ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ
Μετά από το “πιάσιμο” του μεγάλου milestone, που σηματοδότησε η είσοδος της Coinbase στην αμερικανική χρηματαγορά, τα κρυπτονομίσματα έμοιαζαν να ατενίζουν το μέλλον με πιο ισχυρές βάσεις από ποτέ. Αυτό, και οι θεσμικοί επενδυτές που στρέφονται προς αυτά, κάνουν το ράλλυ τους, να μοιάζει πιο “σίγουρο”. Έτσι, την περασμένη εβδομάδα, είδαμε το βασικό crypto, το bitcoin, να φτάνει νέο ιστορικό υψηλό, στα 64.800 δολάρια. Μερικές μέρες όμως, μέχρι το Σαββατοκύριακο, αρκούσαν για να αναστρέψουν την εικόνα.
Την Κυριακή, το bitcoin είχε χάσει ως και 19,5% από το υψηλό, φτάνοντας ως και τα 52.148,98 δολάρια το πρωί της Κυριακής, για να επανέλθει ελαφρά, κοντά στις 55.000. Μαζί του, δέχτηκαν το χτύπημα όλα τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα, όπως το ether, αλλά και το dogecoin, το οποίο είχε ξεκινήσει ως… πλάκα από ένα meme και κατέληξε να κάνει (και αυτό) ράλλυ. Το δεύτερο μεγαλύτερο crypto, το ether, έχασε ως 18% της αξίας του, πέφτοντας κάτω από τις 2.000 δολάρια την Κυριακή, από το ρεκόρ των 2.500 που είχε χτυπήσει μέσα στην εβδομάδα. Το dogecoin, το οποίο είχε κερδίσει ως και 400% (!) γεννώντας φόβους για φούσκα, έπεσε από τα 45 σεντς ως και στα 24 το Σαββατοκύριακο.
Προς το παρόν, είναι μάλλον αδύνατο να πει κανείς με βεβαιότητα τι είναι αυτό που προκαλεί αυτή τη διόρθωση, ακόμα και αν όντως τα κρυπτονίσματα έχουν μπει σε bear market. Κατά πολλούς, υποβόσκει πανικός από ένα -μη επιβεβαιώμενο- ρεπορτάζ στο Twitter, βάσει του οποίου, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ετοιμάζεται να επιβάλλει κυρώσεις για ξέπλυμα χρήματος σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που χρησιμοποιούν κρυπτονομίσματα. Τις “φωτιές” άναψε ένα tweet από τον λογαριασμό @Fxhedgers που επικαλείτο ανώνυμες πηγές και έγινε γρήγορα viral το Σάββατο.
Με τις αμερικανικές Αρχές να μη σχολιάζουν προς το παρόν το ζήτημα, μπορεί να αναρωτηθεί κανείς εάν είναι λογικός αυτός ο πανικός. Ο Jesse Powell, CEO του Kraken, του τέταρτου μεγαλύτερου ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων του πλανήτη (βάσει όγκων συναλλαγών), λέει πως “ναι”. Την περασμένη εβδομάδα, μιλώντας στο CNBC, o Powell έλεγε ότι “πιστεύω πως μπορεί να υπάρξει μια αυστηροποίηση στον τρόπο που αντιμετωπίζουν τα κρυπτονομίσματα” οι κυβερνήσεις. Και αυτός, φυσικά, δεν το έβγαζε… από το μυαλό του.
Το “καμπανάκι” έχει χτυπήσει, όπως έχουμε ξαναγράψει στο finupnews.gr: Μια σειρά αξιωματούχων, από την Αμερικανίδα Υπουργό Οικονομικών, Janet Yellen στην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Christine Lagarde, Ινδούς αξιωματούχους και σε άλλες κυβερνήσεις, έχουν χτυπήσει τα πρώτα “καμπανάκια” για τη χρήση του bitcoin για ξέπλυμα χρήματος, χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και άλλες παράνομες δραστηριότητες. Σκεφτείτε: Θα χρειαζόταν μόνο μια πληροφορία στις αμερικανικές Αρχές για χρηματοδότηση τρομοκρατικών ομάδων μέσω bitcoin, για να χτυπηθεί από αυτές το κρυπτονόμισμα. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό.
Για παράδειγμα, η αμερικανική κυβέρνηση έχει προτείνει πρόσφατα την ψήφιση ενός νόμου για την καταπολέμηση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, ο οποίος θα απαιτεί από τους κατόχους κρυπτονισμάτων σε προσωπικά ψηφιακά πορτοφόλια να υπόκεινται μια σειρά ελέγχων και ταυτοποιήσεων εάν πραγματοποιούν συναλλαγές που ξεπερνούν τις 3.000 δολάρια. Στην Ευρώπη, υπάρχει παρόμοια σκέψη και ο τρόπος με τον οποίο κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές Αρχές για να “ξεκαθαρίσουν” ότι δεν θα ξεπλένεται μαύρο χρήμα στις αγοραπωλησίες έργων τέχνης, δείχνει ότι μπορούν να αγνοήσουν τους… πάντες και να επιβάλλουν σκληρούς ελέγχους εν μία νυκτί.
Ο Powell -ο οποίος παρεμπιπτόντως επίσης εξετάζει την είσοδο του Kraken στη Wall Street- αν και πιστεύει ότι μια κυβερνητική παρέμβαση στα κρυπτονομίσματα θα αργήσει, παραδέχεται ότι “κάτι τέτοιο πραγματικά θα μπορούσε να πλήξει τα κρυπτονομίσματα και να σκοτώσει την αρχική σκέψη για τη χρήση τους, που ήταν να είναι οι οικονομικές υπηρεσίες προσβάσιμες σε όλους”.
Πέραν αυτών, υπάρχουν επενδυτές οι οποίοι δεν κρύβουν την ανησυχία τους ότι τα κρυπτονομίσματα, όπως το bitcoin, αποτελούν αυτή τη στιγμή μια φούσκα. Η περίπτωση του dogecoin, ενισχύει την άποψή τους για φούσκα στην αγορά κρυπτονομισμάτων, η οποία ούτως ή άλλως έχει ως κύριο χαρακτηριστικό της την σε τρομακτικά επίπεδα υψηλή μεταβλητότητα. Έχουν, άραγε δίκιο, ή απλά τα cryptos παίρνουν “μια ανάσα” πριν συνεχίσουν το ράλλυ; Θα δικαιωθούν όσοι προβλέπουν την… καταστροφή, ή θα παρακολουθούν φοβισμένοι τα κρυπτονομίσματα να φτάνουν σε δυσθεώρητα ύψη την αξία τους; Δυστυχώς, ο μόνος ο οποίος μπορεί να δώσει απάντηση με απόλυτη βεβαιότητα, είναι μόνο ένας: Ο χρόνος…