O Κωνσταντίνος Ιατρίδης, πτέραρχος εν αποστρατεία – αμυντικός αναλυτής,τόνισε στην ΕΡΤ οτι «Θεωρώ ότι η εξάλειψη της Χαμάς, που ήταν ο αρχικός αντικειμενικός σκοπός, δεν πρόκειται να επιτευχθεί. Δεν θα υπάρξει εξάλειψη της Χαμάς, γιατί υπάρχουν διέξοδοι. Από την άλλη όμως, εκτιμώ ότι θα ηττηθεί».
Μιλώντας για τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς είπε ότι κανείς πλέον δεν ξέρει το τι επακριβώς γίνεται στη Γάζα και πολύ περισσότερο σε αυτή την ειδική επιχείρηση μέσα στο νοσοκομείο, καθώς άλλα λέει το Ισραήλ και άλλα η Χαμάς. «Θα πω όμως και μια πληροφορία που έδωσε ένας Ισραηλινός δημοσιογράφος, ο οποίος είπε ότι άνθρακες θησαυρός σε ότι αφορά τις ισραηλινές δυνάμεις και τις πληροφορίες που είχε η Μοσάντ και ότι δεν υπήρχαν τέτοια πράγματα στο νοσοκομείο. Αυτό μένει να το δούμε, διότι αυτά είναι κάποιες πληροφορίες» ανέφερε στη συνέχεια.
«Πάντοτε σε μια κρίση, σε έναν πόλεμο, κυριαρχεί η προπαγάνδα, ψυχολογικές επιχειρήσεις. (…) Πάντοτε τα μεγαλύτερα ψέματα λέγονται πριν από τον γάμο, κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων και από τους κυνηγούς» είπε και αναφέρθηκε στα παιδιά που ζουν το δράμα του πολέμου. «Το ερώτημα που τίθεται είναι ότι αυτά τα παιδιά τα οποία έχουν τραυματιστεί και θα ζήσουν μετά από κάποια χρόνια, μήπως αποτελέσουν τη νέα Χαμάς; Διότι αυτά τα παιδιά θα μεγαλώσουν με εικόνες του παρελθόντος που δεν πρόκειται να φύγουν».
Από την άλλη, συνέχισε: «το ότι μέσα στα τούνελ υπήρχαν πάνω από 20.000-30.000 στελέχη της Χαμάς, δεν είναι εύκολο να εξοντωθούν. Όση τεχνολογία και τεχνητή νοημοσύνη να διαθέτει (σσ το Ισραήλ). Έχει τα όπλα και τις έξυπνες βόμβες και τα θερμοβαρικά βλήματα, τα οποία μπορεί να φτάσουν μέχρι και 40 και 50 μέτρα, αλλά θα πρέπει όμως όλες οι περιοχές πέριξ αυτών των τούνελ όπου θα πέσουν αυτά τα έξυπνα όπλα, να εκκενωθούν διότι θα αποτελέσουν τεράστια καταστροφή και θα σκοτωθεί πολύς κόσμος. Εάν δεν εκκενωθεί η περιοχή ή οι περιοχές, δεν μπορεί να γίνει τέτοιου είδους επιχείρηση. Και από την άλλη τα τούνελ αυτά έχουν διαφυγές, διεξόδους είτε προς την Αίγυπτο, είτε αν θέλετε προς τη Δυτική Όχθη ή ακόμη και προς το Λίβανο, είναι δύσκολο να εξοντωθεί η Χαμάς. Θεωρώ ότι στο τέλος θα αποδυναμωθεί, αυτό είναι γεγονός, διότι το Ισραήλ έχει τα μέσα και την υποστήριξη και της Δύσης αλλά και πολύ περισσότερο της Αμερικής που δεν θέλουν τη Χαμάς. Ακόμη και οι ίδιες αραβικές χώρες δεν θέλουν τη Χαμάς και για αυτό βλέπετε να κρατούν κάποιες, ας το πούμε, χαμηλές στάσεις».
Όπως εξήγησε στη συνέχεια ο φόβος της Δύσης είναι μήπως επανέλθει ο τρόμος ξανά στην Ευρώπη ή στη Δύση γενικότερα με τρομοκρατικές ενέργειες.
«Θεωρώ ότι η εξάλειψη της Χαμάς, που ήταν ο αρχικός αντικειμενικός σκοπός, δεν πρόκειται να επιτευχθεί. Δεν θα υπάρξει εξάλειψη της Χαμάς, γιατί υπάρχουν διέξοδοι. Από την άλλη όμως, εκτιμώ ότι θα ηττηθεί» τόνισε.
Στη συνέχεια ο κ. Ιατρίδης μιλώντας για την επόμενη μέρα εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο Νετανιάχου θα φύγει και μένει να δούμε ποιος θα τον διαδεχτεί.
«Αυτή τη στιγμή τα πράγματα είναι δύσκολα. Από την άλλη, μην ξεχνάμε ότι όλη αυτή η επιχείρηση έχει ένα τεράστιο οικονομικό κόστος. Παρά τη βοήθεια της Αμερικής, που δώσανε τώρα 14 δισεκατομμύρια ενώ κάθε χρόνο δίνανε 38 δισεκατομμύρια για ενίσχυση του Ισραήλ. Μην ξεχνάμε ότι ακρογωνιαίος λίθος της αμυντικής εξωτερικής πολιτικής της Αμερικής είναι το Ισραήλ. Είναι η μόνη δημοκρατική χώρα απέναντι στις μουσουλμανικές αυταρχικές χώρες. Άρα λοιπόν, καλώς και σαφώς θα συνεχίσει να το στηρίζει, ανεξάρτητα ποιος είναι πρωθυπουργός. Μην ξεχνάμε ότι οι σχέσεις Μπάιντεν και Νετανιάχου δεν είναι οι καλύτερες και αυτή τη στιγμή δεν το κάνει για τον Νετανιάχου ο Μπάιντεν ή η Αμερική, αλλά το κάνει για το Ισραήλ. Ο Νετανιάχου κάποια στιγμή είτε κερδίσει είτε χάσει, που θα κερδίσει, αυτή είναι δική μου άποψη, θα φύγει. Δεν μπορεί πλέον να συνεχίσει να υπάρχει πολιτικά με όλα αυτά τα οποία συνέβησαν».
Όσο για το αν χτίζει το Ισραήλ μία στρατηγική εξόδου, ο κ. Ιατρίδης είπε: «Αυτή τη στιγμή, όπως το είπε και πολύ σωστά η Αμερική, το Ισραήλ δεν έχει μια στρατηγική εξόδου. Αυτό το αντελήφθη και ο κύριος Νετανιάχου. Και τι είπε πάνω σε αυτό; Ότι το Ισραήλ θα αναλάβει τον έλεγχο για την ασφάλεια της περιοχής, θα δημιουργήσει μια ουδέτερη ζώνη που θα είναι υπό τον έλεγχο του Ισραήλ. Στη συνέχεια το πήρε πίσω. Το επανέφερε όμως όταν επανήλθε η Αμερική. Και βλέπουμε ότι αυτή τη στιγμή ακόμη και η Ευρώπη προτείνει να υπάρξει μια λύση, δηλαδή ένας έλεγχος από δυνάμεις του ΟΗΕ για κάποιο διάστημα και στη συνέχεια αυτός έλεγχος να επανέλθει στη νέα πλέον αναζωογονημένη Παλαιστινιακή Αρχή. Είναι σενάριο, αλλά ό, τι συζητείται περιφερειακά και σε επίσημο θα λέγαμε διάλογο, κάτι τέτοιο συμβαίνει διότι μπορεί το Ισραήλ στο τέλος να πιεστεί (…) Εκτιμώ ότι ο Νετανιάχου πλέον είναι τελειωμένος. Θα βρεθεί κάποιος πρωθυπουργός ο οποίος θα είναι πιο διαλλακτικός διότι θα δει ότι πλέον δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση».
Σημασία έχει, όπως εξηγεί ο κ. Ιατρίδης, και ποια θα είναι η νέα αναζωογονημένη Παλαιστινιακή Αρχή. «Ο Μαχμούντ Αμπάς αποκλείεται. Άρα λοιπόν, η Χαμάς αποκλείεται να αναλάβει τον έλεγχο. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση, δεν το θέλει κανείς. Άρα ποιος θα είναι ο νέος αρχηγός της Παλαιστινιακής Αρχής; Είναι πολλά τα θέματα που θα συζητηθούν. Έχουμε δρόμο ακόμη» καταλήγει.
ΠΗΓΗ:ertnews.gr