Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΤι θ’ αλλάξει στο στεγαστικό μου δάνειο από τη μείωση του επιτοκίου...

Τι θ’ αλλάξει στο στεγαστικό μου δάνειο από τη μείωση του επιτοκίου της ΕΚΤ;

Πέμπτη «κληρώνει» αλλά Παρασκευή δεν… πληρώνει. Θα χρειαστεί χρόνος αρκετός για να φανεί η μείωση του επιτοκίου στη δόση του στεγαστικού δανείου εκατοντάδων χιλιάδων δανειοληπτών. Και όταν λέμε χρόνος, εννοούμε μήνες αρκετούς οπότε υπομονή τουλάχιστον μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2025 και βλέπουμε.

Να και το γιατί. Ο νέος δανειολήπτης επιλέγει σε αυτή τη φάση το σταθερό επιτόκιο τριών ή πέντε ετών πολύ απλά διότι είναι χαμηλότερο από το κυμαινόμενο. Το σύνηθες είναι το κυμαινόμενο (με το ρίσκο) να έχει και καλύτερη απόδοση (δηλαδή να είναι χαμηλότερο) από το σταθερό. Όμως ζούμε σε περίεργους καιρούς οπότε ισχύει το μη αναμενόμενο. Να ρίξουν οι τράπεζες το σταθερό επιτόκιο κάτω από το 3,5-4% που είναι σήμερα δεν είναι και πολύ αναμενόμενο. Θα δούμε βέβαια πως θα λειτουργήσει ο ανταγωνισμός στον οποίο πολύ ελπίζουν αλλά προς το παρόν κρατάμε μικρό καλάθι μέχρι να δείξει δείγματα γραφής τόσο ο 5ος παίκτης όσο και οι μη τραπεζικοί οργανισμοί που έχουν πλέον τη δυνατότητα να δώσουν στεγαστικά δάνεια.

Όσο για τους υφιστάμενους δανειολήπτες, η δόση τους «προστατεύεται» προς το παρόν από το πλαφόν που έχουν θέσει οι τράπεζες. Για τα στεγαστικά που είναι συνδεδεμένα με το επιτόκιο της ΕΚΤ, το πλαφόν είναι στο 3,3% ενώ η ΕΚΤ αναμένεται να μειώσει αύριο το επιτόκιο για τα δάνεια στο 4% (από 4,25%). Άρα θα χρειαστούν τουλάχιστον τρεις μειώσεις ακόμη για να φανεί κάτι στον οριζόντα. Το ίδιο ισχύει και για όσους δάνεια συνδεδεμένα με το Euribor.

Συμπέρασμα: μην περιμένουμε κάτι καλύτερο για τις δόσεις των δανείων. Μην περιμένουμε άμεσα ότι θα αυξηθούν οι εκταμιεύσεις καθώς οι δυνητικοί αγοραστές θα περιμένουν το πρόγραμμα ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ (όσοι τουλάχιστον πληρούν τα διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια) και αυτό θα υλοποιηθεί μετά το πρώτο τρίμηνο του 2025. Υπομονή λοιπόν. Από του χρόνου τα… σπουδαία. 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ