Για τις συνεχόμενες τουρκικές προκλήσεις, με αφορμή και τις τελευταίες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος, όπως είπε, συνιστά στην Ελλάδα «να μάθει από την ιστορία» όπως λέει προκειμένου να αποφύγει «νέες περιπέτειες που θα οδηγήσουν σε απογοήτευση», μίλησε στο MEGA ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος
«Δεν θα αλλάξω κάτι στην προσέγγισή μου, ο χρόνος είναι αυτός που έχει καταβληθεί κατ’ εμέ, ότι οι Τούρκοι έβγαλαν το πλωτό γεωτρύπανο στη Μεσόγειο και στο πλαίσιο της τακτικής και του τούρκικου παζαριού το έχουν να περιμένει. Να θυμηθούμε ότι στο παρελθόν, όποτε πριν τρυπήσουν στην κυπριακή ΑΟΖ, έξι φορές τουλάχιστον έως τώρα παρανόμως, είχε προηγηθεί έξοδος ερευνητικών σκαφών αρχικά στην Αττάλεια, μιλώντας για την Κύπρο. Άρα, το γεωτρυπικό σκάφος βρίσκεται στη μεσόγειο, και καραδοκεί, και απειλούν και πιέζουν και ανάλογα με το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, θα αποφασίσουν πώς θα το χρησιμοποιήσουν», ανέφερε αρχικά.
«Αυτό που έχει εκνευρίσει την Τουρκία είναι ότι προχωρούν τα ενεργειακά σχέδια της Μεσογείου, η Κύπρος μαζί με την Ελλάδα να πρωταγωνιστούν και με την Τουρκία να μην συμμετέχει. Η Τουρκία πρέπει να καταλάβει ότι δεν συμμετέχει, όχι επειδή οι άλλες χώρες έχουν κάτι με την Τουρκία, διότι δεν δέχεται το Διεθνές Δίκαιο και προσπαθεί να διεκδικήσει με πειρατεία, πόρους που δεν της ανήκουν», πρόσθεσε.
«Η Ελλάδα εξελίσσεται σε έναν ενεργειακό κόμβο, και με το υγροποιημένο φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ και με ηλεκτρική διασύνδεση με την Αφρική, όλα αυτά ενοχλούν την Τουρκία, κακώς βέβαια, γιατί κινούμαστε σε θαλάσσιες ζώνες δικές μας. Δεύτερον, διαπραγματεύεται με την Ευρώπη και την Δύση. Τον Μάρτιο του 2020 είχαμε μία Τουρκία να θέλει χρήματα από την Ευρώπη για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και τι έκανε; Τα γεγονότα στον Έβρο», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Δεσποτόπουλος.
Για την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού και τους φόβους ότι η Τουρκία θα επαναλάβει τα γεγονότα του Έβρου, ο διεθνολόγος υπογράμμισε πως, «τον Μάρτιο του 2020, η Τουρκία όχι μόνο διεκδίκησε απλά χρήματα από την Ευρώπη, προσπάθησε να δημιουργήσει εσωτερικό πρόβλημα στην Ελλάδα, να δημιουργήσει κρίση πολιτική. Μιλάμε για μια περίοδο που υπήρχε ένταση στα νησιά μας λόγω του μεγάλου αριθμού ανθρώπων, είχαμε ΜΑΤ στα νησιά, και την Τουρκία να θέλει να αποσταθεροποιήσει την ελληνική πολιτεία, και απέδειξε ότι είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει ασύμβατες μεθόδους, τον λεγόμενο υβριδικό πόλεμο, προκειμένου να πάρει αυτά που θέλει».
«Εξυπηρετεί μία πραγματική πολιτική. Μην στοιχηματίζουμε ότι θα χάσει τις εκλογές ο Ερντογάν. Εάν για παράδειγμα είναι ο επικεφαλής στην αντιπολίτευση ο κ. Μπαχτσελί, αντίπαλός του, στις δημοσκοπήσεις έχει μία διαφορά 5%. Αυτή η διαφορά, με δημοκρατικούς ή μη τρόπους, είναι μία διαφορά που ανατρέπεται. Αυτό που ανησυχεί εμάς είναι μην προσπαθήσει ο Ερντογάν να ξεφύγει από τα εσωτερικά του προβλήματα και την ατζέντα την οικονομική, δημιουργώντας μία «θερμή» κατάσταση με εμάς», κατέληξε.