don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Το “δανέζικο” deal της Cenergy, τα πρώτα εταιρικά ομόλογα του 2022, το “σιγουράκι” της Goldman Sachs, η επιστροφή του Λάτση και η δικαίωση Στουρνάρα

*Η Oersted αναλαμβάνει το μεγάλο έργο της κατασκευής θαλάσσιου αιολικού πάρκου στις ΗΠΑ και “ξεκλειδώνει” το deal του δανέζικου κολοσσού με την Cenergy Holdings. Πέραν όλων των άλλων συνεργειών, που δρομολογούνται-πλέον- μεταξύ των δύο πλευρών ανοίγει ο δρόμος και για την προοπτική διεύρυνσης της ελεύθερης διασποράς του μετοχικού κεφαλαίου της ελληνικής εισηγμένης συμμετοχών. Στο μ.κ της Cenergy Holdings η Viohalco SA συμμετέχει με 79,78% (cenergyholdings.com) και-πλέον- ένα από τα ενδεχόμενα που είναι πιθανά, σύμφωνα με χρηματιστηριακές πηγές- είναι αυτό της εισόδου των δανών με ένα ποσοστό 5% έναντι ανάλογης συμμετοχής.

*Ακούω, πως τα πρώτα εταιρικά ομόλογα, που θα “βγουν” το 2022 είναι της ΤΕΝ (Νίκος Τσάκος), της Safe Bulkers (Πόλυς Χατζηϊωάννου), ενώ λέγεται πως το (ξανά) σκέφτεται η Costamare (Βασίλης Κωνσταντακόπουλος). Εάν προχωρήσουν οι εκδόσεις- καθώς χρειάζεται και το απαραίτητο κλίμα- τα υπολογίζουν για 100-120 εκατ. το κάθε ένα.

*Θα αναλάβει και το structure project της Εθνικής η Goldman Sachs; Στην αγορά θεωρούν “σιγουράκι”, πως ο συντονιστής της έκδοσης και αρχιτέκτονας του turn around story της ΔΕΗ, της διάθεσης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, καθώς ο αμερικανικός οίκος είχε πείσει την κυβέρνηση πως το τίμημα θα ξεπεράσει τα 2 δισ. Η Goldman Sachs ήταν το ένα από τα δύο αμερικανικά σπίτια, που είχαν αναλάβει και την αμκ της Alpha Bank. Το έτερο ήταν η JP Morgan.

*Τι θα σήμαινε ένα τέτοιο ενδεχόμενο; “Κλείδωμα” της διάθεσης ενός 20% (από το 43%) του μ.κ της Εθνικής που ελέγχει το ΤΧΣ, συνδυαστικά-σε δεύτερο χρόνο- μίας αμκ 800 εκατ.-1,2 δισ.

*Θεωρητικό-προσώρας- το ερώτημα εάν θα μπορούσε να επανέλθει στο εγχώριο banking ο Δρ Σπύρος Λάτσης. Δύο συμπληρωματικά ερωτήματα: επιθυμεί ο κ. Λάτσης την επάνοδο του; εάν ναι, αυτή θα διευκόλυνε διάφορα projects λ.χ. του Ελληνικού (Lamda Development), και εάν ναι μέσω ποιας (τραπεζικής) διαδικασίας. Εμείς τα θέτουμε να υπάρχουν.

*Εύλογα τα χαμόγελα στην Τράπεζα της Ελλάδος, μετά τις ανακοινώσεις Lagarde, και την στοχευμένη και-πιο ξεκάθαρη δεν γινόταν- υποστήριξη προς την Ελλάδα δήλωση της Γαλλίδας. Υπάρχουν…αφελείς, οι οποίοι αμφισβητούν τη μεθοδική δουλειά, που επιτελέστηκε από την ομάδα του Γιάννη Στουρνάρα όλο το προηγούμενο διάστημα, προκειμένου να επιτευχθεί η παρέμβαση της επικεφαλής της ΕΚΤ;

*Στο δια ταύτα, τι σημαίνει αυτό; Πως εάν βοηθήσουν και οι διεθνείς αγορές, ο διοικητής της ΤτΕ θα είναι εκ των σημαντικότερων παραγόντων στην προσπάθεια επίσπευσης του investment grade. Εάν με ρωτάγατε για πότε το βλέπω; Με βάση τα τωρινά δεδομένα, ακόμη και αρχές Δεκεμβρίου 2022.

*Τι σημαίνει η απόφαση της ΕΚΤ; Πέραν της άνετης υπέρ κάλυψης των αναγκών του Δημοσίου (μέσω ΟΔΔΗΧ), την δυνατότητα άντλησης φθηνού χρήματος από τις ισχυρές (διεθνοποιημένες) ελληνικές επιχειρήσεις.   

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask