*Άνοδος στην Wall Street μετά την υποχώρηση του πληθωρισμού χονδρικής τον Αύγουστο. Οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν ελαφρώς στις 230.000 (για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου) από 228.000 μία εβδομάδα νωρίτερα. Η οικονομία δεν καταρρέει, επομένως η Fed έχει χρόνο να μειώσει τα επιτόκια, δηλώνει (CNBC) ο Brian Henderson της BOK Financial. Πιθανότατα θα ξεκινήσουν με περικοπές 25 μονάδων βάσης τον Σεπτέμβριο, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο και στη συνέχεια μπορεί να επιβραδυνθούν σε μειώσεις ανά τρίμηνο το 2025. Η Fed θα συνεδριάσει στις 18 Σεπτεμβρίου και αναμένεται ευρέως να μειώσει τα επιτόκια από το επίπεδο του 5,25%-5,5%. Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που δημοσιεύθηκαν αυτή την εβδομάδα χρησιμεύουν ως τα τελικά στοιχεία ενόψει της συνεδρίασης.
*“Βουτιά” 13% για τη μετοχή της Modena, μετά την ανακοίνωση από τη διοίκηση της φαρμακοβιομηχανίας για μείωση εξόδων-έως 1,1 δισ $- έως το 2027. Ανοδικής διόρθωσης από τα χαμηλά 3ετίας για το Brent, στα 72,23 (2,59%), ο χρυσός στα 2.581$/ουγγιά.
*Ουδεμία έκπληξη από την συνεδρίαση της ΕΚΤ- μείωση επιτοκίων κατά 25 μ.β, προεξοφλημένη εδώ και μέρες- αμφίσημες και πάλι οι ανακοινώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ. Δήλωσε το προφανές, τα επιτόκια έχουν μπει σε τροχιά μείωσης αλλά και πως δεν δεσμεύεται για τη συνέχεια. Δύο συνεδριάσεις της ΕΚΤ μένουν μέχρι το τέλος 2024, στις 17 Οκτωβρίου και τις 12 Δεκεμβρίου. Εκ των ων ουκ άνευ άλλη μία των 25 μ.β μπας και… Τουλάχιστον η επικεφαλής της ΕΚΤ ήταν σαφής ως προς την Έκθεση Ντράγκι, “περιλαμβάνει μια διάγνωση αυστηρή αλλά δίκαιη κατά την εκτίμησή μας. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που προτείνει ο Ντράγκι θα βοηθούσαν σημαντικά την Ευρώπη να γίνει πιο ισχυρή”. Για όσους δεν το έχουν (ή δεν θέλουν) να το καταλάβουν για κάποιον ο οποίος γνωρίζει δεν προτείνει για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, αλλά προειδοποιεί για την διάσωση της.
*Με ευθεία παρέμβαση Ισραήλ η πίεση/παρότρυνση προς Κύπρο και Ελλάδα να προχωρήσουν στην υπογραφή συμφωνίας για την διασύνδεση Great Sea Interconnector. Ουάσιγκτον, Τελ-Αβίβ μέχρι και οι Βρυξέλλες πιέζουν προς Λευκωσία και Αθήνα να πουν το ΟΚ. Η Αθήνα έκανε ένα σημαντικό βήμα, ανέλαβε το 50% (37%) του κόστους ανάκτησης λόγω “ανωτέρας βίας”. Ανέτρεξα και πάλι στον “Φιλελεύθερο” (philenews.com): Υπάρχει πρόοδος σε ό,τι αφορά τις συζητήσεις για το θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης, είπε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος απαντώντας σε επικρίσεις ότι η Κυβέρνηση δεν παίρνει απόφαση επί του θέματος, είπε ότι κάποιοι σκέφτονται τις επόμενες εκλογές, ενώ η Κυβέρνηση σκέφτεται τις επόμενες γενεές. Άντε να δούμε… Και η άλλη παράμετρος, με το που έγινε γνωστή η διπλή παρέμβαση από την Ισραηλινή πλευρά, υπουργός Ενέργειας Elin Cohen και πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα Noam Katz- η μετοχή της Nexans (κατασκευάστρια εταιρεία του GSI) ενισχύθηκε έως 2,95%.
*Για το ΧΑ, άλλη μία χαμένη ευκαιρία για κάτι καλύτερο. Πτώση για τον Γενικό Δείκτη στις 1.406,91 (0,47%) όταν ο DAX ενισχυόταν 1,04% στις 18.518 μονάδες, ο CAC με 0,52% στις 7.435 κ.ο.κ.
*Νέα άνοδος για τη μετοχή της Unicredit μετά την ανακοίνωση απόκτησης του 9% της Commerzbank, ενδιαφέροντα όσα μπορεί να προοιωνίζεται αυτή η-κατ’ αρχήν- κίνηση των Ιταλών. Με ανοιχτή option για μεγαλύτερη είσοδο, προοίμιο διασυνοριακών συμφωνιών. Διόλου τυχαίο πως στην λογική Ντράγκι ενήργησε πρώτη η UniCredit. Έχουν τη σημασία τους αυτές οι κινήσεις- στην σκακιέρα της ενοποίησης δυνάμεων- θυμίζοντας πως μέσα Νοεμβρίου 2023 η μιλανέζικη τράπεζα απέκτησε το 8,9% του μ.κ της Alpha Bank.
*Όσον αφορά στο τελευταίο: Το περιθώριο περαιτέρω επέκτασης και εξαγορών στη Ρουμανία έχουν αφήσει ανοιχτό ο CEO της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, και ο CEO της UniCredit, Andrea Orcel. Στο πλαίσιο κοινής τους συνέντευξης στο Bloomberg (τέλη Απριλίου 2024), οι διευθύνοντες σύμβουλοι, οι οποίοι έχουν δημιουργήσει την τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα στη Ρουμανία, δήλωσαν ότι πιστεύουν στις προοπτικές της Ρουμανίας και ότι βλέπουν πολύ μεγάλη αξία εκεί. «Εφόσον και όταν υπάρξει ευκαιρία, θα εξετάζαμε συνεργατικά και το ενδεχόμενο εξαγορών», είχε δηλώσει ο Andrea Orcel. Το σημαίνον: η συνεργασία με την Alpha Bank είναι από τις μικρότερες διαπραγματεύσεις που έχει διαχειριστεί ο επικεφαλής της UniCredit. Ωστόσο, εξελίχθηκε με τέτοιον τρόπο, με αποτέλεσμα να αναδειχθεί σε πρότυπο για την εισαγωγή της ιταλικής τράπεζας σε νέες αγορές.
*Τέταρτη σερί συνεδρίαση με διόρθωση στο ΧΑ, μετά τις εξαγγελίες Μητσοτάκη στην ΔΕΘ. Από την αρχή η DeA ήταν πολύ ξεκάθαρη, το ΧΑ ήταν “απών” για την κυβέρνηση στην Θεσσαλονίκη. Οι πρωθυπουργικές αναφορές για ενδεχόμενη νέα έκτακτη εισφορά, η “πόρτα” στις εύλογες αιτιάσεις του ΣΕΒ + 11 Συνδέσμων και φορέων κ.λ.π επέτειναν το ήδη επιφυλακτικό κλίμα. Αλλά και πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση με απώλειες, αρνητικό ρεκόρ 18μηνών. Από τις 8 Μαρτίου 2023 είχε να καταγραφεί κάτι ανάλογο. Στα 130 εκατ. ευρώ η αξία συναλλαγών, τα 39,8 εκατ. σε προσυμφωνημένες εντολές, με τα 70 εκατ. ευρώ σε μόλις 3 μετοχές. Τραπεζικές και οι 3 κατά σειρά συναλλαγών: Πειραιώς στα 3,885 (0,47%) με συναλλαγές 9,35 εκατ. τμχ, Εθνική στα 7,29 (-2,49%) με 2,75 εκατ. τμχ και Eurobank στα 1,9485 (-0,59%) με συναλλαγές 10,23 εκατ.
*Εκ του αποτελέσματος, ο Χρήστος Μεγάλου έκανε καλή δουλειά στον κύκλο παρουσιάσεων της Πειραιώς σε διαχειριστές ξένων funds.
*Για την Εθνική, η DeA ήταν σαφής, το δεύτερο placement δεν μπορεί να γίνει με μεγάλο premium έναντι του πρώτου. Για αυτό και το χαρτί shortάρεται ακόμη χαμηλότερα, στα 7,04 ευρώ διακρίνεται μία στήριξη.
*Προς διαπραγμάτευση χθες οι 12.337.225 νέες (KΟ) μετοχές της Eurobank, που προέκυψαν από την πρόσφατη Α.Μ.Κ. λόγω άσκησης δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών, από 221 στελέχη της Τράπεζας, με τιμή διάθεσης μετοχής €0,23. Το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. ανέρχεται σε 3.676.736.329.
*Επίσης, προς διαπραγμάτευση οι 5.557.131 νέες (ΚΟ) μετοχές της Attica Bank (-20,38%), που προέκυψαν από την Α.Μ.Κ. λόγω συγχώνευσης με απορρόφηση της «ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ». Κατόπιν της ακύρωσης 2.506.921 παλαιών (ΚΟ) μετοχών έκδοσης της Attica Bank που κατείχε η «ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ», λόγω σύγχυσης – συγχώνευσης, το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. ανέρχεται σε 53.064.387. H μετοχή κινήθηκε σταθερά με αρνητικό πρόσημο, στο δε ξεκίνημα των συναλλαγών έφτασε να υποχωρεί μέχρι τα 6,62 ευρώ (-29,72%), για να ολοκληρώσει τις συναλλαγές στα 7,50 ευρώ, με ημερήσιες απώλειες 20,38% και σε νέα ιστορικά χαμηλά (προσαρμοσμένες τιμές). Την προηγούμενη εβδομάδα κάποιοι ( ; ) την ανέβαζαν με λίγα κομμάτια, αξιοποιώντας το “σφικτό” free float.
*Κύκλος εργασιών 144,7 εκατ., καθαρά κέρδη 40,4 εκατ. και καθαρή ρευστότητα 458 εκατ. τα αποτελέσματα 6μηνου του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Ειδικότερα, όσον αφορά στα “ταμειακά” το σύνολο ιδίων κεφαλαίων είναι 780 εκατ. (δηλαδή 2,24 ευρώ/μετοχή), ίδια κεφάλαια αναλογούντα στους μετόχους πλειοψηφίας 748 εκατ. (δηλαδή 2,15 ευρώ/μετοχή), με την διοίκηση να έχει προχωρήσει σε επιστροφή κεφαλαίου 174,1 εκατ. (ήτοι 0,50/μτχ). Αυτά τα μεγέθη εγγράφονται στα αποτελέσματα 6μηνου, αλλά στο χρηματιστηριακό ταμπλό η τιμή της μετοχής διαμορφώθηκε χθες στα 1,95 ευρώ με συναλλαγές 157 χιλ. τμχ. Ξεκάθαρη στρέβλωση- υποτίμησης- με βάση την διάρθρωση ποιοτικών στοιχείων ισολογισμού και κεφαλαιακής ευρωστίας. Όμως δεν είναι η μόνη.
*Τέλος 2024-αρχές 2025 αναμένεται να λειτουργήσει το νέο project της ΛΑΜΨΑ στην Ζαλοκώστα. Σε διατηρητέο κτήριο που διαμορφώνεται με boutique suites συμπληρωματικά του όμορου Athens Capital Mc Gallery. Για χρονιά-ρεκόρ και τα 3 ξενοδοχεία της εισηγμένης στην πλατεία Συντάγματος (Μεγάλη Βρετανία, King Geoerg, Athens Capital) με πληρότητες μεγαλύτερες του 70% και τιμές/διανυκτέρευση ενδεικτικά στα 525 ευρώ στη “ναυαρχίδα” Μεγάλη Βρετανία, από 505 το 2023 και 350 το 2019. Ενισχυτική η άνοδος της τουριστικής κίνησης στην Αθήνα (από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους city break προορισμούς πανευρωπαϊκά με σημαντικό περιθώριο περαιτέρω αύξησης) συνδυαστικά με την ζήτηση για 5άστερα “κλειδιά” και παροχή υπηρεσιών σε ανώτατο επίπεδο. Με την οικογένεια Λασκαρίδη να ελέγχει ποσοστό στο 60%, και άλλους μετόχους μειοψηφίας με περίπου 16% του μ.κ η ελεύθερη διασπορά της εισηγμένης διαμορφώνεται πάνω από το όριο του 25% για το free float. Ως προς τις επιδόσεις του ομίλου, ο τζίρος της εισηγμένης (για το 2024) εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε περίπου 124 εκατ. ευρώ. «To 2019 θεωρείτο μια πολύ πετυχημένη χρονιά. Τότε ο όμιλος έκανε τζίρο 80 εκατ. ευρώ. Τώρα η “Μεγάλη Βρετανία” κάνει τζίρο 86 εκατ. ευρώ μόνη της. Το 2023 ο τζίρος του ομίλου ενισχύθηκε στα 112 εκατ. ευρώ. Η άνοδος είναι διαρκής, της τάξης του 30%, και φέτος προβλέπεται να “πιάσει” τα 124 εκατ. ευρώ», ειπώθηκε στο πλαίσιο της γ.σ, οπότε αποφασίστηκε η μη διανομή μερίσματος για τη χρήση του 2023.
*Αυτά για σήμερα, με το ενδιαφέρον στην βραδινή αξιολόγηση από τον οίκο Moody’s. Εκτίμηση της στήλης πως και με αναβάθμιση των προοπτικών/outlook από “ουδέτερων” σε “θετικών” θετική θα είναι…για την “επενδυτική βαθμίδα”; εκπλήσσοντας την αγορά- όπως είχε κάνει πέρυσι τέτοια εποχή ανεβάζοντας δύο κλίμακες…Θα τα συζητήσουμε και αυτά, από Δευτέρα.