Σάββατο, Ιανουάριος 18, 2025
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΤο ασανσέρ του τρόμου στα ευρωπαϊκά (και στα ελληνικά) ομόλογα

Το ασανσέρ του τρόμου στα ευρωπαϊκά (και στα ελληνικά) ομόλογα

Μπορεί ο νόμος για την αναδιοργάνωση του ΟΔΔΗΧ να είναι πλέον ενεργός, όμως ο Οργανισμός δεν έχει ασκήσει ακόμη τη νέα δυνατότητα που του δόθηκε να παρεμβαίνει στην δευτερογενή αγορά των ομολόγων.

Και μπορεί η ΕΚΤ να έχει εξαγγείλει το πρόγραμμα επανατοποθετήσεων στα «ευρωπαϊκά χαρτιά» προκειμένου να αποφευχθεί το φαινόμενο μιας αγοράς χρέους δύο ταχυτήτων αλλά προς το παρόν κινήσεις δεν έχουν γίνει καθώς δεν έχουν ανακοινωθεί καν οι λεπτομέρειες. Που οφείλεται λοιπόν η ταχύτατη διόρθωση στις αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων μεταξύ αυτών και των ελληνικών;

Η απόδοση του 10ετούς επανήλθε στο 3,7-3,8% όταν την προηγούμενη εβδομάδα είχε σκαρφαλώσει ακόμη και πάνω από το 4,5%. Αρμόδιες πηγές αποδίδουν την διόρθωση – η οποία παρατηρείται και σε άλλες χώρες όπως την Ιταλία η οποία έχει μπει στο επίκεντρο της προσοχής καθώς το δικό της χρέος δεν έχει τα χαρακτηριστικά του ελληνικού – στην προσδοκία ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αποδείξει με τις ανακοινώσεις της επόμενης συνεδρίασης ότι θα στηρίξει έμπρακτα την αγορά των ομολόγων και ειδικά στον νότο.

Οι ίδιες πηγές βέβαια δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την μεγάλη μεταβλητότητα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στη δευτερογενή αγορά, καθώς το να ανεβαίνει η απόδοση ομολόγου την μια εβδομάδα πάνω από μια εβδομάδα και την επόμενη να υποχωρεί κατά 50-60 μονάδες βάσης δεν αποτυπώνει μια φυσιολογική κατάσταση. Το αντίθετο. Έτσι, τα βλέμματα επικεντρώνονται αυτή τη στιγμή στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και στις λεπτομέρειες για τον τρόπο που θα γίνουν οι επανατοποθετήσεις.

Πόσα δισ. ευρώ αντιστοιχούν στην Ελλάδα; Πόσα στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές; Ποια θα είναι τα κριτήρια; Μέχρι πότε θα διαρκέσει το πρόγραμμα; Μέχρι το τέλος του 2024 όπως ακούγεται ή και μετά;

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ