Επιχειρηματικότητα και Καινοτομίας», στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2021-2027 θα ανακοινωθούν στο τέλος του καλοκαιριού. Οι περιφέρειες πρέπει να επιταχύνουν τη διαδικασία ολοκλήρωσης αξιολόγησης των προτάσεων που έχουν υποβληθεί στον προηγούμενο Αναπτυξιακό νόμο, ώστε να έχουν το δικαίωμα να δεχτούν προτάσεις στον νέο νόμο.
Αυτά επισημάνθηκαν, μεταξύ άλλων, και στις συναντήσεις που είχε στην Αθήνα ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας και υπεύθυνος Εξωστρέφειας και Διεθνών Σχέσεων της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, Στέφανος Γεωργιάδης.
Σε ανακοίνωση του Επιμελητηρίου Δράμας γίνεται αναφορά στις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στα υπουργεία Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αγροτικής Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και όσα συζητήθηκαν σε αυτές. Πιο αναλυτικά:
– Πληρωμές ΟΠΕΚΕΠΕ.
Στο υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης και Τροφίμων, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των προέδρων Επιμελητηρίων Δράμας Στέφανου Γεωργιάδη, Τρικάλων Βασίλειου Γιαγιάκου και Αρκαδίας Γιάννη Τρουπή, οι οποίοι είναι και μέλη της θεματικής επιτροπής πρωτογενούς τομέα και αγροτικών θεμάτων της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, με τον υπουργό Γεώργιο Γεωργαντά. Στην σύσκεψη συμμετείχε και ο γενικός γραμματέας Κωνσταντίνος Μπαγινέτας.
«Πρωτεύων θέμα, που συζητήθηκε, ήταν η επίλυση του προβλήματος στις πληρωμές των έργων (ιδιωτικών και δημόσιων) στο πρόγραμμα ΠΑΑ CLLD /Leader, σε σχέση με τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα θα είναι έτοιμο ενώ ταυτόχρονα θα έχει ολοκληρωθεί και το θεσμικό πλαίσιο, ώστε 15 Μαΐου 2022 να έχουν την δυνατότητα οι αναπτυξιακές εταιρείες στην χώρα να αναρτήσουν τα έτοιμα προς πληρωμή έργα, ώστε αμέσως μετά να ξεκινήσουν οι πληρωμές εντός του τρέχοντος μήνα. Τα υπόλοιπα θέματα αφορούσαν το Ταμείο Ανάκαμψης και την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών εξαιτίας της κλιματικής κρίσης, το νέο Πρόγραμμα ΠΑΑ 2021-2027, την χρηματοοικονομική στήριξη με χαμηλότοκο δανεισμό των αγροτικών επιχειρήσεων, τα χρηματοδοτικά εργαλεία που αφορούν την ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής από φυσικές καταστροφές, την πρόσκληση για το υπομέτρο 8.1 και 8.2 του ΠΑΑ και άλλα που αφορούν διάφορες καλλιέργειες και αγροτικές εκμεταλλεύσεις σε σύνδεση με την εμπορία και μεταποίηση των προϊόντων, ειδικότερα λόγω του κινδύνου από τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία» όπως σημειώνεται.
– Αναπτυξιακός νόμος.
Συνάντηση εργασίας είχαν οι πρόεδροι των επιμελητηρίων Δράμας Στέφανος Γεωργιάδης και Καβάλας Μάρκος Δέμπα, στο υπουργείο Ανάπτυξης με τον αναπληρωτή υπουργό Νίκο Παπαθανάση για θέματα που αφορούν στο νέο Αναπτυξιακό Νόμο, όπως τα υψηλά κίνητρα που προσφέρει, η απλούστευση των διαδικασιών αξιολόγησης και ένταξης των επενδυτικών σχεδίων που βοηθάει στην μείωση του χρόνου υπαγωγής των έργων, ενώ συζητήθηκε και η πρόταση των επιμελητηρίων για την αύξηση της ποσόστωσης των κτιριακών παρεμβάσεων στο κόστος της επένδυσης, και για τις διαδικασίες χρηματοδότησης, που θα βοηθήσουν στην βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και θα προσελκύσουν νέα επενδυτικά σχέδια στις περιοχές της Δράμας και της Καβάλας.
Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση «το θετικό είναι ότι σύντομα θα έχουμε τις πρώτες προκηρύξεις των ειδικών καθεστώτων, οπότε οι επιχειρήσεις μας θα πρέπει να προετοιμάζονται με την ωρίμανση των επενδυτικών τους σχεδίων και την υποβολή των προτάσεων τους. Σημαντική ήταν όμως και η τοποθέτηση του αναπληρωτή υπουργού ότι πρέπει οι περιφέρειες να επιταχύνουν στην ολοκλήρωση αξιολόγησης των προτάσεων που έχουν υποβληθεί στον προηγούμενο Αναπτυξιακό νόμο, ώστε να έχουν το δικαίωμα να δεχτούν προτάσεις στον νέο νόμο».
– ΕΣΠΑ.
Στη συνάντηση του κ. Γεωργιάδη και του κ. Δέμπα, με τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννη Τσακίρη ειπώθηκε ότι οι νέες προκηρύξεις των προγραμμάτων θα ισχύουν με το καθεστώς του Γενικού Απαλλακτικού κανονισμού, που σημαίνει ότι ο περιορισμός του καθεστώτος De- minimis , (των 200.000 ευρώ μέγιστο ποσό επιδότησης για την τριετία) δεν θα υφίσταται πλέον για τα περισσότερα προγράμματα. Αναμένεται επίσης απλούστευση των γραφειοκρατικών διαδικασιών και τα οι πρώτες προκηρύξεις του ΕΠΑνΕΚ 2021-2027 θα ανακοινωθούν στο τέλος του καλοκαιριού.
– Συμψηφισμός 4% και 12% του μισθολογικού κόστους.
Με παρέμβαση από τον πρόεδρο της ΚΕΕΕ Γιάννη Μασούτη, μετά από αίτημα των επιμελητηρίων πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας, στην οποία συμμετείχαν ο κ. Γεωργιάδης και κ. Δέμπας, με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου, για το ζήτημα του συμψηφισμού 4% και 12% του μισθολογικού κόστους, όπου μετά και την τελευταία τροπολογία, έχει ετοιμασθεί η σχετική ΚΥΑ που θα δίνει οριστική τεχνική λύση στο πρόβλημα. Αναμένεται σύντομα να ανακοινωθεί ο τρόπος και η ημερομηνία λειτουργίας της πλατφόρμας από την ΑΑΔΕ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ