don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Το “θηρίο” και το κλουβί, τα μεγέθη της Ideal, ο…δρόμος Λονδίνο-Αθήνα, η αποδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων, η εικόνα της Optima, τα “ισχυρά χέρια”, το IPO της TITAN America και το deal ΔΕΗ-Macquarie

*Μπορεί με την εσπευσμένη παρέμβαση της BoJ να κατασβέστηκε η “φωτιά” που άναψε λόγω carry trade, πλην όμως η κύρια εστία παραμένει ενεργή. Ανάπαυλα, όχι λύση. Πιθανότατα η Fed θα ακολουθήσει τακτική επιθετικής μείωσης επιτοκίων, όμως το πρόβλημα είναι ευρύτερο και δεν λύνεται με συνταγές του 2008 και 2020 (δηλαδή χωρίς φειδώ ποσοτική χαλάρωση). Ο κυριότερος λόγος; δεν υφίσταται το αντιπληθωριστικό περιβάλλον που για χρόνια πρόσφερε η οικονομία της Κίνας. Το “θηρίο” είναι, ήδη, μέσα στο κλουβί- θηριώδης και δύσκολος να τιθασευθεί- ο πληθωρισμός, δύσκολα μπορεί να συγκρατηθεί με “όπλο” τα υψηλά επιτόκια.

*Ωστόσο, σε ότι μας αφορά ευρύτερα- την Ευρώπη- τουλάχιστον απορία προκαλεί η…αφωνία της ΕΚΤ. Σαν να λείπουν σε διακοπές οι της Φρανκφούρτης. Είτε οφείλεται σε εύλογη αμηχανία-άρα δυνατότητα αντίδρασης/διαχείρισης, είτε σε μη συναίσθηση κινδύνου (που δεν το πιστεύω), η συνέχεια προοιωνίζεται ακόμη πιο δυσοίωνη για την ευρωπαϊκή οικονομία/επιχειρηματικότητα, συνακόλουθα την κοινωνία. Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο ανησυχητική από την στιγμή που στις Βρυξέλλες καθεύδουν, με τη νέα ( ; ) διοίκηση υπό την Γερμανίδα περί άλλων να τυρβάζει. Θυμίζω πως, σε βάρος της Γερτρούδης Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παραμένει ανοιχτή η υπόθεση Pfizergate, η γνωστή ιστορία με Αλμπερτ Μπουρλά και τα συναφή, με εννοείτε…

*Σε ότι μας αφορά ειδικότερα- την χώρα μας- κοινός τόπος η κόπωση στα περισσότερα πεδία οικονομικού/επιχειρηματικού ενδιαφέροντος, στην περίπτωση μας το “θηρίο” δεν μαζεύεται με τίποτε. Από Σεπτέμβριο να δούμε, που ανοίγουν τα σχολεία κ.λ.π. Ωστόσο, σε σχέση με ότι διαδραματίζεται “γύρω-τριγύρω” η κατάσταση είναι, σχετικά, πιο διαχειρίσιμη. Αν μη τι άλλο η Αθήνα είναι έξω από το στόχαστρο των κάθε λογής vulture funds. Μέχρι τώρα. Άλλωστε οι “γύπες” των αγορών έχουν πιο μεγάλα θύματα να στοχεύσουν, το Παρίσι το κυριότερο και πιο ευάλωτο. 

*Τα έλεγε η DeA και τελευταία: Στροφή στην ποιότητα (από techs, AIs e.t.c ) συστήνει στους πελάτες της η UBS. Ο ελβετικός οίκος δεν βλέπει ύφεση για την οικονομία των ΗΠΑ- και πως με τόσα πολεμικά-ενεργειακά μέτωπα ορθάνοιχτα- ως βασικό ενδεχόμενο έχει αυτό της επιβράδυνσης. Πάντως, σε ότι αφορά στο ΧΑ και τις ελληνικές επιχειρήσεις, η UBS ήταν-ίσως- ο κυριότερος πωλητής μετοχών ποιοτικών εταιρειών το 2ήμερο Παρασκευής-Δευτέρας. Σ’ ένα τόσο “ρηχό” χρηματιστήριο όπως το ΧΑ, εάν βγει ένας πωλητής μεγέθους της UBS με “καλάθι” μετοχών προς πώληση (ποιοτικών εταιρειών) η διόρθωση εύκολα γίνεται bungee jumping. Είμαι ο τελευταίος, ο οποίος θα υπερασπιζόμουν τον επικεφαλής της ΕΧΑΕ. Γνωστή η στάση μου, όσον αφορά ζητήματα ουσιαστικής, τεκμηριωμένης κριτικής για τις εμφανείς ελλείψεις της διοίκησης Κοντόπουλου. Αλλά ΟΚ, όχι και να “δείχνεται” ως υπαίτιος του sell off της Δευτέρας. Και το σταματώ εδώ.

*Η κοινότητα έδωσε περίοδο χάριτος στον νέο επικεφαλής του ΟΤΕ, τα “ισχυρά χέρια” έτρεξαν το χαρτί με 10% τον Ιούλιο, με την προσδοκία πως οι θέσεις του Κώστα Νεμπή θα τους ικανοποιήσουν. Τα (συνολικά) 450 εκατ. προς τους επενδυτές (μέρισμα και πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών) δεν πολυ-ενθουσίασε την αγορά. Επιπλέον, κάποια στιγμή θα ήταν χρήσιμο να ξεκαθαριστεί και η ασάφεια σχετικά με την στάση του βασικού μετόχου, Deutsche Telekom. Θα μείνει- και πως;- θα φύγει; ή μήπως θα πουλήσει. Τα αυτονόητα που πρέπει να γνωρίζει η κοινότητα. 

*Σε αντίθεση, η Ideal Holdings ανακοίνωσε μεγέθη που η αγορά “τιμολόγησε” με αγορές και άνοδο της μετοχής έως τα 5,98 ευρώ. 

*Εγκρίθηκε το σχέδιο για “έξοδο” της Τράπεζας Κύπρου από το Χρηματιστήριο του Λονδίνου και “είσοδο” στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Για διπλή διαπραγμάτευση θα πρόκειται- και σε αυτή την περίπτωση- και πάλι. Να ξανά θυμίσω έναν από τους λόγους; Επιδίωξη η αύξηση της εμπορευσιμότητας (με στόχευση την δυνατότητα απο-επένδυσης των Gaius Capital, CarVal e.t.c ή ακόμη και μείωσης της θέσης τους; μήπως μέσω private placement). Αυτή την λεπτομέρεια την σημείωνε η DeA πρωί Τετάρτης. 

*Τώρα που έχει ολοκληρωθεί η ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων από τις διοικήσεις των τραπεζών. Για να δούμε τα συγκριτικά ενός ποιοτικού δείκτη: Απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων: Eurobank στο 16,50%, Πειραιώς, Εθνική στο 16% και Alpha Bank στο 13,5%. Για την Optima Bank ο συγκεκριμένος λόγος είναι στο 26,7% ( ! ) το πρώτο 6μηνο του έτους. Τα συμπεράσματα δικά σας. Το αναφέραμε πρόσφατα, το επαναλαμβάνω για να εξηγήσω την χθεσινή άνοδο της μετοχής, όταν ο τραπεζικός κλάδος διόρθωνε. Και για να έχουμε ευρύτερη εικόνα, από αρχή έτους Optima Bank άνοδος 49,23%, Γενικός Δείκτης 6,99% και 13,72% Δείκτης Τραπεζών. 

*Όσο πλησιάζει ο Σεπτέμβριος- οπότε (θεωρητικά) θα ξεκινήσει η τελική φάση της διαδικασίας απο-επένδυσης του ΤΧΣ από την Εθνική, τόσο τα “ισχυρά χέρια” θα απορροφούν την προσφορά που θα βγαίνει στις εκάστοτε διορθώσεις. Εάν δεν υπάρξουν ανατροπές-εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής το σχήμα αναδόχων θα είναι το ίδιο με του placement τον Νοέμβριο. Δηλαδή, JPMC, Goldman Sachs, Morgan Stanley, BofA και UBS. Η θέση του book runner μαθαίνω πως δεν έχει κλείσει, ότι η Goldman Sachs θεωρείται επικρατέστερη, αλλά χρόνος-ακόμη- υπάρχει.

*By the book το ΙΡΟ της ΤITAN America. Για το πρώτο 3μηνο του 2025, έχει πει η διοίκηση του ομίλου, η συγκυρία είναι super (αυξημένη ζήτηση-υψηλές τιμές) στη δε περίπτωση που εκλεγεί ο Ντόναλντ Τραμπ ακόμη καλύτερα. Γνωστό πως, θα στηρίξει την παλαιά/παραδοσιακή οικονομία, την διύλιση/πετρελαϊκές, δημόσιες επενδύσεις κ.λ.π. Αλλά και με την Κάμαλα Χάρις οι ΗΠΑ χρειάζονται ένα τεράστιο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων (κυρίως σε υποδομές, κατασκευές).

*Φθηνά έκλεισε η ΔΕΗ το deal με την Maquarie. Το enterprice value στα 700 εκατ., τα λειτουργικά κέρδη στα 100 εκατ., δηλαδή ένας λόγος 7Χ όταν άλλες συμφωνίες έχουν γίνει στις 12 και 14 φορές τα κέρδη. Η ΔΕΗ, διαθέτει εταιρείες προμήθειας στην Ρουμανία, άρα μπορεί να απορροφήσει την παραγωγή του υπέρ-πάρκου ή/και να αναπτύξει διασυνοριακές συνέργειες, λ.χ εξάγοντας στην Ελλάδα, σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας.

*Αυτά, με ευχές για ένα Σ.Κ χωρίς επιπλέον δυσάρεστα, τα ξανά λέμε από Δευτέρα.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask