Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου, 2024

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΑρχικήΥΓΕΙΑCOVID-19Το σταδιακό «αντίο» στα μέτρα και η επιστροφή στην κανονικότητα

Το σταδιακό «αντίο» στα μέτρα και η επιστροφή στην κανονικότητα

Να μην προχωρήσει η χώρα σε καμία περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων για τον κορωνοϊό ήταν η εισήγηση της επιτροπή εμπειρογνωμόνων την τρέχουσα εβδομάδα. Ο λόγος είναι πως παρά την σταθεροποίηση των κρουσμάτων σε αριθμούς κοντά στις 20.000, η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας δεν είναι ακόμα η επιθυμητή, ενώ την ίδια στιγμή οι θάνατοι παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα, με την Ελλάδα να καταγράφει καθημερινά 100 θανάτους.

«Το θέμα χαλάρωσης των μέτρων συζητήθηκε από την Επιτροπή, αλλά δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε κάτι τέτοιο, διότι ο ιός θα βρει… τους ανεμβολίαστους και θα τους μολύνει», ανέφερε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πανδημία η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου προσθέτοντας πως «η σταδιακή άρση των περιορισμών είναι εφικτή αλλά θα πρέπει να μάθουμε στο εξής να ζούμε με τον ιό και ο καθένας θα πρέπει να λαμβάνει τα μέτρα του» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο σημείωσε πως ίσως απελευθερωθούν κάποια πράγματα την ερχόμενη εβδομάδα αλλά όπως τόνισε αυτό είναι ένα ζήτημα που επιτροπή εξετάζει από εβδομάδα σε εβδομάδα. Αναφερόμενη σε νεότερη μελέτη που έδειξε ότι η μάσκα σε ποσοστό 56% μειώνει την πιθανότητα μόλυνσης στους κλειστούς χώρους, τόνισε ότι δείχνει ότι πρέπει να συνεχίζουμε να τηρούμε τα μέτρα προστασίας.

Όσον αφορά την πορεία της πανδημίας η κυρία Παπαευαγγέλου έκανε λόγο για σταθερή κατάσταση, η οποία συνεχίζεται για τρίτη εβδομάδα με 17.600 κρούσματα ανά ημέρα. Η διάμεσή ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 34 έτη και το ένα τρίτο τους αφορούν παιδιά κάτω των 17 ετών. Η ίδια επανέλαβε ότι για τρίτη εβδομάδα παρατηρείται μικρή αύξηση των νέων κρουσμάτων σε όσους είναι άνω των 55 ετών. Όπως τόνισε η κυρία Παπαευαγγέλου η Όμικρον είναι παρούσα καθώς εξακολουθούμε να έχουμε 452 νέες εισαγωγές ασθενών κάθε μέρα στα νοσοκομεία και ένας στους δύο νοσηλευόμενους είναι άνω των 75 ετών.

Πάντως, έκανε λόγο για αποκλιμάκωση στις ΜΕΘ και είπε ότι στις επόμενες 15 ημέρες θα μειωθούν στους 450 οι διασωληνωμένοι – με βάση τα μαθηματικά μοντέλα – ενώ ήδη διαφαίνεται και μικρή μείωση των θανάτων.

Σε γενικότερες γραμμές, σε φάση αποκλιμάκωσης βρίσκεται ο κορονοϊός σύμφωνα με τους ειδικούς με αποτέλεσμα μία μία οι χώρες στην Ευρώπη αλλά οι ΗΠΑ να χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα που είχαν λάβει για να μπει «φρένο» στη διασπορά του φονικού ιού. Στο ίδιο μοτίβο απ΄οτι φαίνεται θα κινηθεί και η χώρα μας καθώς στα σκαριά βρίσκεται σχέδιο για άρση μέτρων μέχρι το Πάσχα. Για το σκοπό αυτό όπως όλα δείχνουν θα «θυσιαστούν» και φέτος οι καρναβαλικές εκδηλώσεις.

Β. Γούλας