Τετάρτη, 8 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΤο "δια ταύτα" των αυξήσεων στα σταθερά τιμολόγια της ΔΕΗ

Το “δια ταύτα” των αυξήσεων στα σταθερά τιμολόγια της ΔΕΗ

Η εκτίναξη του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά οδηγεί τη ΔΕΗ σε αναπροσαρμογές των σταθερών της τιμολογίων. Τα τιμολόγια αυτά, μάλιστα, αποτελούσαν «καταφύγιο» για πολλούς καταναλωτές, που, όλο αυτό το τελευταίο διάστημα, όπου οι τιμές σε πολλά τιμολόγια εναλλακτικών παρόχων, λόγω της ρήτρας χονδρεμπορικής αγοράς, είχαν εκτιναχθεί, επέλεγαν να επιστρέψουν στη ΔΕΗ.

Πλέον με τις αυξήσεις που αναμένεται να ισχύσουν από την Παρασκευή 3/12 για τα νέα σταθερά τιμολόγια με την επωνυμία myHome Enter, η τιμή της Kwh (κιλοβατώρας) ανεβαίνει έως και 80%, ενώ η διάρκεια του συμβολαίου μπορεί να είναι μόνο ετήσια από διετής που ήταν μέχρι τώρα.  Βέβαια και με αυτές τις αυξήσεις και πάλι τα σταθερά τιμολόγια της ΔΕΗ παραμένουν ανταγωνιστικά σε σχέση με την αγορά.

Οι τιμές

Αναλυτικά, τα νέα σταθερά τιμολόγια προβλέπουν τιμή 0,18 ευρώ  ανά κιλοβατώρα από 0,105 ευρώ ανά κιλοβατώρα, που ήταν μέχρι πρότινος και για το νυκτερινό 0,13 ευρώ/ kwh  από 0,7897ευρω ανά κιλοβατώρα που ήταν μέχρι τώρα.

Υπενθυμίζεται ότι το Νοέμβριο στη χονδρεμπορική αγορά καταγράφεται περαιτέρω αύξηση της μέσης χονδρεμπορικής τιμής ηλεκτρικού ρεύματος στα 228,87 ευρώ/ MWh για τον Νοέμβριο, από 198,34 ευρώ που ήταν τον Οκτώβριο). Πρόκειται για πανευρωπαϊκό ρεκόρ, που οφείλεται και στις τιμές τόσο του φυσικού αερίου (95 ευρώ/MWh χθες στο διεθνές hub TTF της Ολλανδίας) όσο και των ρύπων (75 ευρώ/τόνος στο Ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο Ρύπων).

Οι παλιές συμβάσεις

Να σημειωθεί, βέβαια, ότι όσοι έχουν συνάψει συμβόλαια με τη ΔΕΗ για σταθερό τιμολόγιο θα έχουν τις παλιές τιμές, χωρίς να επηρεάζονται από τις αναπροσαρμογές,. Όπως προαναφέρθηκε, μάλιστα, από το Σεπτέμβριο είχε καταγραφεί μια έντονη στροφή καταναλωτών στη ΔΕΗ, λόγω της ελκυστικότητας των σταθερών τιμολογίων, κάτι που, μάλιστα, είχε οδηγήσει κάποιους ανεξάρτητους παρόχους σε σύνταξη επιστολής διαμαρτυρίας στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, όπου γινόταν λόγος για καταχρηστική συμπεριφορά της ΔΕΗ και αξιοποίηση δεσπόζουσας θέσης, με παράλληλη πώληση ρεύματος σε τιμές κάτω του κόστους.

 Υπενθυμίζεται ότι σε ανεξάρτητους παρόχους το κόστος ανά Kwh για σταθερά τιμολόγια κυμαινόταν στις περισσότερες των περιπτώσεων από τα 15 λετπά έως τα 22λεπτά. Οι χρεώσεις παγίων ήταν σε ένα μεγάλο εύρος τιμών, π.χ. από 17 έως 25  ευρώ ανά μήνα, ενώ βέβαια σε κάποιες περιπτώσεις προβλεπόταν και κάποιες ρήτρες.

Το νέο τιμολόγιο

 Πάντως η ΔΕΗ στα νέα τιμολόγια myHomeEnter, που ξεκινούν από τις 3 Δεκεμβρίου προσφέρουν χρέωση ενέργειας 18 λεπτά η κιλοβατώρα (ή 17 λεπτά για online αίτηση) και έκπτωση 50% στο πάγιο για τους πρώτους έξι μήνες για αιτήματα που θα γίνουν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021. Οι τιμές αυτές βέβαια είναι κάτω από τις σημερινές στη χονδρεμπορική αγορά, που σε μέσους όρους το Νοέμβριο ήταν σε επίπεδα άνω των 22 λεπτών/ Kwh. Ισχύουν, δε, για έναν χρόνο.

Βέβαια οι επιλογές στην τιμολόγηση της ΔΕΗ, όπως άλλωστε και των άλλων παρόχων στα σταθερά τιμολόγια βασίζονται σε πολιτικές αντιστάθμισης κινδύνου και εκτιμήσεων τιμών σε βάθος έτους.

Η πίεση στα οικονομικά στοιχεία

Αξίζει να σημειωθεί οι επιλογές αυτές στην τιμολόγηση είναι απότοκο των πιέσεων που δέχεται η επιχείρηση από τα όσα συμβαίνουν στην ενεργειακή αγορά και διεθνώς. Έτσι, από τις χαμηλές τιμές στη χονδρική αγορά πέρυσι, που έφεραν οριακά κέρδη στην επιχείρηση, φτάσαμε φέτος σε ζημιές προ φόρων ύψους 85 εκατ. ευρώ το 9μηνο λόγω της ενεργειακής κρίσης, από κέρδη 46,4 εκατ. ευρώ πέρυσι. Τα προ φόρων αποτελέσματα γ’ τριμήνου ανήλθαν σε ζημιές 98,8 εκατ. ευρώ (από ζημιές 4,6 εκατ. ευρώ πέρυσι). Τα αποτελέσματα εννεαμήνου μετά από φόρους ανήλθαν σε ζημιές 42,2 εκατ. ευρώ (από κέρδη 12,8 εκατ. ευρώ), ενώ τα αποτελέσματα τριμήνου μετά από φόρους ανήλθαν σε ζημιές 69,1 εκατ. ευρώ (από ζημιές 16,5 εκατ. ευρώ)

Επίσης, παρά την αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 5%, στα 3,696 δισ. ευρώ, τα επαναλαμβανόμενα EBITDA μειώθηκαν κατά 10%, στα 626,5 εκατ. ευρώ, καθώς οι λειτουργικές δαπάνες ήταν αυξημένες κατά 8,7%, στα 3,071 δισ. ευρώ.

Τα αποτελέσματα του φετινού εννιαμήνου δεν επιβαρύνθηκαν από έκτακτες χρεώσεις, όπως είχε συμβεί το 2020, για παράδειγμα για την προμήθεια φυσικού αερίου της περιόδου 2012 – 2019, παρόλα αυτά η επίδραση των υψηλών τιμών χονδρικής ήταν τόσο ισχυρή ώστε τα EBITDA να συρρικνωθούν κατά 18,6%, στα 576,9 εκατ. ευρώ με το περιθώριο EBITDA να υποχωρεί από 20,1% σε 15,6%

«Οι αυξημένες δαπάνες λόγω της ανόδου των τιμών φυσικού αερίου και δικαιωμάτων εκπομπών CO2 και συνακόλουθα και των τιμών της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, επηρέασαν αρνητικά την λειτουργική κερδοφορία της δραστηριότητας της Εμπορίας. Αυτή η αρνητική επίπτωση αντισταθμίστηκε σε μεγάλο βαθμό  από την αύξηση του μέσου εσόδου καθώς και από την βελτίωση του ενεργειακού μείγματος της δραστηριότητας της Παραγωγής. Επιπλέον, θετικά επέδρασε και η διενέργεια  πράξεων για την αντιστάθμιση του κινδύνου της διακύμανσης των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου» ανέφερε στην ανακοίνωσή της η εταιρία που προσέθεσε ότι:

«Το EBITDA του εννεαμήνου του 2021  όπως και αυτό του εννεαμήνου του 2020  επηρεάστηκε επίσης από ορισμένες εφάπαξ επιπτώσεις. Συνυπολογίζοντας τις επιπτώσεις αυτές το EBITDA  διαμορφώθηκε σε €576,9 εκατ. έναντι €708,3 εκατ. το εννεάμηνο του 2020.»

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ