Πέμπτη, Ιανουάριος 9, 2025
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΤο σχέδιο: «λεφτά να υπάρχουν»

Το σχέδιο: «λεφτά να υπάρχουν»

Η πτώση των επιτοκίων έρχεται στην καλύτερη δυνατή συγκυρία για την ελληνική οικονομία καθώς τόσο το δημόσιο όσο και οι τράπεζες σπεύδουν να εκμεταλλευτούν τις συνθήκες που διαμορφώνονται αντλώντας την απαιτούμενη ποσότητα ρευστότητας.

Ο ΟΔΔΗΧ κρατάει ψηλά τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας και πλέον η χρονιά εκτιμάται ότι θα κλείσει με ένα ποσό μεγαλύτερο των 30 δις. ευρώ όταν στις αρχές του χρόνου -και χωρίς να έχει ληφθεί ακόμη η απόφαση για υπερδιπλασιασμό των μέτρων στήριξης- υπολογιζόταν ότι το τέλος του 2021 θα μας βρει με λιγότερα από 25-26 δις. ευρώ στο τραπεζικό λογαριασμό του δημοσίου.

Όσο για τις τράπεζες, εκτιμάται ότι θα σπεύσουν και αυτές να αντλήσουν πόρους προκειμένου να είναι έτοιμες για τον μεγάλο στόχο που είναι η χρηματοδότηση των μεγάλων έργων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Χθες, το 5ετές ομόλογο είχε αρνητική απόδοση και το ίδιο συμβαίνει και σήμερα. Η πολύ καλή συγκυρία έχει επιτρέψει στον ΟΔΔΗΧ να αντλήσει ήδη περισσότερους πόρους σε σχέση με τα χρήματα που είχε προγραμματίσει. Ήδη έχουμε φτάσει στα 12 δις. ευρώ ενώ δεν θα πρέπει να αποκλειστούν και νέες εκδόσεις ομολόγων καθώς το χρονικό διάστημα των περίπου 6,5 μηνών μέχρι το τέλος του έτους είναι πολύ μεγάλο για να παραμείνει η Ελλάδα σιωπηλή.

Αυτές όμως που αναμένεται να κινηθούν άμεσα για να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία είναι οι τράπεζες. Θα χρειαστούν κεφάλαια και για να δανειοδοτήσουν την οικονομία (σ.σ ήδη αποτυπώνονται έντονα σημάδια αναθέρμανσης στην κτηματαγορά) και για να χρηματοδοτήσουν τους υποψήφιους επενδυτές του Ταμείου Ανάκαμψης. Οι πόροι του τελευταίου, βρίσκονται πλέον σε απόσταση το πολύ δύο μηνών. Για να φτάσουμε στην εκταμίευση, θα ισχύσουν τα ακόλουθα βήματα:

·Απόφαση κολεγίου επιτρόπων για τις πρώτες χώρες. (μονοψήφιος αριθμός)

·Συμβούλιο μπορεί να γίνει αρχές Ιουλίου, τυπικά έχουν έναν μήνα άρα μέχρι μέσα Ιουλίου είναι πιθανό να έχει τελειώσει η διαδικασία.

·Η κυβέρνηση δουλεύει με την επιτροπή για το λεγόμενο επιχειρησιακή συμφωνία που θα κάνουμε. Αυτή ακολουθεί την έγκριση του Συμβουλίου και μετά την υπογραφή της γίνεται η εκταμίευση

·Η επιχειρησιακή συμφωνία θα έρθει στη Βουλή γιατί θα μας δεσμεύει κιόλας η οποία και θα δεσμεύει τη χώρα στα επόμενα χρόνια. 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ