Δευτέρα, 30 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΤο πλάνο ΥΠΕΝ και ΑΔΜΗΕ για μια Ελλάδα ενεργειακό κόμβο της ΝΑ...

Το πλάνο ΥΠΕΝ και ΑΔΜΗΕ για μια Ελλάδα ενεργειακό κόμβο της ΝΑ Ευρώπης

Ο ρόλος της Ελλάδας έχει αναβαθμιστεί με τις νέες ηλεκτρικές διασυνδέσεις, οι οποίες αποτελούν προϋπόθεση για τη μείωση των τιμών ενέργειας.

“Στα σκαριά” βρίσκονται μάλιστα και συζητήσεις για εξαγωγή ενέργειας στην Γερμανία και νέα ηλεκτρική διασύνδεση με την Ιταλία.

Αυτά είναι τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν από την Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Α. Σδούκου, και τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΑΔΜΗΕ, Μ. Μανουσάκη, στο panel για την Ενέργεια στο 7ο Συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών – ITC 2024, που λαμβάνει χώρα σήμερα 17 και αύριο 18 Σεπτεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών – Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο.

Α. Σδούκου: ο ρόλος της Ελλάδας αναβαθμίζεται μέσα από νέες ηλεκτρικές διασυνδέσεις 

Την πρόοδο που έχει κάνει η χώρα στις διεθνείς ηλεκτρικές διασυνδέσεις τα τελευταία χρόνια, ανέδειξε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου στο ITC 2024 – 7ο Συνέδριο Υποδομών & Μεταφορών. 

«Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια αναβαθμίζει τονπεριφερειακό της ρόλο της μέσω των διεθνών ηλεκτρικών διασυνδέσεων. Σχεδιάζονται νέες «λεωφόροι ηλεκτρονίων»που θα μας συνδέουν με τα Βαλκάνια και τη ΝοτιοανατολικήΕυρώπη που υπηρετούν το όραμα μιας διασυνδεδεμένης και συζευγμένης πανευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας. Το όραμα αυτό σταδιακά και μεθοδικά μετουσιώνεται σε απτά projects» είπε και πρόσθεσε πως άμεση επιδίωξη είναι να μπουν σε τροχιά υλοποίησης μια σειρά από έργα, με σαφές πλάνο και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.

«Είναι σημαντικό ότι στο Νέο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ, έχουν ενταχθεί σημαντικές διεθνείςδιασυνδέσεις, όπως αυτές με Βουλγαρία, με Ιταλία, μεΑλβανία», σημείωσε. «Ας μην ξεχνάμε ότι περισσότερες και πιο «βαθιές» διασυνδέσεις είναι απαραίτητες για την μείωση του κόστους ενέργειας, αφού σε ένα καθεστώς ενωμένων αγορών ηλεκτρισμού, οι κρίσεις τιμών δεν είναι εθνικές αλλά περιφερειακές, συμπλήρωσε».

Παράλληλα, η υφυπουργός αναφέρθηκε στην επιστολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κομισιόν, μέσω της οποίας η Κυβέρνηση ζήτησε, μεταξύ άλλων μέτρων για την αντιμετώπιση περιφερειακών κρίσεων που αυξάνουν τις ενεργειακές τιμές, και «μεγαλύτερη επιτάχυνση στις διεθνείςηλεκτρικές διασυνδέσεις».

Πέρα όμως από τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις με τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης,  η κ. Σδούκου έκανε ειδική μνεία στις συζητήσεις που γίνονται με τη Γερμανία για τη δημιουργία ενός «διαδρόμου» μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας που θα μεταφέρει «πράσινη» ηλεκτρική ενέργεια από την -πλούσια σε ανανεώσιμο δυναμικό Ελλάδα. «Ο μακροπρόθεσμος στόχος μας είναι να γίνει η χώρα εξαγωγέας ενέργειας από ΑΠΕ και να τροφοδοτεί τα ενεργοβόρα βιομηχανικά κέντρα του Βορρά. Το θέμα αυτό είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και στην ΔΕΘ με τον Γερμανό Αντικαγκελάριο και Υπουργό Οικονομικών κ. Χάμπεκ, το πως δηλαδή θα σχεδιάσουμε και θα υλοποιήσουμε τις υποδομές εκείνες που θα διευκολύνουν την καθαρή πράσινη ενέργεια να μεταφέρεται από την Ελλάδα στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη» επεσήμανε η κα. Σδούκου.

Ερωτηθείσα για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, θέμα το οποίο συζητείται σήμερα από τοΥπουργικό Συμβούλιο της Κυβέρνησης της Κύπρου, η υφυπουργός επιφυλάχθηκε να σχολιάσει ειδικότερα, ενόψει των αναμενόμενων από Λευκωσία ανακοινώσεων. Σε κάθε περίπτωση πάντως, επεσήμανε πως το έργο είναι προς όφελος όλων των εμπλεκομένων μερών καθώς αίρει την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου και υποστηρίζεται ένθερμα από το Ισραήλ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Το έργο πρέπει να δρομολογηθεί και να επιταχυνθεί η υλοποίηση του και θέλωνα ελπίζω ότι θα υπάρξει άμεσα θετική έκβαση» εκτίμησε.

Αναφορικά με τα “ουρανοκατέβατα” κέρδη των προμηθευτών και τις αυξημένες τιμές στο ρεύμα που παρατηρήθηκαν τους τελευταίους μήνες, επανέλαβε ότι η Κυβέρνηση επέδειξε τα αντανακλαστικά της και σε αυτή την ταυτόχρονη άνοδο των τιμών ηλεκτρισμού που έπληξε 5 ευρωπαϊκές χώρες, αφού και αστραπιαία την αντιλήφθηκε αλλά και ακαριαία παρενέβη για να απορροφήσει τις δυσμενείς συνέπειές της, με έκτακτη φορολόγηση των παραγωγών Φυσικού Αερίου και αντίστοιχη απόδοση των εισπραχθέντων στους καταναλωτές για να συγκρατηθούν οι τιμές. «Σε αυτή την κατεύθυνση», είπε χαρακτηριστικά, «θα επιδιώξουμε μια μόνιμη και θεσμικήλύση μέσα από την ΕΕ. Αν δεν πας στη ρίζα του ζητήματος, συνέχεια θα έχεις τα ίδια προβλήματα».

Μάλιστα, όπως αποκάλυψε, την προηγούμενη βδομάδα συγκάλεσε τηλεδιάσκεψη με πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ και συμμετοχή των ομολόγων της σε Βουλγαρία και Ρουμανία. Αντικείμενο ήταν η χαρτογράφηση του προβλήματος των αυξημένων τιμών σε περιφερειακό επίπεδο. Οι εκπρόσωποι των τριών χωρών, με τους Διαχειριστές και τους Ρυθμιστές τους, δεσμεύτηκαν να μελετήσουν τις βαθύτερες αιτίες του προβλήματος στις χώρες της κοινής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και να εκπονήσουν κοινή πρόταση για μια πανευρωπαϊκή μεθοδολογία αντιμετώπισης των περιφερειακών κρίσεων ενεργειακών τιμών, την οποία θα υποβάλουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σε κάθε περίπτωση, η υφυπουργός ΠΕΝ τόνισε ότι «η Κυβέρνηση, όπως έχει επανειλημμένα αποδείξει, έχει σκοπό να συνεχίσει να παρακολουθεί αδιάλειπτα τις τιμές των ενεργειακών αγαθών και να παρεμβαίνει άμεσα όποτε χρειάζεται, προς όφελος του καταναλωτή . 

Μ. Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ): ξεκινά το 2025 ο διαγωνισμός για τη νέα ηλεκτρική διασύνδεση με την Ιταλία – Προϋπόθεση για φθηνότερες τιμές ενέργειας οι διασυνδέσεις

Ο ρόλος της χώρας μας στον ευρύτερο ευρωπαϊκό σχεδιασμό με στόχο την επάρκεια και την διασυνδεσιμότητα, η σημασία των ηλεκτρικών διασυνδέσεων, καθώς επίσης και τα επόμενα πλάνα, τέθηκαν στο επίκεντρο της τοποθέτησης του Προέδρου & ΔΣ του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνου Μανουσάκη.

Οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις έχουν μπει στην καρδιά των συζητήσεων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μανουσάκης, επισημαίνοντας ότι το ζήτημα έχει αναδείξει διαχρονικά και ο πρωθυπουργός ως προϋπόθεση για την εξομάλυνση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας.

«Όσο δεν υπάρχουν αυτοί οι ενεργειακοί δρόμοι, στην αγορά δημιουργούνται στρεβλώσεις», είπε, συμπληρώνοντας ότι ήδη υπάρχουν εισηγήσεις στην ΕΕ, έτσι ώστε όλα τα αντίστοιχα έργα να απλοποιηθούν και να υλοποιηθούν.

Όπως εξήγησε ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ, πρόκληση αποτελεί η αντιμετώπιση του ζητήματος ως ευρωπαϊκό, καθώς αποτελεί προαπαιτούμενο για την ευρωπαϊκή ενοποίηση, ενώ τόνισε ότι η πρόσφατη έκθεση Ντράγκιπροσανατολίζεται ακριβώς στην επιτάχυνση τέτοιου είδους έργων.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε μία ευνοϊκή συγκυρία και πρέπει να εκμεταλλευτεί την πράσινη μετάβαση για την εθνική της οικονομία, καθώς διαθέτει σε αφθονία ήλιο και αέρα, ανέφερε ο κ. Μανουσάκης προσθέτοντας ότι ο ΑΔΜΗΕ αποτελεί τον εκτελεστικό βραχίονα αυτων των δράσεων. Στη βάση αυτή, σημείωσε ότι ο ρόλος του Διαχειριστή επικεντρώνεται στον σχεδιασμό των ηλεκτρικών λεωφόρων από την Ελλάδα προς την κεντρική Ευρώπη, με την καθοδήγηση της κυβέρνησης.

Αναφέρθηκε στη νέα διασύνδεση της Ελλάδας με την Ιταλία, η οποία θα τριπλασιάσει το περιθώριο ανταλλαγών ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των δύο χωρών από 500 MW σε 1,5 GW. 

Ο κ. Μανουσάκης πρόσθεσε ότι μέσα στον Οκτώβριο θα ολοκληρωθεί η συμφωνία του ΑΔΜΗΕ με τον όμορο Διαχειριστή της Ιταλίας, TERNA προκειμένου εντός του 2025 να ξεκινήσουν οι σχετικές διαγωνιστικές διαδικασίες.

Σε σχέση με τα οφέλη που συνεπάγονται οι διασυνδέσεις για την κοινή αγορά, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, ανέδειξε επίσης το γεγονός ότι η αύξηση των εισαγωγών και των εξαγωγών που παρατηρείται από και προς την Ελλάδα μέσω Βουλγαρίας, ευνοεί τον ανταγωνισμό προς όφελος των πολιτών.

Η έλλειψη των ενεργειακών συνδέσεων, αλλά και ο πόλεμος στην Ουκρανία, δημιούργησαν ένα πρόσκαιρο ζήτημα των τιμών ανέφερε ο κ. Μανουσάκης και τόνισε την ανάγκη για οριζόντιους και καθετους άξονες, για την προώθηση της ενεργειακής ασφάλειας. 

Θέση μας είναι ότι πρέπει να υπάρξει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ένας σχεδιασμός, με δίκαιο διαμοιρασμό κόστους. Αυτό που χρειάζεται είναι να καθίσουμε σε ένα ευρωπαϊκό τραπέζι για να δούμε πώς μπορούμε να δράσουμε προκειμένου να λειτουργήσει αποτελεσματικά το TargetModel, έτσι ώστε να δούμε προοπτικά στο πώς θα φτάσουμε σε μία ενωμένη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, τόνισε.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ