don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Το “μαχαίρι” και το “καρπούζι”, η αγροτική…κουρά και τα “φέσια”, η κερδοφορία Metlen, ο ΤΙΤΑΝοτεράστιος, τα mid hot caps, σφήνα της Aegean, τι “βλέπει” η Citi και τετ α τετ Θεοδωρικάκου-Θεοδωρόπουλου

*Κατ’ αρχήν δείγμα γραφής- της ψυχραιμίας στις αγορές- ενθαρρυντικό. Νευρικό, αλλά με διαχειρίσιμη την κατάσταση για τον CAC40, το ΟΑΤ στην αρχή και θετικό “γύρισμα” μετά τις 12.00′. Τελικά στις 7.627,45 (-0,63%) ο CAC40. Θα μπορούσε να είναι “παγίδα” των short για να ξεφορτωθούν χαρτιά; πιθανόν. Θα μάθουν σύντομα. Ωστόσο, ο Ben Hall (Financial Times) θεωρεί ότι η Γαλλία επιστρέφει στη μεταπολεμική περίοδο ακυβερνησίας. Η Citi, από την πλευρά της “βλέπει” πολιτική παράλυση μέχρι το φθινόπωρο του 2025. Μάλιστα, φθινόπωρο του 2025. Στα υπ’ όψιν, γιατί οι οίκοι έχουν και το “μαχαίρι” και το “καρπούζι”. Θα δώσουν εύλογο χρόνο στο Παρίσι και θα δουν…μου έλεγε γνώστης της αγοράς. Τι λέει ο υπουργός Οικονομικών, Bruno Le Maire; Σε μήνυμά του που ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επισημαίνει τον κίνδυνο μιας νομισματικής κρίσης και διολίσθησης της χώρας σε οικονομική παρακμή, αν εφαρμοστεί το οικονομικό πρόγραμμα του Νέου Λαϊκού Μετώπου. Μία πρώτη “αψιμαχία”, καν “μάχη”, διεξήχθη χθες, συμπλήρωσε ο γνώστης.

*Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, περιμένοντας την ανακοίνωση του πληθωρισμού των ΗΠΑ και τα οικονομικά αποτελέσματα Q2 των εισηγμένων στο NYSE. Όμως, βρήκα ενδιαφέρουσα την πληροφορία πως, ο Jerom Powell θα δεχτεί πιέσεις από τους Γερουσιαστές που γίνονται ολοένα και πιο ανυπόμονοι απέναντι στην Federal Reserve για το πότε θα μειώσει τα επιτόκιά. Επίσης, γνωστή η δυσαρέσκεια τους από το σχέδιό του να ενισχύσει τις κεφαλαιουχικές απαιτήσεις των πιστωτικών ομίλων της Wall Street. Προεκλογική περίοδος γαρ, με τον Joe Biden να ξεκαθαρίζει ότι θα το πάει μέχρι τέλους. Όλο και πιο… kinky η κάλπη της 5ης Νοεμβρίου.

*Θα ανατρέξω στην εκτίμηση του Γιάννη Αγγέλη (στήλη Οικονοκλαστικά/newsit). Η Γαλλία ανεξαρτήτως σύνθεσης Κυβέρνησης βρίσκεται ήδη δέσμια της προειδοποίησης για το υπερβάλλον έλλειμμα και με το χρέος της να κινείται σε επίπεδα ανάλογα με εκείνα της Ιταλίας. Η γερμανική κυβέρνηση μόλις την περασμένη εβδομάδα κατέληξε στο σχέδιο προϋπολογισμού για το 2025 με σχεδόν «πάγωμα» των αποπληθωρισμένων δημοσίων δαπανών. Τι μας λέει ο γνώστης Γιάννης; πως με αυτά τα δεδομένα η ΕΚΤ ακόμα και αν μειώσει μία ή δύο φορές ακόμα, δηλαδή 0,25%–0,5% τα επιτόκια, θα συνεχίσει να δημιουργεί αρνητικό χρηματοδοτικό περιβάλλον. Κάπου εκεί είναι που καιροφυλακτεί ο κίνδυνος του κατακερματισμού της ευρωπαϊκής αγοράς ομολόγων για τον οποίο είχε δημιουργηθεί το PEPP που τώρα αποσύρεται… Και την ώρα που διαδραματίζονται αυτά τα κρίσιμα στην φθίνουσα Ευρώπη, στην Αθήνα ομφαλοσκοπούμε.

*Γίνεται θέμα λ.χ το αν η Άννα Διαμαντοπούλου θα υποβάλει υποψηφιότητα για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. “Και αφού ο λόγος είναι για αμοιβές και bonus, στον ισολογισμό της Coca Cola 3E φαίνεται ότι οι υπηρεσίες της Άννας Διαμαντοπούλου ως μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου αποτιμώνται σε 110.000 ελβετικά φράγκα. Από το καλοκαίρι του 2020 η πρώην υπουργός συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο της Coca Cola 3Ε και σίγουρα οι αμοιβές της είναι καλύτερες από αυτές του υπουργού”.

*Και μιας ο λόγος για Κοζάνη, την Κυριακή θα επισκεφθεί την πόλη ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, και υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. “Καραγκιόζης- ο Μέγας Αλέξανδρος και το καταραμένο φίδι…” από τα αγαπημένα μου…sequel, πιτσιρικάς.

*Η εκλογή για την πρόεδρο της Κομισιόν είναι στις 17 Ιουλίου, στην πρώτη ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο. «Αν η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν δεν πάρει ψήφο εμπιστοσύνης σε δυο εβδομάδες, η Ευρώπη θα μπει σε περιδίνηση», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς στους Διαλόγους της Νισύρου. Καλά, τι θα δήλωνε ο αντιπρόεδρος…standarάκι, ούτε cent στο ευρώ δεν δίνει. Αλλά, κατά πως φαίνεται τον Αποστόλη Τζιτζικώστα φέρεται να προκρίνει ο πρωθυπουργός. Από Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, γιατί όχι.

*Στα καθ’ ημάς, έξω από το στόχαστρο των ξένων η Ελλάδα, μεγάλη υπόθεση. Και με γνώμονα τα όσα ακολουθούν. Οι συστημικές φαίνεται πως αποφεύγουν την νέα…χορηγία της διαδικασίας δημιουργίας του περίφημου 5ου πόλου. Θυμίζω, την προηγούμενη φορά είχαν εισφέρει 40 εκατ. -όταν στο ΤΜΕΔΕ έκαναν πίσω στον κίνδυνο-ακόμη ενός- diluttion-. O e-ΕΦΚΑ θα συμμετάσχει στην αμκ; και εάν ναι τα απαιτούμενα 80 εκατ. (όπως λέγεται, πόθεν…)

*Μαθαίνω ότι, την προηγούμενη εβδομάδα ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος συναντήθηκε με τον Τάκη Θεοδωρικάκο. Ο υπ. Ανάπτυξης δεσμεύτηκε στο νέο επικεφαλής του ΣΕΒ πως, θα φέρει σειρά νομοσχεδίων προκειμένου να αναστηθεί η βιομηχανία. Πολύπειρος ο νέος ΣΕΒ, γνωρίζει πολύ καλά ότι με ΘΑ και με νομοσχέδια ΔΕΝ ανασταίνεται η βιομηχανία. Οι βιομήχανοι, οι επαγγελματίες, έχουν συγκεκριμένα προβλήματα όπως και στοχευμένες προτάσεις. Να ακουστούν, γιατί καλές οι επαφές κ.λ.π αλλά…

*Ακούω πως, ο πρωθυπουργός εξετάζει το ενδεχόμενο οι αγρότες με “κόκκινα δάνεια” να έχουν την δυνατότητα ρύθμισης με “κούρεμα”. Σωστή η σκέψη, εδώ το haircut έχει εφαρμοστεί σε μεγαλόσχημους και προβεβλημένους. Δεν θα αναφερθώ ονομαστικά, μην και… αδικήσω κάποιον επιχειρηματία που του δόθηκε εταιρεία “τσάμπα” μετά από “κούρεμα” ακόμη και 90% των NPLs του προηγούμενου.      Όμως, δεν μπορώ να παραβλέψω την περίπτωση της Avramar, και πόσο βαθιά θα φορεθεί το “φέσι” στις πιστώτριες τράπεζες, τώρα που “κουνά μαντήλι” η Mubadala Investments. Το πολύ-πολύ να ενδιαφερθεί Τούρκος επιχειρηματίας και να του την χαρίσουν. Το δοκίμασαν στην περίπτωση παράδοσης της “Καλλιμάνης” στην Dardanell. Σιγά τώρα.

*Α! και αυτό/”ζεστό”: στην περίπτωση που επισφραγιστεί η συμφωνία μεταξύ του Δημοσίου, της ΕΤΑΔ συγκεκριμένα και της εταιρείας «Ήλιος» του ξενοδόχου Παντελή Μαντωνανάκη τότε το haircut στα δάνεια θα φθάσει τα 150 εκατ. ευρώ, ίσως και λίγο παραπάνω. Συνεπώς, καλώς να επεκταθεί το “κούρεμα” και στους αγρότες. Που ξέρεις (μπορεί να είναι και ψηφαλάκια…)

*Αναβάθμιση Εθνική, Πειραιώς από Moody’s. Στο Βa1 η ΕΤΕ, σε Βa2 από Βa3 η Πειραιώς. Βοήθησε στο χθεσινό 1,69% της Πειραιώς στα 3,722 ευρώ, με συναλλαγές 5,10 εκατ.

*Από την ημέρα που ανέλαβε ο Κώστας Νεμπής, ο ένας μετά τον άλλο οι οίκοι σπεύδουν. Έχουμε και λέμε: Deutsche Bank-τιμή στόχος τα 19,5 ευρώ, NBG Securities/Εθνική χρηματιστηριακή τα 20 ευρώ, και χθες JPMC σύσταση overweight από neutral.

*Επιτεύξιμη επαναλαμβανόμενη κερδοφορία 1 δισ για τη Metlen. Με p/e στις 8 φορές τα κέρδη όταν μία αντίστοιχη ευρωπαϊκή είναι στις 12 φορές, σημαίνει (δυνητική) αποτίμηση από τα 5,3 δισ στα 7,8 με 8 δισ. Σωστά δεν το υπολογίζω; (δυνητικά πάντα). Στα 114,2 εκατ. η αξία συναλλαγών- με τα 34,2 εκατ. μέσω προσυμφωνημένων εντολών.

*ΤΙΤΑΝοτεράστιος χθες. Στα 29,95 ευρώ με 3,81% και συναλλαγές 59,9 χιλ. Τον υπολογίζω για επάνοδο στον MSCI Greece Standard.

*Ομοίως την HelleniQ Energy, θα διευκόλυνε ένα νέο placement. Πάντως, κοινός τόπος ότι 15-20 μέρες πριν τις προεδρικές στις ΗΠΑ, δεν θα “κουνιέται φύλλο”. Για αυτό ότι είναι να γίνει με placements, διάθεση ποσοστών λ.χ. Εθνικής από το ΤΧΣ κ.α είτε θα προχωρήσουν μέχρι-βία- 15νθήμερο Οκτωβρίου, είτε με Santa Clauss. 

*ΕΧΑΕ, AVAX, Ideal Holdings από τα hot mid caps, χθες. Κυκλοφορεί πως, ο Λάμπρος Παπακωνσταντίνου κάτι (καλό) ετοιμάζει. Όπως και το team στην Παιανία (Intralot). Ό,τι έβγαινε χθες στα 1,22-1,238 ευρώ, μαζευόταν.

*Σφήνα της AEGEAN στην επίγεια εξυπηρέτηση, όπου… ολιγοπωλούν η SkyServ Handling, Goldair και Swissport Greece. Νέα εταιρεία, Aegean Services- 100% θυγατρική της εισηγμένης- με επικεφαλής ο Μιχάλης Κουβελιώτης (CFO της AEGEAN). Καιρός ήταν…

*Κλείνοντας, με νέο υψηλό για τον S&P500 χθες βράδυ. Είπαμε, πληθωρισμός ΗΠΑ και από Πέμπτη και Παρασκευή εκκινεί η δημοσίευση αποτελεσμάτων δεύτερου 3μηνου. Ξεχωρίζουν: Pepsi, Delta (11/7) και JP Morgan, Wells Fargo, Citigroup (12/7). Σύμφωνα με την Beta Sec., “οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις της Αγοράς αναμένουν μέση αύξηση κερδών για τον S&P 500 8,8% στο β’ τρίμηνο της χρονιάς και εφόσον η εκτίμηση αυτή πραγματοποιηθεί, θα είναι το τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο ανάπτυξης εταιρικών κερδών”.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask