don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Το “καυτό” τρίμηνο, ο ένας (και μοιραίος) της Ευρώπης, τα ελληνικά επενδυτικά προγράμματα, το “σβήσε-γράψε” στον προϋπολογισμό, ποιος δεν βγάζει… παρέλαση, το παράδειγμα προς μίμηση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ο Βασίλης και ο Θόδωρος, οι εξελίξεις στη Δομική Κρήτης και η Attica Συμμετοχών

*Η αυλαία του Οκτωβρίου για την DeA ανοίγει με αναφορά στα ουσιώδη. Εκδήλωση για τη Μικρά Ασία στο Καλλιμάρμαρο. Το Σάββατο 8 Οκτωβρίου στις 19.30, με ελεύθερη είσοδο. Επειδή “λαοί, που ξεχνούν το παρελθόν, δεν έχουν μέλλον”.

*Πρώτη συνεδρίαση Οκτωβρίου, για τις αγορές μετοχών, ομολόγων, πετρελαίου/ενέργειας, ισοτιμιών με όλες τις ενδείξεις να προοιωνίζονται ένα τέταρτο τρίμηνο “καυτό”. Πληθαίνουν τα αρνητικά νέα, από τα όλο και περισσότερα μέτωπα. Μνήμες Deutsche Bank “ξυπνά” η κρίση στην Credit Suisse. Σε ιστορικά υψηλά τα CDS, προς ιστορικό χαμηλό η μετοχή, προειδοποιήσεις από τον Ulrich Koerner για την επόμενη ημέρα του ελβετικού κολοσσού. Στα 4 δισ. CHF εκτιμούν οι αναλυτές της KBW το ύψος μίας αναγκαίας αμκ προκειμένου να βγει από το αδιέξοδο ο τραπεζικός όμιλος. Και ακόμη είμαστε στην αρχή, με τις πρώτες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για την εκτόξευση του ενεργειακού κόστους- εν όψει του χειμώνα- σε Λονδίνο και αρκετές πόλεις της Γερμανίας.

*Όμως, ακόμη και τώρα το Βερολίνο θέτει προσκόμματα στην αυτονόητη πρόταση 15 χωρών για την επιβολή ανώτατου ορίου στο φυσικό αέριο. Ο ένας (και μοιραίος 2 φορές τον 20ο αιώνα) γράφει εις τα παλαιότερα των υποδημάτων του 15-μεταξύ αυτών το Παρίσι, η Ρώμη…

*Μέχρι και ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξανέστη, με αιχμές κατά του Βερολίνου για έλλειψη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Φανταστείτε…

*Πάντως η υπογραφή συμφωνίας ΔΕΠΑ Εμπορίας με TOTAL Energies για την ασφαλή τροφοδοσία υγροποιημένου αερίου διασφαλίζει την χώρα μέχρι το Μάρτιο.

*Κατά 17% πάνω από τον στόχο τα φορολογικά έσοδα με… υπαίτιο και τον υψηλό πληθωρισμό. Όπως σημειώνεται στην εβδομαδιαία ανάλυση της Eurobank o επίμονος και υψηλός πληθωρισμός δημιουργεί σειρά μεγάλων προκλήσεων για την οικονομία, που χρειάζονται προσεκτικό χειρισμό.

*Την Παρασκευή η Αθήνα υπέβαλε το αίτημα για τη δεύτερη δόση των επιδοτήσεων/κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Ο λόγος για 3,56 δισ. διόλου ευκαταφρόνητα. Η ουσία, που δίνει το συγκριτικό πλεονέκτημα στην οικονομία της χώρας μας έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Συγκεκριμένα, η Sunlight προχωρεί σε επένδυση ύψους 175 εκατ. για τον εκσυγχρονισμό της υφιστάμενης παραγωγικής δυναμικότητας του εργοστασίου στην Ξάνθη. Τα 87,5 εκατ. είναι μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης- δεδομένου του έντονου εξαγωγικού χαρακτήρα της πρωτοπόρου εταιρείας (συμφερόντων Olympia Group) επιβεβαιώνοντας πως οι ελληνικές εταιρείες καταθέτουν αξιόπιστα επενδυτικά προγράμματα που χρηματοδοτούνται και υλοποιούνται. Περί τα 52,5 εκατ. θα ανέλθει η χρηματοδότηση, μέσω Eurobank και Πειραιώς. Τα 32 εκατ. θα προέλθουν από ίδια κεφάλαια της εταιρείας. Να σημειωθεί, πως τα δάνεια από το NGEu έχουν επιτόκια χαμηλότερο του 1%, ενώ μονοψήφια είναι και τα τραπεζικά. Λόγω της υψηλής πιστοληπτικής αξιολόγησης της Sunlight.

*Στον ΕΛΛΑΚΤΩΡ όλα καλά; στα υψηλόβαθμα διοικητικά κλιμάκια επικρατεί εξαιρετικό κλίμα; προστριβές δεν υπάρχουν; Μάλλον για κακοήθεις διαρροές από… άσπονδο θα πρόκειται.

*Κατατίθεται-σήμερα- στην Βουλή το προσχέδιο του Προϋπολογισμού. Προβλέπεται πολύ “σβήσε-γράψε” μέχρις ότου να… Και Eurogroup-Ecofin κ.λ.π και άλλη μία συνεδρίαση για να αποφασίσουν ( ; ) τι ακριβώς θα γίνει με την πρόθεση ορισμένων χωρών-μελών να επιβληθεί έκτακτη εισφορά στα υπέρ κέρδη των διυλιστηρίων. Εδώ δεν μπορούν να αποφασίσουν για την “κοινή ώρα”, για την συνέχιση της “θερινής” μπας και εξοικονομηθεί ενέργεια και μειωθούν οι ρύποι. Ούτε αριστερίστικη σέχτα πρωτοετών… να κάνουν μία επιτροπή, να συζητήσουν ένα θέμα… Αυτά βλέπουν στο δ.σ της Helleniq Energy και στα γρήγορα προωθούν απόφαση για διανομή μερίσματος (0,40/μτχ). Η διοίκηση των ex ΕΛΠΕ θα διανείμει 122,254 εκατ. στους μετόχους. Και για να τα λέμε με το όνομα τους, το Latsis Group θα λάβει το 47,1% και το ΤΑΙΠΕΔ το 35,5% βάσει των ποσοστών συμμετοχής/ελέγχου στο μ.κ του ομίλου.

*Ικανοποιητικά τα αποτελέσματα των παρουσιάσεων των ελληνικών τραπεζών σε ξένους θεσμικούς, σε διάφορες ημερίδες σε Λονδίνο (Goldman Sachs) και Νέα Υόρκη (BofA/Merrill Lynch). Αυτή την εβδομάδα είναι η σειρά της Wood Co, επίσης στην Νέα Υόρκη.

*Τριγμοί στην ΕΥΑΘ, μετά την κατά 99,4% μείωση των καθαρών κερδών, στις 9 χιλ. ευρώ από 5,9 εκατ. ( ! ). Επτά συνεχόμενες συνεδριάσεις με επιθετικές πωλήσεις, στο χειρότερο σερί για την Επιχείρηση από την εισαγωγή της στο  Χρηματιστήριο. Προβληματισμός σε ΤΑΙΠΕΔ, Υπερταμείο, Κυβέρνηση. Ποιος είναι ο πιο αδύναμος κρίκος; ποιος ενδέχεται να μην προλάβει την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου; ο της ΕΥΑΘ ή του ΟΛΘ; που θα ερωτούσε ο Τάσσος Τρύφωνος!

*Στις 20 Οκτωβρίου η έκτακτη γ.σ της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με βασικό θέμα την αγορά ιδίων μετοχών. Πάντως στην Μιχαλακοπούλου τους βλέπω χαλαρούς όσον αφορά στα όλο και υψηλότερα επιτόκια. Η διοίκηση έχει προνοήσει καθώς το 70% του μάκρο δανεισμού είναι σε σταθερό επιτόκιο ή έχει αντασφαλιστεί μέσω παραγώγων (για μελλοντικές πληρωμές σταθερού επιτοκίου) το δε 30% σε κυμαινόμενο αφορά (κυρίως) “δάνεια γέφυρα” που αποπληρώνονται μέσω ολοκλήρωσης κατασκευής-λειτουργίας αιολικών πάρκων. Η περίπτωση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι ενδεικτική, μίας ομάδας εισηγμένων των οποίων οι διοικήσεις και είδαν έγκαιρα και είχαν την δυνατότητα, το rating να “κλειδώσουν” χαμηλά κόστη δανεισμού/(ανά) χρηματοδότησης, πιστωτικές γραμμές κ.α

*Τι διαβάζω (radar.gr) για τον Βασίλη Ράπανο; Κριτική στον μακροβιότερο τραπεζίτη, για τη ρητορική και πολιτική του (ως πρόεδρος της ΕΕΤ) όσον αφορά για το ποιους θα χρηματοδοτεί το τραπεζικό σύστημα. Σωστά, σαν να μην πέρασε μία μέρα, λες και Μάνεση, Αγγελόπουλους κ.α μεγαλόσχημους τους δανειοδοτούσαν… βουλγαρικές τράπεζες. Ο γνωστότερος- μεταξύ των ΜμΕπιχειρηματιών- και ως mr Non Bankable. Όμως αρνητική έκπληξη μου έκανε η αβάντα του Θόδωρου Σκυλακάκη, ο οποίος είπε πως υπεύθυνες για τις χρηματοδοτήσεις είναι οι τράπεζες (προφανώς) αλλά και ότι αυτές (οι διοικήσεις τους) ξέρουν (πόθεν τεκμαίρεται; ). Μπορώ να περάσω από το γραφείο κε αναπληρωτή Υπουργέ Οικονομικών να σας φέρω έναν ογκωδέστατο φάκελο με υποθέσεις χαριστικών χορηγήσεων/δανείων σε ημέτερους επιχειρηματίες, κραυγαλέες περιπτώσεις κ.λ.π ακόμη και με παλαιότερες δικές σας αναφορές (τότε, ως επικεφαλής της “Δράσης”). Και καλά ο Βασίλης Ράπανος, αλλά και ο Θόδωρος Σκυλακάκης;

*Με τις εγγυήσεις του Δημοσίου για τον “Ηρακλή” τι θα κάνει τελικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή; Η Eurostat επείγεται να τις εντάξει στο δημόσιο χρέος. Για 18 δισ. ευρώ ο λόγος, “ψιλά γράμματα”. Πάλι καλά, που η θεαματική μείωση του δημοσίου χρέους (κάτω από το 175% ως προς το ΑΕΠ) δημιουργεί “μαξιλάρι” που μπορεί να απορροφήσει κραδασμούς (18 δισ.). Άραγε, τι να λέει επ’ αυτών ο Γιώργος Ζαββός;

*Εν τέλει, θα επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για μετοχικές/διοικητικές εξελίξεις στην Δομική Κρήτης. Λίγο ως πολύ τις μετέφερε η στήλη τις προηγούμενες ημέρες.

*Με συναλλαγές μόλις 200 τμχ η μετοχή της Euroxx ενισχύθηκε και άλλο, στα 2,48 ευρώ. “Φτιάχνουν” αποτίμηση (υψηλότερη χρηματιστηριακή αξία) εκεί στο Χαλάνδρι. Θα είναι ακόμη μία ισχυρή ιδιωτική χρηματιστηριακή, που απορροφάται από μία ισχυρή τραπεζική. Για να ανατρέξω στην εποχή της Εθνικής-Π&Κ. Στα 36,68 εκατ. η αποτίμηση, με τιμή Παρασκευής.

*Με μόλις 7 εκατ. πήρε το Tinos Beach η Attica Συμμετοχών. Με επιτόπιο ρεπορτάζ η DeA έβγαλε “λαβράκια”. Ένα- ένα, θα βγουν στο “πανέρι” της στήλης, ξεκινώντας από Τρίτη.

*Μαθαίνω, πως το 3-4ήμερο φιλοξενίας/περιήγησης ανθρώπων του Τύπου, influencers στην Φλώρινα, από τον όμιλο Τόττης άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις. Μόνο σε ένα θα σας παραπέμψω: The Lynx Mountain Resort, στην Φλώρινα. Το μοναδικό 5άστερο του νομού (και της Β.Δ Μακεδονίας), όπου στεγάζεται και το καζίνο της πόλης. Thelynxresort.gr… Το 2021 η εταιρεία της γνωστής οικογένειας γιόρτασε τα 50 χρόνια TOTTIS-BINGO.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask