Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΤο μίνι lockdown crash test για όλη την αγορά, εμπόριο, εστίαση, χρηματιστήριο

Το μίνι lockdown crash test για όλη την αγορά, εμπόριο, εστίαση, χρηματιστήριο

Τα νέα μέτρα έρχονται σε μια συγκυρία που η αγορά είχε επαναπαυτεί ύστερα από τις πρόσφατες δεσμεύσεις του πρωθυπουργού ότι δεν πρόκειται να εφαρμοστεί μοντέλο Αυστρίας, όμως – ουσιαστικά – ελάχιστες διαφορές υπάρχουν στις δύο πολιτικές – κυβερνητικές προσεγγίσεις.

Παράλληλα, τα νέα μέτρα έρχονται σε ένα κρίσιμο και νευραλγικό timing, όπου το λιανικό εμπόριο, η κατανάλωση και όλη η «αλυσίδα» που συνθέτει τη λειτουργία της οικονομίας μπαίνει στην πιο παραγωγική της περίοδο, καθώς επίκεται η Black Friday, οι στολισμοί των Χριστουγέννων ξεκίνησαν, ενώ οσονούπω έρχεται ο Δεκέμβριος όπου χιλιάδες επιχειρήσεις κάνουν μεταξύ του 20% και του 30% του τζίρου της χρονιάς.

Συνάμα, το μπλόκο στους ανεμβολίαστους έρχεται σε μια περίοδο που το χρηματιστήριο έδειχνε σημάδια αφύπνισης και διάθεσης φυγής προς τα εμπρός, καθώς μόλις την περασμένη Πέμπτη ο Γενικός Δείκτης έκλεισε σε νέα υψηλά δυόμισι μηνών, με οδηγό τον τραπεζικό κλάδο να ηγείται, κλείνοντας σε υψηλά 6,5 μηνών και στα επίπεδα που είχε στις 7 Μαΐου 2021.

Όλα αυτά βεβαίως έρχονται σε συνάρτηση με τις διεθνείς εξελίξεις, όπου ο εφιάλτης του «κλειδώματος» επανέρχεται, με την Αυστρία να επιβάλει ολικό lockdown δέκα ημερών, ενώ προς παρόμοια μέτρα κατευθύνεται και η ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης, η Γερμανία, κάνοντας αρχή από την επιβολή καραντίνας στη Βαυαρία. Πρόκειται για επιβεβαίωση του πλέον άσχημου σεναρίου για όλη την Ευρώπη, που οδηγείται σε μέτρα περιορισμού, σε μια συγκυρία εορτών, χαράς, εξωστρέφειας, αύξησης της κατανάλωσης.

Ξεχώρισαν οι τράπεζες το 5ήμερο

Στο ελληνικό χρηματιστήριο έγινε προσπάθεια υπέρβασης την περασμένη εβδομάδα, όμως η επιβολή των νέων μέτρων δεν άφησε πολλά περιθώρια. Το θετικό είναι ότι αφυπνίστηκε ο τραπεζικός κλάδος που την Πέμπτη έκλεισε πάνω από τις 609 μονάδες, επίπεδα που είναι υψηλά 6,5 μηνών, από τις 7 Μαΐου 2021, ενώ παρά τη διόρθωση της Παρασκευής κράτησε με ευκολία τις 600 μονάδες κλείνοντας στις 606,70 μονάδες. Παράλληλα, σε εβδομαδιαίο επίπεδο ξεχώρισε με άνοδο 3,30%, στηρίζοντας το Γενικό Δείκτη.

Στον αντίποδα, ο Γ.Δ. σε επίπεδο πενθημέρου είχε άνοδο μόλις 0,12%, ο FTSE 25 έκλεισε στο +0,15% και ο Mid Cap διόρθωσε ανεπαίσθητα κατά 0,21%. Έτσι, σε επίπεδο 11μήνου, ο Γ.Δ. κερδίζει 13,11%, o FTSE 25 είναι στο +14,03%, ο Mid Cap +36,17% και ο τραπεζικός δείκτης +16,90%.

Μπαίνουμε σε ενδιαφέρουσα περίοδο

Σε κάθε περίπτωση, η αγορά μπαίνει σε μια ενδιαφέρουσα περίοδο, καθώς εισερχόμαστε σε μια περίοδο ανακοινώσεων αποτελεσμάτων από τις δεικτοβαρείς εταιρείες. Τη Δευτέρα οι μετοχές της Τράπεζας Αττικής θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα για την ΑΜΚ των 240 εκατ. ευρώ, με την περίοδο της άσκησης του δικαιώματος να τρέχει μεταξύ 25 Νοεμβρίου και 8 Δεκεμβρίου.

Από σήμερα οι μετοχές της Jumbo διαπραγματεύονται χωρίς το μέρισμα των 30 λεπτών ανά μετοχή, ενώ αύριο Τρίτη ΟΠΑΠ, Fourlis, Motor Oil και Epsilon Net θα συνεχίσουν την ροή δημοσιεύσεων για τα οικονομικά πεπραγμένα 3ου τριμήνου. Η μετοχή της Epsilon Net θα διαπραγματεύεται «κομμένη» στην συνεδρίαση της Τρίτης για τις νέες δωρεάν μετοχές που θα διαθέσει η εταιρεία με αναλογία 4 νέες για κάθε μία παλιά».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνάμα, χωρίς την έκτακτη χρηματική διανομή των 17 λεπτών ανά μετοχή θα διαπραγματεύεται το Πλαίσιο από την Τρίτη, ενώ πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης της Τετάρτης θα ανακοινώσει αποτελέσματα η Aegean Airlines και μετά το τέλος η Quest Συμμετοχών.

Την ίδια ημέρα αναμένεται η ετυμηγορία για τις μετοχές που θα διαγραφούν ή θα προστεθούν στους ελληνικούς δείκτες FTSE με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στην μεγάλη κεφαλαιοποίηση στην οποία αναμένονται εξελίξεις. Την Πέμπτη μετά το τέλος της συνεδρίασης ανακοινώνει εννεάμηνο η Eurobank ενώ θα ακολουθήσει η καθιερωμένη τηλεδιάσκεψη το απόγευμα. Τέλος, η Εθνική Τράπεζα την Παρασκευή κλείνει την αυλαία με αποτελέσματα και τηλεδιάσκεψη μετά το τέλος της συνεδρίασης.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ