Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΤο μεγάλο παζάρι για το ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό της δίδυμης...

Το μεγάλο παζάρι για το ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό της δίδυμης κρίσης

Κοινωνική πολιτική με τα λεφτά των άλλων –στην προκειμένη περίπτωση των επιχειρήσεων-εργοδοτών- δεν γίνεται γι’ αυτό και από σήμερα ουσιαστικά ξεκινάει από την κυβέρνηση η πολιτική… πειθούς του επιχειρηματικού κόσμου να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της πληθωριστικής κρίσης αποδεχόμενοι μια «γενναία» αύξηση του κατώτατου μισθού με τον οποίο αμείβονται εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι με τα χαμηλότερα εισοδήματα της χώρας.

Η συζήτηση γι’ αυτή τη δεύτερη αύξηση ξεκινάει σε μια αν μη τι άλλο «περίεργη» χρονική συγκυρία. Τα στοιχεία για τον ταχύτατο ρυθμό ανάπτυξης που μπορεί να φτάσει για το 2021 ακόμη και στο 8% αλλά και για την συνέχιση της ανάπτυξης και στο πρώτο τρίμηνο του 2022, συνυπάρχουν με την αβεβαιότητα που προκαλεί η νέα φάση της πανδημίας αλλά και με το εκτοξευμένο κόστος της ενέργειας και των μεταφορών. Δηλαδή, τον αυξημένο κατώτατο μισθό θα κληθεί να πληρώσει και η επιχείρηση που σήμερα είναι ουσιαστικά κλειστή ή υπολειτουργεί λόγω των περιοριστικών μέτρων καθώς και η επιχείρηση που παραλαμβάνει τεράστιους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου.

H «λογική» που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην κυβέρνηση είναι ότι ο λογαριασμός που προκύπτει από τις δίδυμες κρίσεις, θα πρέπει να πληρωθεί από όλους: το δημόσιο (δηλαδή συνολικά τον Έλληνα φορολογούμενο), την επιχείρηση αλλά και τον εργαζόμενο. Επίσης, η Πρωτομαγιά, δεν επιλέγεται τυχαία ως ημερομηνία καθώς εκτιμάται ότι από τότε και μετά, θα αρχίσει να φαίνεται πολύ πιο έντονα το φως στην άκρη του τούνελ και όσον αφορά στην ενεργειακή κρίση και όσον αφορά στην πανδημία.

Οι επιχειρήσεις που θα κληθούν να δώσουν για να πληρωθεί ο αυξημένος κατώτατος μισθός, θα έχουν πάρει κιόλας. Το 2022 ενεργοποιείται ο νέος μειωμένος συντελεστής φορολογίας εισοδήματος (από το 24% στο 22%) και ταυτόχρονα ο μειωμένος συντελεστής της προκαταβολής φόρου. Θα έχουν δοθεί πόροι μέχρι τότε για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών της ενέργειας (σ.σ ήδη από τον Ιανουάριο επιδοτείται το ρεύμα αλλά και το φυσικό αέριο) ενώ δεν θα έχει καν ξεκινήσει η καταβολή των δόσεων για τις επιστρεπτέες προκαταβολές ύστερα από την παράταση των 6 μηνών που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση.

Αυτά τα μέτρα συνιστούν ουσιαστικά την συμβολή του δημοσίου. Οι εργαζόμενοι από την άλλη, επωμίζονται το κόστος από τις ανατιμήσεις των προϊόντων στις οποίες προχωρούν οι επιχειρήσεις για να καλύψουν τα αυξημένα κόστη, ως εκ τούτου, θα κληθούν και οι επιχειρήσεις να βάλουν το χέρι στο ταμείο για την χρηματοδότηση του αυξημένου κατώτατου μισθού.

Ο πρωθυπουργός δεν ανακοίνωσε ποσοστό. Πέραν από τον αυτονόητο λόγο –δεν μπορεί ο πρωθυπουργός της χώρας να προκαταλαμβάνει τον κοινωνικό διάλογο και να εμφανιστεί ότι υπάρχουν προειλημμένες αποφάσεις- υπάρχει και ο ουσιαστικός. Τις επόμενες εβδομάδες θα πρέπει να βρεθεί ένα σημείο ισορροπίας καθώς η αύξηση του κατώτατου μισθού αν συνοδευτεί από απώλεια θέσεων εργασίας δεν θα έχει κανένα απολύτως νόημα.  

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ