Η αλλαγή πλεύσης από την πλευρά του Αμερικανού προέδρου Ντ. Τραμπ αναφορικά με τους δασμούς και το «πάγωμα» που αποφάσισε για το επόμενο τρίμηνο για όλο τον κόσμο πλην της Κίνας, έφερε αγοραστική φρενίτιδα χθες στη Wall Street, με τους τρεις δείκτες να καταγράφουν ιλιγγιώδη κέρδη, εν μέσω γενικευμένου ανοδικού ράλι.
Ο Αμερικανός πρόεδρος με ανάρτηση του στο Truth Social ανακοίνωσε «ανακωχή» 90 ημερών στην εφαρμογή δασμών σχεδόν σε όλες τις χώρες, καθώς και μείωση των «ανταποδοτικών δασμών» στο 10% με άμεση ισχύ. Μοναδική εξαίρεση η Κίνα, για την οποία αποφάσισε και νέα αύξηση των δασμών στο εξωπραγματικό 125%.
Με φόντο τα νέα δεδομένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones εκτοξεύτηκε κατά 2.962 μονάδες ή +7,87% ανακτώντας το όριο των 40.000 μονάδων, στις 40.608. Ο πιο ισχυρός χρηματιστηριακός δείκτης του κόσμου, ο αποκαλούμενος και δείκτης των δεικτών S&P 500 κατέγραψε ιλιγγιώδη άνοδο 474,13 μονάδων (!!) ή ποσοστό +9,52% κλείνοντας στις 5.456,90 μονάδες, σημειώνοντας την ισχυρότερη άνοδο από το 2008.
Ο τεχνολογικός Nasdaq ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής της ημέρας, καθώς εκτινάχθηκε κατά +12,16% κερδίζοντας 1.857 μονάδες επανερχόμενος πάνω από το όριο των 17.000 μονάδων, με κλείσιμο στις 17.124,97 μονάδες. Μια άνοδος που είναι η δεύτερη καλύτερη ημερήσια επίδοση στην ιστορία του!
Σημαντική άνοδο κατέγραφαν έως τις πρώτες πρωινές ώρες (ώρα Ελλάδος) και οι ασιατικοί δείκτες, μολονότι οι δασμοί στην Κίνα διατηρήθηκαν και μάλιστα αυξημένοι. Ο ιαπωνικός Nikkei 225 «πανηγύρισε» καταγράφοντας άνοδο άνω του 8%, ο Asia Dow ενισχύονταν το πρωί έως και 5,76%, ενώ ο Hang Senrg στο Χονγκ Κονγκ σημείωνε κέρδη 4,05%.
Η σκυτάλη σε Ευρώπη και Χ.Α.
Τη σκυτάλη της ισχυρής ανοδικής κίνησης αναμένεται να λάβουν σήμερα Πέμπτη και οι ευρωπαϊκές αγορές αλλά και το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς χθες έως το κλείσιμο δεν είχαν προλάβει να καρπωθούν την αλλαγή των δεδομένων στους δασμούς, απόφαση που ήρθε μετά τις 20:00 ώρα Ελλάδος.
Όλοι οι χρηματιστηριακοί δείκτες είναι σε υπερπουλημένα επίπεδα, σήμερα η αντίδραση αναμένεται να έχει τη μορφή ελατηρίου με στοιχεία υπερβολής, όπως ακραία υπερβολική ήταν η πτώση που προηγήθηκε. Τα χρηματιστήρια, αρχής γενομένης από την περασμένη Πέμπτη 3 Απριλίου δέχτηκαν πρωτοφανές – για τα τελευταία χρόνια – πλήγμα, παρουσιάζοντας φαινόμενα ισοπεδωτικής πτώσης που προσιδιάζουν μόνο τον πανικό που είχαν φέρει οι πρώτες ημέρες του Covid-19, το Μάρτιο του 2020.
Στο ελληνικό χρηματιστήριο η αντίδραση αναμένεται να είναι εκρηκτική και ίσως – τουλάχιστον τις πρώτες ώρες – φτάσει σε διψήφια ποσοστά για το Γενικό Δείκτη και φυσικά τις τράπεζες, ενώ πολύ μεγάλη αντίδραση χρωστά όλος ο ευρύτερος κλάδος της ενέργειας, της βιομηχανίας, των υποδομών και των κατασκευών.
Κορυφαία blue chips αλλά και τράπεζες καταγράφουν πτώση από 10% έως 18,8% στις πέντε τελευταίες συνεδριάσεις από τις 3 Απριλίου που ανακοινώθηκαν οι δασμοί, οπότε σήμερα αναμένεται σημαντική κίνηση αποκατάστασης και διόρθωσης των πτωτικών υπερβολών. Φυσικά, το κλίμα ανασφάλειας και το έλλειμμα εμπιστοσύνης θα πάρει καιρό να αποκατασταθεί, όμως σε κάθε περίπτωση η αναστολή των δασμών για 90 ημέρες είναι μια είδηση ικανή να δώσει σημαντικότατες ανάσες στα χρηματιστήρια απανταχού.
Πάντα φυσικά υπό την προϋπόθεση να μην υπάρξει κάποια νέα, απρόσμενη παλινωδία αναφορικά με τους δασμούς από την πλευρά του εντελώς απρόβλεπτου Αμερικανού προέδρου.
Το χθεσινό κλείσιμο
Χθες ο Γενικός Δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου μολονότι δεν απέφυγε τη νέα μεγάλη πτώση, εντούτοις διέσωσε το όριο των 1.500 μονάδων, κλείνοντας μακριά από το χαμηλό ημέρας. Πιο αναλυτικά, ο Γ.Δ. έκλεισε στις 1.528,34 μονάδες με απώλειες 2,69%, ενώ ενδοσυνεδριακά και στο χαμηλό ημέρας κύλησε έως τις 1.496,42 μονάδες όταν υποχωρούσε κατά 4,72%.
Ο τραπεζικός δείκτης έφτασε να χάνει έως 6,26%, κλείνοντας τελικά με απώλειες 3,14% στις 1.395,66 μονάδες, ενώ ο FTSE 25 κατέγραψε πτώση 2,78% στις 3.755,66 μονάδες, έχοντας φτάσει να υποχωρεί έως 5,13%. Τέλος, ο Mid Cap του μεσαίου χώρου έφτασε να υποχωρεί έως 3,91%, ενώ έκλεισε με πτώση 2,88% στις 2.362,85 μονάδες.
Στο χώρο του Large Cap θετικά διασώθηκαν οι Optima Bank (+4,17%), ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Aegean Airlines, ενώ σημαντικές πιέσεις δέχτηκαν οι Viohalco, Τιτάν, Πειραιώς, Alpha Bank, Cenergy Holdings, ElvalHalcor, ΓΕΚ Τέρνα, Metlen, Jumbo, Coca Cola HBC κ.α. Όλες οι μετοχές πάντως, ενδοσυνεδριακά υποχωρούσαν αρκετά περισσότερο.
Στον Mid Cap άνω του 6% έχασαν οι Τεχνική Ολυμπιακή και Alumil, άνω του 5% υποχώρησαν Noval και ΕΧΑΕ, άνω του 4% έχασαν οι Fourlis, Profile Software και AVAX, ενώ σημαντικές πιέσεις δέχτηκαν οι Ideal Holdings, Πλαστικά Θράκης, Lavipharm και ntracom Holdings.