Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΤουρκία: Ανάπτυξη της οικονομίας 1,8% το 2020

Τουρκία: Ανάπτυξη της οικονομίας 1,8% το 2020

Η τουρκική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 5,9% στο τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους και 1,8% για το σύνολο του 2020, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, από τα οποία προκύπτει ως μία από τις λίγες στον κόσμο που απέφυγαν τη συρρίκνωσή τους λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Ενισχυμένο από τη μεγάλη αύξηση των δανείων στα μέσα του 2020, το ΑΕΠ αυξήθηκε στο τέταρτο τρίμηνο κατά 1,7% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με στοιχεία της τουρκικής στατιστικής υπηρεσίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, η αύξηση του ΑΕΠ στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, με ρυθμό ταχύτερο από τον δυνητικό ρυθμό ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας, καθοδηγήθηκε από τον διπλασιασμό σχεδόν των δανείων από κρατικές τράπεζες για την αντιμετώπιση του πρώτου κύματος του κορονοϊού.

Το Reuters σημειώνει ότι αν και η αναπτυξιακή επίδοση της Τουρκίας ήταν καλύτερη σε σχέση με όλες τις αναδυόμενες αγορές και τις χώρες της G20, με εξαίρεση την Κίνα, σημειώθηκε με κόστος: ο φθηνός δανεισμός επιτάχυνε την πτώση της ισοτιμίας της λίρας, βύθισε τα συναλλαγματικά διαθέσιμά της και συνέβαλε στην εκτίναξη του πληθωρισμού στο 15%. Επίσης, λίγες νέες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν.

Η ισοτιμία της λίρας σταθεροποιήθηκε στις 7,351 λίρες ανά δολάριο μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για το ΑΕΠ και ήταν 1% υψηλότερη στη διάρκεια της ημέρας. Το τουρκικό νόμισμα έκανε βουτιά την περασμένη εβδομάδα, μετά το ράλι που είχε ξεκινήσει στις αρχές Νοεμβρίου, όταν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε υποσχεθεί μία νέα, φιλική έναντι των αγορών, οικονομική περίοδο.

Ο νέος κεντρικός τραπεζίτης αύξησε έκτοτε τα επιτόκια, μειώνοντας δραστικά τις πιστώσεις. Ο υπουργός Οικονομικών Λουτφί Ελβάν, ο οποίος διορίσθηκε τον Νοέμβριο, έγραψε στο Twitter ότι η Τουρκία θα θέσει φέτος ως προτεραιότητα τη σταθερότητα των τιμών. Αναλυτές λένε ότι η τουρκική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά περίπου 5% το 2021, παρά τη σφιχτή νομισματική πολιτική.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ