Από τις αρχές Απριλίου το finupnews.gr έχει μεταδώσει την είδηση ότι ο ΟΔΔΗΧ προωθεί την εξαγορά των GDP Warrants προκειμένου να απενεργοποιήσει μια δημοσιονομική βόμβα η ζημιά της οποίας -σε περίπτωση ενεργοποίησης των warrants- θα μπορούσε να φτάσει και στα 400-500 εκατ. ευρώ ετησίως. Το τι ακολούθησε έχει το δικό του ξεχωριστό ενδιαφέρον.
Τα warrants είναι προφανές ότι σε κάποιον ανήκουν. Και αυτός ο κάποιος (από απλοί ομολογιούχοι μέχρι hedge funds) είναι λογικό και επόμενο να ονειρεύεται τους τόκους των εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που συνοδεύουν την ενεργοποίηση. Πότε θα γινόταν αυτή; Αν το ΑΕΠ έπιανε το όριο των 266 δις. ευρώ με συγκεκριμένο ρυθμό ανάπτυξης άνω του 2% (κάτι που εκτιμάτο ότι μπορούσε να συμβεί μετά το 2027).
Όπως είναι αναμενόμενο να αντιδρά όταν βλέπει τον ΟΔΔΗΧ να κάνει χρήση των όρων της σύμβασης και να ασκεί το δικαίωμα πρόωρης εξαγοράς. Πολύς ο θόρυβος που προκλήθηκε από τους δυσαρεστημένους κατόχους των warrants μετά τις αρχές Απριλίου οπότε και δημοσιεύτηκε η σχετική πρόσκληση από τον ΟΔΔΗΧ. Τι θέλουν οι κάτοχοι των warrants; Όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα. Δηλαδή, υψηλότερο ποσό εξαγοράς. Ιδανικά θα ήθελαν την ενεργοποίηση των προϊόντων που βρέθηκαν στην κατοχή τους μετά το PSI αλλά ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει το δικαίωμα και του ελληνικού δημοσίου να ασκήσει δικαιώματα που προβλέπονται σε μια σύμβαση.
Το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί το ελληνικό δημόσιο να είναι αυτό που προσφεύγει στα δικαστήρια. Η απάντηση είναι πολύ συγκεκριμένη. Η διαδικασία θα προχωρήσει κανονικά, τα χρήματα θα καταβληθούν στους δικαιούχους εντός της ημέρας (157 εκατ. ευρώ), η δημοσιονομική βόμβα θα απενεργοποιηθεί και οι κατάλογοι των δικαιούχων θα παραμείνουν φυλαγμένοι ώστε σε περίπτωση που το βρετανικό δικαστήριο κρίνει ότι έχει υπάρξει κάποιος λανθασμένος χειρισμός ως προς τον υπολογισμό του τιμήματος, να βγάλει τη δική του απόφαση και να λήξει οριστικά το ζήτημα.
Η μεγάλη εικόνα είναι ότι είτε το κόστος διαμορφωθεί στα 157 εκατ. ευρώ για το δημόσιο είτε ανέβει κατά περίπου 50 εκατ. ευρώ, το 2027 δεν θα υπάρχει απειλή καταβολής τόκων 400 και 500 εκατ. ευρώ η οποία μάλιστα θα μας συνοδεύει και μέχρι το μακρινό 2042.