου θα γίνει γνωστό το εύρος επιτοκίου. Η εταιρεία δημοσιοποίησε το ενημερωτικό για την έκδοση το οποίο εξηγεί πως σκοπεύει να διαθέσει τα έσοδα της έκδοσης. Τα συνολικά κεφάλαια που θα αντληθούν σε περίπτωση πλήρους κάλυψης είναι €95,8 εκατ. αφαιρουμένων των δαπανών έκδοσης ύψους περίπου €4,2 εκατ. (συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.).

*Προσφυγή στο ΣτΕ κατά του διαγωνισμού της νέας παραχώρησης για την Αττική Οδό κατέθεσε η επιλαχούσα κοινοπραξία Vinci – Mytilineos. Την απόφαση έλαβε, σύμφωνα με πληροφορίες η Vinci. Προσωρινός ανάδοχος για το συγκεκριμένο διαγωνισμό είναι η ΓΕΚ Τέρνα, ενώ η επιλαχούσα κοινοπραξία είχε εκφράσει τις αντιρρήσεις της επί της διαδικασίας προσφεύγοντας στην Ανεξάρτητη Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών. Η προσφυγή απορρίφθηκε, και τώρα…

*Μέρος των ρευστοποιήσεων των τελευταίων ημερών αποδίδεται στο επικείμενο placement της Helleniq Energy. Το 12% ή μήπως θα είναι κατά τι μεγαλύτερο καθώς το ενδιαφέρον είναι ζωηρότατο και από πολύ “γερές τσέπες”. Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν και ιδιώτες με ποσά των 100.000 ευρώ. Αποτίμηση του ομίλου στα 2,276 δισ.

*Από 18 Δεκεμβρίου στους δείκτες Stoxx οι μετοχές των Optima Bank και EpsilonNet. Πρώτη χρηματιστηριακή τον Νοέμβριο η Euroxx, στο 11μηνο η Πειραιώς Securities. Και στην χθεσινή συνεδρίαση αυξημένες συναλλαγές με “πακέτα”, στα 19,6 εκατ. από τα συνολικά 99,2 εκατ. Τα σχεδόν 55 εκατ. στο τραπεζικό καρέ, στην Eurobank άλλαξαν χέρια 10,2 εκατ. μετοχές, στην Εθνική 2,56 εκατ- αμφότερες με αγοραστές-και Alpha Bank 8,84 εκατ. και 3,04 εκατ. μτχ στην Πειραιώς-με απώλειες και οι δύο-.

*Πλήρωσαν τα mezzanines, τα λέγαμε και χθες. Έτσι, GalaxyCosmos και Sunrise έστειλαν τον κόσμο στο “ταμείο”.

*Νέα άνοδος για τη μετοχή του ΟΛΠ και νέα υψηλά. Αλλά όπως σημειώναμε και χθες, στα 595 εκατ. ούτε μισή…Αμβέρσα.

*Αυτά, και Ευχές σε Νίκους και Νίκες…Στον αδελφό Νικόλα…

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask