Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΤο… δόγμα sell in May and go away επικρατεί και φέτος

Το… δόγμα sell in May and go away επικρατεί και φέτος

Παρ’ ότι το ελληνικό χρηματιστήριο έχασε το παγκόσμιο πάρτι των αγορών την τελευταία δεκαετία λόγω της δημοσιονομικής κρίσης στη χώρα, της εσωστρέφειας και της επενδυτικής απομόνωσης, τώρα βρίσκει τις αγορές σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, όπου οι φωνές για κορεσμό πληθαίνουν, όπως πληθαίνουν και οι εκτιμήσεις για αλλαγή οικονομικής πολιτικής λόγω πληθωρισμού.

Μοιραία, σε πιθανό γενικευμένο γύρισμα των αγορών διεθνώς, το Χ.Α. – ασχέτως αν η οικονομία της χώρας βρίσκεται σε momentum ανάπτυξης – νομοτελειακά θα επηρεαστεί, καθώς είναι μια μικρή και περιφερειακή αγορά που δεν μπορεί να κινηθεί κόντρα στο ρεύμα. Άλλωστε, όλα τα χρηματιστήρια πλέον είναι συγκοινωνούντα δοχεία, ενώ τα ίδια επενδυτικά «σπίτια» είναι που διοχετεύουν τις εντολές στις περισσότερες αγορές.

Θυμίζουμε ότι διεθνείς δείκτες – οδηγοί του παγκοσμίου χρηματιστηριακού συστήματος, πρόσφατα «χτύπησαν» νέα ιστορικά υψηλά, όμως το ελληνικό χρηματιστήριο ακόμα δεν κατάφερε να φτάσει ούτε στα περυσινά υψηλά των 950 μονάδων, όταν οι ξένοι δείκτες αποκατέστησαν τη ζημιά από τον Covid-19 ήδη από τα μέσα του 2020.

Τα επίπεδα των 900 – 910 μονάδων αποδεικνύονται δύσκολη εξίσωση για την αγορά, που εδώ και αρκετές ημέρες έχει δυσκολευτεί να κατοχυρώσει με πλήρη ασφάλεια, οπότε τελευταία οι αγοραστές αποδυναμώθηκαν, ενώ υπάρχουν και στοιχεία κορεσμού. Η αγορά είναι μπλοκαρισμένη τεχνικά, καθώς δεν υπήρξε η διόρθωση που ήταν απαραίτητη ύστερα από το τρίμηνο ράλι που έφερε άνοδο 21,47% στο Γ.Δ., με αποτέλεσμα να συσσωρεύσει τις προηγούμενες ημέρες, οπότε χθες καταγράφηκε πτωτική εκτόνωση – ξεμπλοκάρισμα.

Πλέον, μένει να δούμε – αναλόγως με το διεθνές κλίμα – αν στα επίπεδα των 880 μονάδων θα βγουν ξανά άμυνες και αναχώματα όπως έγινε την προηγούμενη εβδομάδα, ή αν θα πάμε σε πιο γενναία διόρθωση, ίσως με κίνηση προς τις 860 ή 850 μονάδες. Μια καλή διόρθωση θα επαναφόρτιζε με ρευστότητα το σύστημα και θα έδινε την ευκαιρία για νέες τοποθετήσεις σε πιο προσφιλή επίπεδα.

Διόρθωση 3,22% έως τώρα το Μάιο στο Χ.Α.

Επιβεβαιώνοντας το παλιό ρητό των αγορών «sell in May and go away», ο τρέχον μήνας αποδεικνύεται διορθωτικός για τις αγορές, σε μια συγκυρία που οι εκτιμήσεις για ανάγκη ουσιαστικότερης διόρθωσης διεθνώς έχουν κλιμακωθεί. Συνδυαστικά ασφαλώς με το ενδεχόμενο αλλαγής οικονομικής πολιτικής σε κεντρικό επίπεδο, λόγω πληθωρισμού.

Το Χ.Α. στις έντεκα έως τώρα συνεδριάσεις του Μαΐου έχει κλείσει πτωτικά στις εφτά, με το Γενικό Δείκτη να υποχωρεί σε ποσοστό 3,22%, τον FTSE 25 να χάνει 3,54% και τον τραπεζικό δείκτη στο -7,86%. Αντιθέτως, πολύ καλύτερη συμπεριφορά έχει ο δείκτης του μεσαίου χώρου Mid Cap που ενισχύεται κατά 0,43%, έχοντας οκτώ θετικές και μόλις τρεις αρνητικές συνεδριάσεις μέσα στο μήνα. Χθες ο Γ.Δ. έκλεισε στις 881,04 μονάδες με πτώση 2,18%, ενώ μετά από πολλές ημέρες κινήθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας σταθερά κάτω από τις 900 μονάδες, έχοντας υψηλό ημέρας στις 896,01 μονάδες.

«Φορτωμένες» οι αγορές διεθνώς

Σε διεθνές επίπεδο οι αγορές έτσι κι αλλιώς – εδώ και τουλάχιστον μια διετία – είναι «υπερφορτωμένες», δεδομένου ότι οι πολιτικές των κεντρικών τραπεζών να απελευθερώσουν μεγάλη ρευστότητα έχει οδηγήσει σε μια ιδιότυπη «νιρβάνα» τα χρηματιστήρια, τα οποία στην ουσία αποκόπηκαν από τα τεκταινόμενα στην πραγματική οικονομία.

Η χρηματοπιστωτική βιομηχανία έχει υπερ-γιγαντωθεί παγκοσμίως εν μέσω ενός ανατοφοδοτούμενου «κύκλου» συγχρονισμένης και μοχλευμένης ρευστότητας, που αναπαράγει τις… αξίες και πολλαπλασιάζει – λογιστικά τις αποτιμήσεις, οδηγώντας στο πιο μακροχρόνιο, ανθεκτικό και οικουμενικό bull market όλων των εποχών.

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, είναι σαφές ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο συμμαζέματος των αποτιμήσεων και – σε πρώτη φάση – ανάγκη διόρθωσης. Ήδη τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχουν καταγραφεί σημαντικές αναταράξεις σε διεθνές επίπεδο.

Αφορμή για το γύρισμα των αγορών είναι η μεγάλη ανησυχία για τον πληθωρισμό και η πιθανή προεξόφληση αλλαγής πολιτικής σ’ ό,τι αφορά τα επιτόκια μελλοντικά, καθώς επίσης το γενικευμένο ξεπούλημα στον τεχνολογικό κλάδο, λόγω και της ανάλογης πορείας που ακολουθούν τα κρυπτονομίσματα και κυρίως το bitcoin.

Σε ελεύθερη πτώση βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες τα κρυπτονομίσματα χάνοντας συνολικά πάνω από 600 δισ. από την συλλογική τους κεφαλαιοποίηση η οποία υποχωρεί τώρα πέριξ των 1,9 τρισ. δολαρίων. Η πτώση αυτή ήταν – εν πολλοίς – αναμενόμενη και προδιαγεγραμμένη. Οφείλεται κυρίως σε δομικούς και θεμελιώδεις παράγοντες και δευτερευόντως σε τεχνικούς.

Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προειδοποιεί για μεγάλους χρηματοπιστωτικούς κινδύνους, σημειώνοντας ότι είναι πιθανό να χρειάζονται επιπλέον μέτρα στήριξης, μόλις αρθούν αυτά για την πανδημία του κορονοϊού. Παράλληλα επισημαίνει ότι η υπερτίμηση στις χρηματιστηριακές αγορές μπορεί να κρύβει απειλές για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Μάλιστα, η ΕΚΤ, για να περιγράψει την κατάσταση που επικρατεί στα χρηματιστήρια, χρησιμοποίησε τη λέξη “exuberance”, παραπέμποντας με αυτό τον τρόπο στην ιστορική προειδοποίηση του πρώην διοικητή της Fed, Άλαν Γκρίνσπαν περί «παράλογης ευφορίας» (“irrational exuberance”), οποίος στα τέλη της δεκαετίας του ’90, όταν κέρδιζαν έδαφος οι μετοχές της τεχνολογίας, προειδοποιούσε ότι η αγορά ήταν υπερτιμημένη.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ