Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤο πακέτο που θα έχει ο προϋπολογισμός του 2022

Το πακέτο που θα έχει ο προϋπολογισμός του 2022

Ξεκινά αύριο στη Βουλή και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο  η συζήτηση του Προϋπολογισμού για το 2022. Οπως επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στην σημερινή ενημέρωση: Ο Προϋπολογισμός αποτελεί κομβικό μέρος του συνολικού κυβερνητικού σχεδίου για την ασφαλή έξοδο από το περιβάλλον των διεθνών κρίσεων και την ταχεία μετάβαση στο περιβάλλον της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, ώστε να προαχθεί το δημόσιο αγαθό και να γίνει κοινωνικό κεκτημένο η ευημερία για όλους μέσω της ανάπτυξης.

Για μια ακόμη φορά θα αναδειχθεί η αναπτυξιακή, κοινωνική και προοδευτική κατεύθυνση της  κυβερνητικής πολιτικής.  Είναι, άλλωστε προφανές ότι ο Προϋπολογισμός ανταποκρίνεται στις βασικές μας προτεραιότητες, στις βασικές μας στοχεύσεις:

-Για δυναμική ανάπτυξη σε ολόκληρη τη χώρα που αποδίδει καρπούς σε όλους τους Έλληνες. Το αναπτυξιακό πλεονέκτημα στόχος μας είναι -και αυτό γίνεται- να μετατρέπεται άμεσα σε κοινωνικό κεκτημένο και σε ευημερία για όλους.

-Είναι μια κυβερνητική πολιτική που υποστηρίζει ο Προϋπολογισμός για ένα οικονομικό μοντέλο  φιλικό προς την ανάπτυξη, που  φέρνει επενδύσεις, που δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας καλά αμειβόμενες με  έμφαση στη πράσινη ανάπτυξη. Με στόχο χιλιάδες άνεργοι να βρουν μια καλή εργασία και τον επόμενο χρόνο, όπως ήδη κάναμε και  μέσα στο 2021.

-Στοχεύουμε σε ένα Κράτος που κάνει άλματα στον ψηφιακό μετασχηματισμό -ο πολίτης το βλέπει, το παρατηρεί- που περιορίζει δραστικά τη γραφειοκρατία και που βρίσκεται κοντά του, δίπλα του.

-Απλώνει ένα προστατευτικό «δίχτυ» κοινωνικής προστασίας με στοχευμένες δράσεις, με ουσιαστικέ  πολιτικές υποστήριξης  υπέρ των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας.

Ο νέος Προϋπολογισμός, όπως άλλωστε και ο προηγούμενος, δεν περιλαμβάνει νέους φόρους, αντίθετα περιλαμβάνει πρόσθετες μειώσεις φόρων και άλλα κίνητρα. Για παράδειγμα Περιλαμβάνει: 

-Την εφαρμογή του προγράμματος «Πρώτο Ένσημο» που αφορά νέους από 18 έως 29 ετών χωρίς προηγούμενη εργασιακή εμπειρία, οι οποίοι  θα λαμβάνουν 1.200 ευρώ για τους πρώτους έξι μήνες απασχόλησης, εκ των οποίων το 50% αποτελεί επιδότηση μισθολογικού κόστους και το 50% προσαύξηση μισθού.

-Περιλαμβάνει την επέκταση του προγράμματος των 100.000 νέων θέσεων εργασίας, με επιπλέον  50.000 νέες θέσεις. 

-Περιλαμβάνει την κατάργηση -που ήδη ισχύει από την 1η Οκτωβρίου 2021- του φόρου  για  γονικές παροχές και δωρεές έως 800.000 ευρώ.

-Περιλαμβάνει τη μείωση του τέλος συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας από 12% έως 20% που είναι σήμερα στο 10% και την πλήρη κατάργησή του για νέους έως 29 ετών.

 -Περιλαμβάνει την επέκταση της χορήγησης στεγαστικού επιδόματος για τους σπουδαστές των δημόσιων ΙΕΚ.

-Περιλαμβάνει, επίσης, την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης σε νέους αγρότες και αγρότες που συμμετέχουν σε συνεταιριστικά ή συνεργατικά σχήματα.

 -Περιλαμβάνει τη μείωση -που άρχισε από την 1η Οκτωβρίου- του Φ.Π.Α. των ζωοτροφών από το 13% στο 6%.

-Τη μείωση του φόρου νομικών προσώπων από το 24% στο 22%.

-Περιλαμβάνει γενναία και πολύ σημαντικά κίνητρα  για συνενώσεις και συνεργασίες μεσαίων, μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένης και της έκπτωσης του φόρου.

 -Περιλαμβάνει, επίσης, τη χορήγηση προσαυξημένης έκπτωσης για δαπάνες που αφορούν την πράσινη οικονομία, την ενέργεια και την ψηφιοποίηση.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ