Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΤο σενάριο του «τριπλού καλού» μέσα στο 2022

Το σενάριο του «τριπλού καλού» μέσα στο 2022

Ουδείς γνωρίζει ούτε πως θα εξελιχθεί η πανδημία τους επόμενους μήνες ούτε πως και πότε θα μαζευτεί το κύμα ανατιμήσεων που πλήττει ήδη τις αγορές.
Ουδείς, με λίγα λόγια, μπορεί να προβλέψει τους αστάθμητους παράγοντες των επόμενων μηνών. Από την άλλη, ουδείς μπορεί να αποκλείσει και το ενδεχόμενο να επιβεβαιωθεί το «τριπλό καλό σενάριο» για την ελληνική οικονομία. Ποιο είναι αυτό;

Πρώτον να επιβεβαιωθεί η χθεσινή εκτίμηση του διοικητή της ΤτΕ και να συνεχιστεί απρόσκοπτα η αγορά των ελληνικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χωρίς να υπάρξει «κενό» για το διάστημα που θα μεσολαβήσει από το τέλος του έκτακτού προγράμματος αγοράς ομολόγων λόγω πανδημίας (του λεγόμενου PEPP) μέχρι τη στιγμή που θα ανακτήσει η Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα (σ.σ. με βάση την πιο αισιόδοξη εκτίμηση στο τέλος του 2022 και με βάση την πιο απαισιόδοξη μέσα στο β’ εξάμηνο του 2023). Αυτό το πρώτο καλό, να σημαίνει και διατήρηση της δυνατότητας δανεισμού με τις ευνοϊκότερες δυνατές συνθήκες και ανάλογα βέβαια με το τι θα επικρατεί στις διεθνείς αγορές.

Το «δεύτερο καλό» έχει να κάνει με την διατήρηση των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης και κατά το επόμενο έτος. Οι προϋποθέσεις υπάρχουν. Ενδείξεις ταχύτατης ανάκαμψης της τουριστικής αγοράς στην Ελλάδα και προσέλκυσης επενδύσεων ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ πέρα από την μεταβολή της κατανάλωσης.

Όσο για το τρίτο καλό, συνδέεται με την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας. Από τη χαλάρωσή του, η Ελλάδα έχει μόνο να κερδίσει. Οποιοσδήποτε στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα κάτω του 2%, θα δημιουργήσει τον δημοσιονομικό χώρο για ταχύτερη μείωση των φόρων κάτι που με τη σειρά του θα φέρει ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη. 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ