Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΤο πολεμικό… πόκερ στην Ουκρανία, έφερε πτώση στο Χ.Α. και νέο ξεπούλημα...

Το πολεμικό… πόκερ στην Ουκρανία, έφερε πτώση στο Χ.Α. και νέο ξεπούλημα στη Wall Street

Συνεδρίαση μείωσης ρίσκου και κατοχύρωσης κερδών στο μεγαλύτερο τμήμα του ταμπλό ήταν αυτή της Πέμπτης στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς εν μέσω συνέχισης του πόλεμου «νεύρων» στο γεωπολιτικό, οι ευρωπαϊκές αγορές κινήθηκαν πτωτικά, ενώ εικόνα ξεπουλήματος παρουσίασαν το βράδυ και οι τρεις δείκτες της Wall Street.

Μέσα σε ένα αβέβαιο επενδυτικό περιβάλλον και με το σκηνικό σ’ ότι αφορά το ενδεχόμενο στρατιωτικής εμπλοκής μεταξύ Ρωσίας – Ουκρανίας να παραμένει ιδιαιτέρως θολό, οι επενδυτές μείωσαν κατακόρυφα το ρίσκο τους, «κλείδωσαν» ρευστότητα και λειτούργησαν αμυντικά. Αυτό, είχε σημαντική αντανάκλαση στο Χ.Α. όπου η αξία συναλλαγών που μειώθηκε περίπου κατά 40% έναντι των πρόσφατων στάνταρ.

Έτσι κι αλλιώς αυτή η εβδομάδα είναι ένα στοίχημα και ένα κρίσιμο crash test για την ελληνική αγορά που μετά το φρενήρη ξεκίνημα της χρονιάς, έρχεται αντιμέτωπη με τη γεωπολιτική κρίση, οπότε καλείται να διαχειριστεί μια κατάσταση που δεν ελέγχει, ούτε μπορεί να υποτιμήσει. Στόχος, σύμφωνα με τους αναλυτές είναι αυτή την εβδομάδα αλλά και τις επόμενες, το Χ.Α. να μην «κόψει» τις… γέφυρες με το momentum που έχει διαμορφώσει, να μη χάσει περιοχές που θα χαλούσαν την ψυχολογία της αγοράς, αλλά να κρατήσει άμυνες εν μέσω συντήρησης.

Προς το παρόν κρατήθηκε η περιοχή των 950 μονάδων με το Γ.Δ. να κλείνει την Πέμπτη στις 955,37 μονάδες με πτώση 0,85%, ενώ πτωτικά – διορθωτικά κινήθηκαν και οι υπόλοιποι κύριοι δείκτες αλλά και οι τράπεζες. Στο ακόμη πιο ακραίο σενάριο, το Χ.Α. δε θα πρέπει να χάσει την ευρύτερη ζώνη των 900 – 920 μονάδων το επόμενο διάστημα, πάντα βεβαίως σε συνάρτηση με το κλίμα που θα διαμορφώνεται διεθνώς.

Μεγάλη πτώση στη Wall Street

Καταιγισμός ρευστοποιήσεων έλαβε χώρα στη Wall Street οδηγώντας και τους τρεις δείκτες σε μεγάλη πτώση, ενώ πιέσεις ασκήθηκαν στους περισσότερους κλάδους. Ο πιο βαρύς δείκτης στον κόσμο, ο αποκαλούμενος και «δείκτης των δεικτών» S&P 500 έχασε 94,75 μονάδες ή ποσοστό 2,12% για να κλείσει στις 4.380,26 μονάδες, ενώ ο Nasdaq είχε απώλειες 407,38 μονάδων ή ποσοστό 2,88% με κλείσιμο στις 13.716,72 μονάδες.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones είχε επίσης μεγάλες απώλειες χάνοντας 622,24 μονάδες, ή ποσοστό 1,78%, πέφτοντας στις 34.312,03 μονάδες. Θυμίζουμε πως το ιστορικό υψηλό του Dow Jones είναι στις 36.952,65 μονάδες, που σημαίνει ότι χάνει ήδη 2.640 μονάδες ή ποσοστό 5,58%.

Οι επενδυτές στο αμερικανικό χρηματιστήριο στράφηκαν προς αμυντικούς τομείς και ασφαλή καταφύγια όπως ομόλογα και χρυσός, καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Ρωσίας για την Ουκρανία φούντωσαν. Μετά την ανταλλαγή πυρών μεταξύ ουκρανικών δυνάμεων και φιλορωσικών αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι υπάρχουν όλες οι ενδείξεις ότι η Ρωσία σχεδιάζει να εισβάλει τις επόμενες ημέρες στην Ουκρανία και ετοιμάζει μια πρόφαση για να το δικαιολογήσει.

Η Ρωσία κατηγόρησε τον Μπάιντεν ότι πυροδοτεί εντάσεις και δημοσίευσε μια αυστηρή επιστολή λέγοντας ότι η Ουάσιγκτον αγνοεί τις απαιτήσεις της Μόσχας για την ασφάλεια, απειλώντας με την πιθανότητα χρήσης «στρατιωτικο-τεχνικών μέσων». Οι εξελίξεις στην Ουκρανία ήλθαν να προστεθούν στην ήδη έντονη αβεβαιότητα που έχουν δημιουργήσει τα σχέδια της Fed για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ