don't even ask

don't even ask

spot_img

Το…Βυζάντιο των Βρυξελλών, η ευχάριστη έκπληξη (Intralot), το “φέσι” της Avramar, η στρατηγική της Intrakat, ο στόχος της ΔΕΗ, η…αντίδραση Βαρδινογιάννη μέσω Optima και από τα καπετανάτα στα…Δουκάτα (ΠΑΣΟΚ)

*Η διόρθωση της Nvidia “πλήγωσε” την Wall Street. OK, αλλά κοινή η εκτίμηση πως έχει ξεφύγει κάπως η κατάσταση με τις αποτιμήσεις συγκεκριμένων huper stocks. Παράλληλα, ο Τζο Μπάιντεν-κυρίως ενόψει εκλογών (σ.σ. 5 Νοεμβρίου) “τυπώνει” αφειδώς χρήμα/δηλαδή χρέος που δολαριοποιημένο διαχέεται στις διεθνείς αγορές, οικονομίες. Αναλογικά βέβαια, με την Ευρώπη να εξακολουθεί να “πληρώνει” το μεγαλύτερο μερίδιο κόστους/βάρους.

*Την ίδια ώρα στο…Βυζάντιο των Βρυξελλών οι ολίγιστοι επιμένουν να παίζουν τις “μουσικές καρέκλες” λες και υπάρχει χρόνος/χώρος. «Κλείδωσε» η τριπλέτα Φον ντερ Λάιεν, Κόστα και Κάλας για την ηγεσία της ΕΕ. Συμφωνία μεταξύ των διαπραγματευτών για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τις τρεις κορυφαίες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Κόστα αντικαθιστά τον Μισέλ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Αύριο, Πέμπτη, η τελική έγκριση από τους πολιτικούς αρχηγούς των κρατών-μελών. Για να δούμε.

*Τα «αμυντικά ομόλογα» είναι πιθανό να αποσυρθούν από το τραπέζι της συνόδου κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών την Πέμπτη, όπου θα συζητηθούν οι κορυφαίες προτεραιότητες της επόμενης πενταετίας. Η αποδυναμωμένη- σε αυτή την φάση- Γαλλία παραχωρεί και άλλο ζωτικό χώρο στην Γερμανία. Εύλογο το ενδιαφέρον για τα ανταλλάγματα- που θέλω να πιστεύω- ότι εξασφάλισε η Αθήνα από την σταθερή- και μέχρι τέλους- υποψηφιότητας ντε Λάιεν. Δεν εξηγείται αλλιώς η επιμονή του Κυριάκου Μητσοτάκη.

*Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι υπήρξε επί μακρόν υπέρμαχος του κοινού χρέους, αλλά υπάρχει ερωτηματικό για το αν θα συμπεριλάβει κι ο ίδιος μια τέτοια αναφορά όταν δημοσιεύσει, τις επόμενες εβδομάδες, την έκθεση για τον τρόπο ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ. Αυτά εκτός, στις Βρυξέλλες και για να δούμε που θα μας βγάλουν.

*Στα εντός, σήμερα ξεχωρίζει η γ.σ μετόχων της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στις 17.00′. Προφανώς, μετά το mega deal με Masdar οι μέτοχοι/επενδυτές θα έχουν πολλά και ενδιαφέροντα να ρωτήσουν τον Γιώργο Περιστέρη. Και εκείνος, εύλογα με άλλον αέρα, θα έχει εξίσου πολλά και ενδιαφέροντα να απαντήσει.

*Αύριο, Πέμπτη, ξεκινά η ΔΕΗ στις 12.00′ συνεχίζουν HelleniQ Energy, Lamda Development, θα αιτηθούν την έγκριση οικονομικών αποτελεσμάτων 2023. Μεταξύ άλλων, εγκρίνονται και θέματα που αφορούν σε πολιτική αμοιβών. Στο συγκεκριμένο έχουμε 3-4 περιπτώσεις που ισχυρές ομάδες μειοψηφίας δεν ψήφισαν αμοιβές, μπόνους κ.λ.π. Πέρασαν μεν με “αστερίσκους” δε…

*Η ΔΕΗ ήδη έχει πιάσει υψηλότερο στόχο λειτουργικής κερδοφορίας σε σχέση με τις προβλέψεις της και όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος και CEO, Γιώργος Στάσσης με αφορμή τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, για το 2024 ο πήχης των επαναλαμβανόμενων EBITDA ανεβαίνει στα 1,8 δισ. ευρώ. Οι εκτιμήσεις της αγοράς θέλουν τον επικεφαλής του ομίλου να επιβεβαιώνει το guidance και όλοι ελπίζουν και σε κάτι υψηλότερο…

*Άνθρωπος της DeA θα περάσει από την γ.σ της HelleniQ Energy. O Ανδρέας Σιάμισιης θα παρουσιάσει στους μετόχους της εισηγμένης τον απολογισμό της περασμένης χρονιάς αλλά και τις προοπτικές για το 2024. Σε 3πλό ταμπλό το ενδιαφέρον: το νέο “χαράτσι” της κυβέρνησης- για δεύτερη σερί χρήση- το επόμενο placement των βασικών μετόχων και οι εξελίξεις στην Elpedison. Πιθανόν να ερωτηθεί και για την (επενδυτική) μειοψηφική παρουσία της Metlen στο μ.κ.

*Αρκετά και χρήσιμα τα συμπεράσματα από την χθεσινή συνεδρίαση. Με πρώτο και καλύτερο αυτό της επίδειξης ισχύος από την πλευρά Βαρδινογιάννη- μέσω Optima Bank και Motor Oil. Τι και αν “έκοβε” μέρισμα (0,44/τμχ) η πρώτη, από νωρίς ενεργοποιήθηκαν αγοραστές στα 12,58 ευρώ, στα γρήγορα κάλυψαν την διαφορά και λίγο μετά τις 11.00′ είχαν περάσει σε νέο ιστορικό υψηλό, πάνω και από τα 13 ευρώ. Αυτά είναι, με αποτίμηση προς τα 950 εκατ. ευρώ η Optima Bank θέτει-από τώρα- υποψηφιότητα και για νέα αναβάθμιση-ένταξη στον FTSE25, μέσα στο 2024; πολύ πιθανόν.

*Και μία απάντηση σε όσα ακούω δεξιά- αριστερά πως οι διοικήσεις των 2 ομίλων ήταν ενήμερες για το νέο “χαράτσι”, η DeA είναι σε θέση να γνωρίζει ότι στην περίπτωση της ΜΟΗ ουδεμία ενημέρωση είχε προηγηθεί. Απλά μία τυπική επικοινωνία το βράδυ της προηγούμενης. Και φρόνιμο θα ήταν οι δεξιά-αριστερά να μην επιμείνουν με την συγκεκριμένη διαρροή, γιατί θα εκτεθούν και πάλι. Εξηγούμαι, για να μην παρεξηγούμαι.

*Την έκανε την ευχάριστη έκπληξη χθες η Intralot. Με συναλλαγές 4,34 εκατ. μτχ ( ! ) στο συν 5,48% ( !! ) και τα 1,154 ευρώ. Στόχος η υπέρβαση των 1,264 ευρώ, σε πρώτη φάση.

*Για το θέμα της νέας έκτακτης φορολογικής επιβάρυνσης, από τον ΣΕΒ και τον νεοεκλεγέντα Σπύρο Θεοδωρόπουλο ένα δελτίο τύπου, να γνωρίζει η κοινότητα ποια είναι η θέση του Συνδέσμου; Έτσι είναι με τους bankable.

*Avramar και με ευθύνη των τραπεζιτών το “φέσι” δεκάδων εκατ. ευρώ. Το haircut είναι η εύκολη λύση- μόνο που φορτώνεται και στους ισολογισμούς των τραπεζών- πέραν των πλατών των φορολογουμένων. Αλήθεια, γιατί 2 μέτρα και 2 σταθμά, προς γενναίο “κούρεμα” οφειλών/δανείων και στην Avramar- όπως και με την τουρκική Dardanell στην περίπτωση της Kallimanis. Αλλά στην συγκεκριμένη δεν έγινε ανάλογη χρήση/haircut στους βασικούς μετόχους-ιδρυτές της αιγιώτικης εταιρείας. Τα μέλη της οικογένειας Καλλιμάνη έβαζαν το “χέρι στην τσέπη” αλλά οι τραπεζίτες δεν συζήτησαν καν ένα εύλογο “κούρεμα”.

*Αρνητικός πληθωρισμός το μότο του Τάκη Θεοδωρικάκου, σύμφωνα με άνθρωπό μας στο υπ. Ανάπτυξης. ΟΚ, ας καταφέρει πρώτα τον πληθωρισμό απληστίας να τον “προσγειώσει” σε απλό και για αρνητικό μακάρι.

*Τον στρατηγικό σχεδιασμό του Ομίλου Intrakat για τα επόμενα χρόνια, που περιλαμβάνει επέκταση του χαρτοφυλακίου ΣΔΙΤ και Παραχωρήσεων, επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), ενίσχυση της παρουσίας στην αγορά της Ρουμανίας, πιθανές εξαγορές, αλλά και ανάπτυξη άλλων δραστηριοτήτων, παρουσίασε χθες σε εκπροσώπους της επενδυτικής κοινότητας, ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Αλέξανδρος Εξάρχου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης, το 2026, ο κύκλος εργασιών του ομίλου αναμένεται να ξεπεράσει τα 2,5 δισ (EBITDA) έσοδα τα 200 εκατ. και οι επενδύσεις σε ΑΠΕ και ΣΔΙΤ το 1 δισ.

*Θα είχε πλάκα αλλά…Κάλπες για τις 3 και 10 Νοεμβρίου εισηγείται ο Δήμαρχος Αθηναίων με επιστολή. Κακός σύμβουλος η βιασύνη, απαντούν πηγές του ΠΑΣΟΚ. Αγνοεί και ότι στις 10 Νοέμβρη είναι ο Μαραθώνιος…ξέρω κόσμο και κοσμάκη που ψήφισε Δούκα επειδή ήθελε να φύγει ο Μπακογιάννης. Ας μην το πάνε στο άλλο άκρο, να πούνε πούσαι Μπακογιάννη. Ας τον μαζέψει κάποιος, τον Δούκα εννοώ…

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask