Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΤο "δια ταύτα" της "πράσινης" συμφωνίας της ΔΕΗ με τους Ομίλους Κοπελούζου...

Το “δια ταύτα” της “πράσινης” συμφωνίας της ΔΕΗ με τους Ομίλους Κοπελούζου και Σαμαρά

Τη σύναψη Συμφωνίας – Πλαισίου Συνεργασίας με τους Ομίλους Κοπελούζου και Σαμαρά ανακοίνωσε η ΔΕΗ, το πρωί της Τετάρτης. Η συμφωνία αφορά στην εξαγορά χαρτοφυλακίου ΑΠΕ σε λειτουργία, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 66,6MW, την εξαγορά χαρτοφυλακίου ΑΠΕ υπό ανάπτυξη εγκατεστημένης ισχύος έως 1,7GW και την από κοινού ανάπτυξή του με τους Ομίλους Κοπελούζου και Σαμαρά, καθώς και την εξαγορά ποσοστού 20% στην εταιρεία Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης Α.Ε., η οποία αναπτύσσει μονάδα CCGT (840MW) και στην οποία η ΔΕΗ κατέχει ήδη πλειοψηφικό ποσοστό (51%).

Να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, με δραστηριότητες στην παραγωγή, διανομή και πώληση προηγμένων προϊόντων και υπηρεσιών ενέργειας εστιάζει στην Ελλάδα, την Ρουμανία και την Βόρεια Μακεδονία. Το παραγωγικό δυναμικό της ΔΕΗ ανέρχεται σε 11,5GW, με θερμικούς, υδροηλεκτρικούς σταθμούς και εγκαταστάσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με συνολική ετήσια παραγωγή ενέργειας περίπου 21TWh, ενώ η συνολική Ρυθμιζόμενη Περιουσιακή Βάση στα δίκτυα διανομής της ανέρχεται σε περίπου €4,3 δισ.. Ο Όμιλος ΔΕΗ αποτελεί τον μεγαλύτερο προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και τη Ρουμανία, εξυπηρετώντας 8,8 εκατ. πελάτες στους οποίους παρέχει περίπου 33TWh ηλεκτρικής ενέργειας και ένα ευρύ φάσμα ενεργειακών προϊόντων και υπηρεσιών. Η ΔΕΗ είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο και οι μετοχές της αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Το αποτύπωμα της στρατηγικής συμφωνίας

Με τη στρατηγική συμφωνία εξαγοράς ΑΠΕ σε λειτουργία και υπό ανάπτυξη από τους ομίλους Κοπελούζου και Σαμαρά, όπως αναφέρουν πηγές με γνώση, η ΔΕΗ κάνει ένα σημαντικό βήμα για τον ενεργειακό μετασχηματισμό της στην εγχώρια αγορά, για τη σταδιακή απόσυρση λιγνιτικών μονάδων και αύξηση των ΑΠΕ, με ιδιαίτερη έμφαση στα αιολικά.

Τι αγοράζει η ΔΕΗ

Με βάση πληροφορίες, η ΔΕΗ αγοράζει 2 αιολικά πάρκα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 43,3MW που μπήκαν πρόσφατα σε λειτουργία, το 2019 (11,5MW) και το 2024 (31,8MW). Κατασκευασμένα στην Κάρυστο (11,5MW) και τη Μάνη (31,8MW) τα δύο αιολικά πάρκα βρίσκονται σε περιοχές με υψηλό αιολικό δυναμικό. Αυτό καταδεικνύει και το Capacity Factor τους που φτάνει το 32% μεσοσταθμικά, μεγαλύτερο από το μέσο όρο της χώρας που βρίσκεται στο 27%. Επιπλέον, η ΔΕΗ θα αποκτήσει και φωτοβολταϊκά σε λειτουργία συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 23,3MW.

Η στρατηγική συμφωνία εξαγοράς περιλαμβάνει και έργα ΑΠΕ υπό ανάπτυξη συνολικής ισχύος έως 1,7GW. Από αυτά, τα 1.050 MW αφορούν σε έργα αιολικών πάρκων, ενώ τα υπόλοιπα σε φωτοβολταϊκά.

Η περαιτέρω ενίσχυση του αιολικού χαρτοφυλακίου της ΔΕΗ κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική, καθώς το μέχρι σήμερα portfolio έργων περιελάμβανε κυρίως φωτοβολταϊκά.

Σύμφωνα με πηγές της ΔΕΗ, το γεγονός ότι η συγκεκριμένη συμφωνία τόσο για τα έργα σε λειτουργία όσο και για τα υπό ανάπτυξη περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο έργα αιολικής ενέργειας επιτυγχάνει ένα σημαντικό ζητούμενο για τη ΔΕΗ, καθώς διαφοροποιεί το πορτοφόλιό της σε έργα ΑΠΕ, ενισχύοντας το μερίδιο των αιολικών έργων στο μείγμα. Η διαφοροποίηση του ενεργειακού μείγματος τόσο τεχνολογικά (αιολικά, ΦΒ, υδροηλεκτρικά) όσο και γεωγραφικά (Ελλάδα, ΝΑ Ευρώπη) αντιμετωπίζει με τον πιο αποδοτικό τρόπο την στοχαστικότητα των ΑΠΕ.

Τέλος, η συμφωνία περιλαμβάνει και την εξαγορά του 20% των μετοχών της Damco Energy του ομίλου Κοπελούζου στην Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης Α.Ε.. Με αυτό τον τρόπο, η ΔΕΗ αυξάνει το μερίδιό της από 51% σε 71% στην Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης και αποκτά καταστατική πλειοψηφίαΟ σταθμός θα διαδραματίσει κομβικό ρόλο και στην εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας προς τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και συγκεκριμένα προς Βουλγαρία και Βόρεια Μακεδονία και, κατ’ επέκταση, προς Σερβία.

 Η τιμή της συμφωνίας

Με βάση πηγές της ΔΕΗ, η εταιρεία εξαγοράζει σε συμφέρουσα τιμή τα εν λειτουργία έργα ΑΠΕ που περιλαμβάνονται στη συμφωνία καθώς το EV/EBITDA 7,2x είναι σημαντικά χαμηλότερο από αντίστοιχες πρόσφατες συμφωνίες που έχουν πραγματοποιηθεί.

Επιπλέον, το γεγονός ότι ο Όμιλος ΔΕΗ προβλέπεται να προσφέρει ως αντίτιμο συνδυασμό μετρητών και ιδίων μετοχών, και συγκεκριμένα, €106 εκατ. σε μετρητά και €70 εκατ. σε ίδιες μετοχές,  αυτό σημαίνει ότι δε χρειάζεται να χρησιμοποιηθούν ταμειακά διαθέσιμα για όλο το ποσό της εξαγοράς, ενώ παράλληλα αποτελεί και ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης του Ομίλου Κοπελούζου στη μετοχή της ΔΕΗ.

Η συμφωνία και το συνολικό πλάνο ανάπτυξης και μετασχηματισμού του Ομίλου ΔΕΗ

Σύμφωνα με το business plan του Ομίλου ΔΕΗ, όπως αναφέρεται, η τρέχουσα τριετία είναι η τριετία των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην παραγωγή. Το 2026 η εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ του Ομίλου θα διπλασιαστεί σε σχέση με σήμερα και θα φτάσει τα 8,9GW. Το 2026, οι ΑΠΕ θα αποτελούν το 68% του συνόλου της εγκατεστημένης ισχύος του Ομίλου ΔΕΗ, μέσα από επενδύσεις και συνεργασίες σε Ελλάδα και Ρουμανία αλλά και άλλες περιοχές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του Ομίλου ΔΕΗ θα αυξηθεί το 2026 στα 13,1GW από 10,7GW σήμερα, παρά τη σταδιακή απόσυρση μονάδων με καύσιμο το λιγνίτη, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο συνολικής ισχύος  2,8GW. Η στρατηγική απόφαση για απολιγνιτοποίηση προχωράει δυναμικά και μέχρι το τέλος του 2026 θα έχουν αποσυρθεί όλες οι μονάδες λιγνίτη. Έτσι, το 2026 ο Όμιλος ΔΕΗ θα έχει 75% χαμηλότερες εκπομπές COσε σχέση με το 2019.

Η μεγέθυνση του χαρτοφυλακίου έργων ΑΠΕ του ομίλου ΔΕΗ συντελείται τόσο μέσω οργανικής ανάπτυξης όσο και μέσω εξαγορώνκαι στρατηγικών συνεργασιών. Η συγκεκριμένη συμφωνία υπηρετεί ακριβώς αυτό το στόχο, καθώς συμβάλλει στην ενίσχυση του χαρτοφυλακίου των αιολικών έργων της ΔΕΗ.

Α. Οργανική ανάπτυξη

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η εταρεία, στο τέλος Α’ εξαμήνου 2024, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες διέθετε περίπου 3,3 GW Ανανεώσιμων Πηγών ενέργειας στο στάδιο «Υπό κατασκευή» ή «Έτοιμο προς κατασκευή», το οποίο αντιστοιχεί περίπου στο 80% των 4GW που απαιτούνται για την επίτευξη του στόχου των 5,5 GW που έχει τεθεί για το 2026 στο Capital Markets Day, τον Ιανουάριο.

Τα κυριότερα έργα που βρίσκονται υπό κατασκευή αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, είναι τα μεγάλα φωτοβολταϊκά στα εξαντλημένα λιγνιτωρυχεία. Στη Βόρεια Ελλάδα η ΔΕΗ έχει συνολικά περίπου 800MW υπό κατασκευή στην Πτολεμαΐδα (στο λιγνιτικό κέντρο Δυτικής Μακεδονίας) και στην ίδια περιοχή υπάρχει και αιολικό πάρκο 26MW που αναμένεται να ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες.

Αντίστοιχα, πρόσφατα ένα νέο αιολικό πάρκο, εγκατεστημένης ισχύος 140 MW, στη θέση Deleni της επαρχίας Vaslui στην ανατολική Ρουμανία, ήρθε να προστεθεί στην οργανική ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ του Ομίλου ΔΕΗ. Το νέο αιολικό πάρκο, το οποίο έχει μπει στη φάση κατασκευής από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, αποτελείται από 23 ανεμογεννήτριες και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2025.

Στρατηγικές συνεργασίες

Στην ανάπτυξη έργων ΑΠΕ από τον όμιλο ΔΕΗ στην Ελλάδα μέσω συνεργασιών ξεχωρίζουν:

·       Η κατασκευή συνολικά 940 MW φωτοβολταϊκών στην περιοχή των εξαντλημένων ορυχείων στην περιοχή του Αμυνταίου, σε συνεργασία με την RWE.

·       Τα 16 φωτοβολταϊκά έργα συνολικής αδειοδοτημένης ισχύος 1,6 GW, που αναπτύσσονται από τη Motor Oil και τη ΔΕΗ σε διάφορες τοποθεσίες.

·       Η συμφωνία με την Metlen Energy and Metals για την ανάπτυξη χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών έργων έως 2.000MW σε Ιταλία, Βουλγαρία, Κροατία και Ρουμανία, τα οποία θα αποκτώνται σταδιακά από τη ΔΕΗ όταν ολοκληρώνεται η σύνδεσή τους με τα ηλεκτρικά δίκτυα της κάθε χώρας.

·       Η συμφωνία με την Intrakat, η οποία περιλαμβάνει ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο 75 αιολικών και φωτοβολταϊκών έργων υπό ανάπτυξη συνολικής ισχύος 1,6GW.

Εξαγορές

Οι εξαγορές έργων ΑΠΕ σε λειτουργία επιταχύνουν την πράσινη μετάβαση του ομίλου ΔΕΗ.

Εκτός από την ανακοίνωση για τη σύναψη δεσμευτικής Συμφωνίας – Πλαισίου Συνεργασίας με τους Ομίλους Κοπελούζου και Σαμαρά για την εξαγορά χαρτοφυλακίου ΑΠΕ σε λειτουργία, η ΔΕΗ ανακοίνωσε πριν από ένα μήνα τη σύναψη δεσμευτικής συμφωνίας αγοραπωλησίας με την Evryo Group, η οποία ανήκει σε funds που ελέγχονται από την MacquarieAsset Management, για την εξαγορά του σημαντικού της χαρτοφυλακίου ΑΠΕ στη Ρουμανία, το οποίο περιλαμβάνει έργα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 629MW σε λειτουργία και περίπου 145MW υπό ανάπτυξη.

Η εξαγορά ενισχύει περαιτέρω τη στρατηγική ανάπτυξης του Ομίλου ΔΕΗ στη Ρουμανία και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, μέσω της προσθήκης ενός σημαντικού χαρτοφυλακίου ΑΠΕ σε λειτουργία, το οποίο περιλαμβάνει έργα χερσαίων αιολικών πάρκων 600ΜW, μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών 22MW,  πλωτού φωτοβολταϊκού πάρκου 1MW, συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας μπαταριών 6MW, και  περίπου 145MW υπό ανάπτυξη. Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας, το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ εν λειτουργία της ΔΕΗ στη Ρουμανία θα διπλασιαστεί και η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του Ομίλου ΔΕΗ θα ανέλθει σε 5,3GW. 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ