Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΤουρκολιβυκό μνημόνιο: Μια ακόμη ακραία συμφωνία- Η διαμαρτυρία της Ελλάδας

Τουρκολιβυκό μνημόνιο: Μια ακόμη ακραία συμφωνία- Η διαμαρτυρία της Ελλάδας

Για τις επιδιώξεις της Άγκυρας και το παράνομο Τουρκολιβυκό μνημόνιο μίλησε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πέτρος Λιάκουρας, ο οποίος σχολίασε πως η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε οριοθετήσεις και να σκεφτεί σοβαρά την περίπτωση προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, αφού επεκτείνει την αιγιαλίτιδα στα 12 ν.μ. νότια της Κρήτης.

«Χάσαμε χρόνο διότι έπρεπε να είχαμε κάνει πολλές οριοθετήσεις με διάφορα άλλα κράτη, της Λιβύης συμπεριλαμβανομένης, και να προσπερνούσαμε τον σκόπελο εκείνο που οι Λίβυοι ήθελαν μειωμένη επήρεια σε σχέση με τη Γαύδο. Αν όλα αυτά είχαν ολοκληρωθεί, σήμερα δεν θα είχαμε να αντιμετωπίσουμε τέτοια με τέτοια μελανά προβλήματα», όπως είπε.

Αναφερόμενος στην προκλητική ανακοίνωση των Τούρκων ο Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Πειραιά δήλωσε ότι «είναι ακόμη μία ακραία συμφωνία- εκβιάζοντας προφανώς- την οποία υιοθετεί η Τουρκία με τη Λιβύη». Πρόσθεσε δε ότι «για να μπορέσει να αποκτήσει αυτό που λέμε αντικειμενική υπόσταση, θα πρέπει γι’ αυτήν τη συμφωνία να μην έχει διαμαρτυρηθεί κάποιο άλλο κράτος, ειδικά εάν είναι αυτό το οποίο επηρεάζεται ή πραγματικά ζημιώνεται, όπως η Ελλάδα».

Μιλώντας για το πώς επηρεάζει αρνητικά τη χώρα μας αυτή συμφωνία ο κ. Λιάκουρας διευκρίνισε: «Από τη στιγμή που η Ελλάδα έχει πραγματικά διαμαρτυρηθεί, αυτή η συμφωνία δεν μπορεί να αποτελέσει μία αντικειμενική κατάσταση. Η συμφωνία μεταξύ των δύο μερών (Τουρκίας και Λιβύης) ισχύει, αλλά δεν ισχύει έναντι των υπολοίπων».

Αναφερόμενος στην αντίδραση της Ελλάδας και της Αιγύπτου μετά την ανακοίνωση της Άγκυρας ο κ. Λιάκουρας εξήγησε ότι διεκδικούν την ενίσχυση του ενός και του άλλου κράτους. «Αν δεν υπάρξει διαμαρτυρία σημαίνει σιωπηρή αποδοχή, το οποίο δεν θα έπρεπε ποτέ να συμβεί. Η διαμαρτυρία σημαίνει και κάτι περισσότερο, ότι όχι μόνο δεν είναι αντιτάξιμο έναντι της Ελλάδος και της Αιγύπτου, αλλά δεν μπορεί να είναι και αντικειμενική κατάσταση για οποιονδήποτε άλλο».

Και όπως δήλωσε, «να πείσουμε τα υπουργεία Εξωτερικών να δίνουν οδηγίες στους ναυτιλλομένους της περιοχής να μην το λαμβάνουν υπόψη. Εκεί φαίνεται το αποτέλεσμα αυτής της διαμαρτυρίας και το αποτέλεσμα αυτής της συμμαχίας, την οποία επιδιώκουμε με τα υπόλοιπα κράτη».

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ